Hirdetés
Hirdetés

Megindult az OTP, de Mészáros fújta a passzátszelet

Eidenpenz József, 2017. december 12., 18:42

Holnapra várják a Fed újabb kamatemelését, az amerikai részvények mégis emelkednek, bár a tech-szektor eléggé nyomott. Itthon az OTP vitte a BUX indexet, de az igazi, kétszámjegyű sztori megint a mészáros-papírokban volt. A forint erősödött.

A BUX index ma szépen, 1,4 százalékkal felment, túlteljesítve ezzel a nyugati tőzsdéket, és kissé az 1,1 százalékkal emelkedő lengyel indexet is. Az OTP (10 280) 2,4 százalékos emelkedése húzta, a Mol (2935) csak pár ezrelékkel ment feljebb, a Richter (6400) nem változott. A Telekom két forinttal 467-re süllyedt.

Egymásba harap a Konzum és a CIG – írtuk ma nap közben. A Konzum belevásárol a biztosítóba, jelentős részesedést szerezve, ha a részvényesek és a felügyelet is rábólintanak. Cserébe a CIG is kap egy nagyobb csomag Konzumot. A Konzum óriási tőkeemelésről is döntött. A CIG 15, a Konzum 13 százalékkal száguldott a hírre. A forint erősebb lett, az euró hatvan fillérrel esett, 314,10-re.

Hirdetés

A nyugati tőzsdéken jó volt a hangulat, a német, francia és brit indexek 0,5-0,8 százalékkal emelkedtek. Reggel Ázsiában pedig még eléggé röpködtek a mínuszok. Az amerikai indexeket, az S&P 500-at és a Dow Jonest a Boeing és a bankrészvények húzták fel, 0,3-0,4 százalékkal, a technológiai papírok Nasdaq indexe viszont inkább stagnál. Holnap Fed-ülés, szinte biztosan kamatemeléssel, bár kevés a kétség, azért érthető némi kivárás.

A kamatemelés árnyéka sok hónapos mélypontra küldte az aranyat, 1243 dollár körülre. Az olaj először drágult egy északi-tengeri csővezeték várhatóan néhány hetes leállítása miatt, mintegy 2,5 éves csúcsra. Később azonban 1,5 százalékos mínuszba ment át, talán az amerikai termelők aktivitásától való félelem miatt. Megint zuhan az amerikai gáz ára.

Mostantól rendszeresen elérhető tíz közepes méretű részvény elemzése a BÉT honlapján és hírlevélben is fel lehet iratkozni ezekre. Az angol nyelvű elemzések mellett a papírok likviditásának elősegítésére a BÉT az árjegyzésért is fizet a feladatra szerződött tőzsdetagoknak.

Az egyik bitcoin-kereskedési platform, a Bitfinex ellen túlterheléses hackertámadást indítottak, ez azonban úgy tűnik, nem járt nagyobb következményekkel. A platformot állítólag rövidesen újraindítják, a bitcoin pedig szerény pluszban van. Az “altcoin”-nak is nevezett bitcoin-alternatíváknál van igazi mozgás, a litecoin 70 (!), az ether 21, a bitcoin gold 8 százalékkal drágul dollárban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?