Hirdetés
Hirdetés

Megkaptuk az új BUX-rekordot, jelentése előtt száguldott a Mol

Eidenpenz József, 2017. augusztus 03., 18:58

A BUX index új csúcsa 36 416 pont, az indexet a Mol húzta, de az OTP is erősen közelít a tízezerhez. Vegyes a kép a tőzsdéken, a német és amerikai indexek süllyedtek, a britek emelkedtek, gyengülő font mellett. A Tesláért valósággal megőrülnek. A Magyar Telekom jelentésének vegyes a fogadtatása, hajnalban jelent a Mol.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

A Tesla tegnap éjszaka tette közzé jelentését, és miután a vártnál kisebb veszteséget ért el, már a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedelemben száguldani kezdett. Ma majdnem hét százalékos pluszban van, 348 dollár körül. A többi amerikai részvénynél azért nem annyira optimista a kép, az S&P 500 és a Nasdaq indexek 0,2 százalékos mínuszban vannak, a Dow Jones ipari átlag stagnál este hat után.

Európában az átlagos indexemelkedés pozitív, de ezen belül a németeknél süllyedt kissé a DAX. A franciáknál 0,5, a briteknél 0,9 százalékos az emelkedés, az EuroStoxx 50 csak 0,2 százalékos emelkedéssel zárt. A németek bejelentették, hogy keresik egy akkumulátor-gyártó gigagyár helyét, ami a Tesla konkurense lehet, de ez egyelőre a Tesla-híveket nem zavarja.

Hirdetés

Itt az új budapesti rekord

Itthon a BUX index megdöntötte korábbi rekordját, az új csúcs záróáron 36 416,07 pont. Leginkább a Mol emelkedett, 1,6 százalékkal 22 660-ra. Az OTP 1,1 százalékkal 9800-ra, a Richter 0,6 százalékkal 6640-re ment fel. A Magyar Telekom gyorsjelentése másnapján csak egy forinttal, 467-re drágult. Hajnalban érkezik a Mol jelentése.

Volt még Zwack gyorsjelentés is, a részvény kissé süllyedt. A forint gyengült, majdnem egy forinttal 304,10-re erősödött az euró. Mészárosék környékén ma béke volt, alig változtak az árfolyamok, pedig forgalom most is volt.

Profitabilitás nyomás alatt

Az Erste reggeli kommentárjának címe az volt, hogy „Gyakorlatilag a vártnak megfelelő eredmény az Mtel-től”. Az Equilor blogja azt írta, vegyes eredményeket tett közzé a telekomcég. A bevételek meghaladták a várakozásokat és az ezekre vonatkozó 2017-es célt 20 milliárd forinttal emelte meg a társaság. „Enyhe felülteljesítést láttunk a nettó eredmény soron, de a telekom-vállalat profitabilitása továbbra is nyomás alatt maradt” – írta Kiss Mónika.

Hozott is, meg nem is a Magyar Telekom – írta a KBC Equitas, felemás számokat produkált. „Bár a bevételek a vártnál jóval erősebbek lettek, ebből az eredménysorokon semmi nem látható, a vártnál is rosszabb lett a profitabilitás” – írják. Semlegesnek értékelik a jelentést, 500 forintos céláruk és a 435 forintos stop-loss változatlan.

Jön a fontos adat holnap

Az amerikai gyáripari megrendelések kissé jobbak lettek a vártnál és nyolc hónapos magasságba kúsztak, a munkanélküli kérelmek száma is alacsonyabb a becsléseknél. Az ISM szolgáltatási indexe viszont sokkal rosszabb. A piacok nagyon várják a holnapi statisztikát a mezőgazdaságon kívüli amerikai dolgozókról (non-farming payroll), ami a Fed által is élénken figyelt mutató és a kamatemelésről, mérlegleépítésről hordozhat fontos infromációt.

A DAX-ot a nagy tömegben érkező gyorsjelentések húzták le, főleg a ProSieben, a Beiersdorf és a Siemens.

Úttörő a cseh jegybank

A Bank of England változatlanul hagyta a kamatlábakat, két tag szavazott az emelés mellett. A növekedési előrejelzést viszont visszavágták. A font erre rendesen esett. A cseh jegybank sok év után kamatot emelt, a korona kissé erősödött, eléggé odatapad a 26 koronához az euró. (Devizapiaci összefoglalónkat itt olvashatják.)

Az árupiacok viszonylag csendesek, az olaj kissé esik, a nemesfémek valamelyest emelkedni tudnak a szerényen gyengülő dollár mellett.

Olvassák el ezt is: Bebizonyítjuk: a Trump-rali csak mítosz

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?