Hirdetés
Hirdetés

Meghajtották a tőzsdét a jelentések, kilőtt a BUX

2018. április 15., 08:01

Emelkedő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten. A sikereket hajtotta a bluechipek közgyűlése, jelentett a Mol, a Magyar Telekom és az OTP is. A nemzetközi hangulat lényegesen javult az elmúlt hetekhez képest, ami Budapestre is átragadt, kérdés, hogy Trump szíriai bombázása mennyire veti majd vissza a befektetői kedvet a jövő héten.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 65,05 milliárd forintot az előző heti négynapos kereskedésben elért 32,1 milliárd forint után. Ilyen emelkedésben nem csoda, hogy a BUX is kilőtt, pénteken 38 351,65 ponton állt meg a kereskedésben, ami az előző heti záróértéknél 389,39 ponttal, mintegy 1,03 százalékkal volt magasabb. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint a hét második felére javult a nemzetközi befektetői hangulat, a magyar piac pedig lekövette a trendeket.

Ugyanakkor fontos látni, hogy a piaci optimizmus rendkívül törékeny, egyebek mellett az Egyesült Államok és Oroszország közti pengeváltás is megingathatja a bizalmat, vélik az elemzők. Márpedig Trump meglehetősen mélyen belenyúlt a kérdésbe, rövid gondolkodás idő után ugyanis kiadta a parancsot, így péntek este légicsapást intéztek néhány szír vegyifegyver-gyár gyanús csomópontra. A támadást több európai ország is üdvözölte, miközben Oroszország magyarázatot követelt, Putyin pedig összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, erről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n.

Hirdetés

Közgyűlés-közgyűlés hátán

Ahogy arról korábban már írtunk, a négyből három bluechip is ezen a héten tartotta a közgyűlését. A Magyar Telekom közgyűlése a héten részvényenként 25 forintos osztalékfizetésről döntött, míg az OTP közgyűlése pénteken jóváhagyta a bank 219 forintos részvényenkénti osztalékjavaslatát, a saját részvényekkel korrigálva a tényleges kifizetés így 221 forint lesz.

Emellett éves közgyűlésst tartott a Mol is, ahol elfogadták az összesen 127,50 forintra vonatkozó osztalékfizetési javaslatot, amely 85 forintos alaposztalékon felül 42,5 forint rendkívüli kifizetést jelent. Továbbá a Morgan Stanley irányításával indulhat az INA cég horvát visszavásárlása, miután Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közölte, hogy a Morgan Stanley, az Intesa Saopaolo és a Privredna Banka Zagreb nyerték el a tanácsadói tendert, amely a Mol 49 százalékos tulajdonrészének visszavásárlásához kapcsolódik. A Mol egyébként új vezérigazgatót javasolt az INA élére, ennek részleteiről itt olvashatsz bővebben. >>>

A rubel jelentős értékvesztést szenvedett el a héten az amerikai szankciók korábbi bejelentése után. A Richter mozgására nézve kulcsfontosságú lehet a továbbiakban is, hogy sikerül-e a rubelnek ledolgoznia az esését, mivel a hazai gyógyszergyártó bevételeinek jelentős része az orosz piacról származik, olvasható az Equilor közleményében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?