Hirdetés
Hirdetés

Megkezdte az újabb beetetést a Tesla - megint telefonálni kell a benzin miatt?

Gáspár András, 2017. november 17., 17:46
Cimkék
forint
, tőzsde
, deviza
, olaj
, Tesla

A Tesla komolyabb eredmény helyett újra reményt adott a befektetőknek, akik hajlandóak is erre némi pénzt áldozni. Európában csendes volt a kereskedés, nálunk a Mol és az Altera voltak a sztárok a tőzsdén. A forint úgy döntött, hosszú hétvégét tart és átaludta a pénteket, az olaj viszont komolyabbat drágult, a végén még fel kell emelnie valakinek a telefont.

Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla
Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla

A Tesla megint megkezdte a beetetést

Lassan véget ér a vállalati gyorsjelentési szezon, a mai napra komolyabb jelentőségű makroadatot sem találnak a befektetők, így az amerikai tőzsdei kereskedést a Trump-adminisztráció régóta késlekedő adócsökkentési csomagja befolyásolja, aminek elfogadása felé az amerikai képviselőház tegnap komoly lépéseket tett. Csütörtökön szépen emelkedtek is az amerikai tőzsdeindexek, a Nasdaq még csúcsra is ért, ma viszont inkább lefelé vitorláznak a nyitás utáni órákban. A technológiai szektor és a bankrészvények csordogálnak lefelé, nagy hír nincs, a csúcsdöntés utáni kis korrekció történik a hét utolsó napján.

A Tesla viszont megint elkezdte megetetni a befektetőket: a legutóbbi gyorsjelentés nem lett túl fényes, és kiderült, hogy a zászlóshajónak szánt Model 3 gyártása körül megoldhatatlannak tűnő gondok vannak, az örökké veszteséges társaság befektetői elkezdtek kitárazni, komolyabb mélyrepülésbe küldve a részvényárfolyamot. Elon Musk ezért ma azt adta a részvényeseknek, amit mindig is árult: reményt. Bemutatta a társaság elektromos, szinte teljesen önvezető kamionját és egy új személyautó-modellt, a Roadstert. Mindkettő szuperjól néz ki, de csak évek múlva indulhat meg a tömeggyártásuk - a befektetők ennek ellenére már ma felrántották a részvény árát, a nyitásban közel 2 százalékot erősödött, aztán a nyereség szép lassan leolvadt a papírról.

Hirdetés

Nagyot ment a Mol és az Altera

Európában nem voltak komoly mozgások, néhány gyengébb vállalati jelentés inkább lefelé húzta az indexeket. Budapest ma jobban teljesített, a BUX 0,7 százalékot emelkedett köszönhetően annak, hogy a vezető részvények többsége emelkedni tudott. A Richter lógott csak ki a sorból, a gyógyszerpapír délután bicsaklott meg és került mínuszba. A Mol viszont nagyot ment, majdnem 2,5 százalékot erősödött.

A kis papírok közül drágult a (már nem is annyira kicsi) Opus és a Konzum is, de leginkább az Alterát érdemes kiemelni: a vagyonkezelő tegnap jelentette be, hogy új nagytulajdonosa van, 10 százalék fölé került a svájci székhelyű Lehn Consulting AG (az Appenin korábbi nagytulajdonosa), akik nagy tervekkel érkeztek, új stratégiát dolgoznak ki, a likviditás növelése érdekében tizedelik a névértéket. A befektetőknek tetszik az ötlet, 7 százalékos emelkedésben is járt a részvény, igaz, ennek jó fele elolvadt a kereskedés végére.

Nézd meg, hogyan zártak részvényeid >>
Nézd meg, hogyan zártak részvényeid >>

A tőzsdei forgalom egyébként délután élénkült meg és került végül 9 milliárd forint fölé.

A jen erősödik, a forint átaludta a napot

A devizapiacon nem voltak nagy mozgások: a dollár kissé gyengült az euróval szemben, a japán jen erősödött komolyabbat az euró és a dollár ellenében is.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint átaludta a napot, az euró jegyzése szűk sávban mozgott, valamivel 312 forint alatt maradt a közös pénz árfolyama.

Tállai András készülhet a telefonálásra

Drágult viszont az olaj, napon belül 1,5 százalékkal emelkedett a Brent és a WTI jegyzése is, de Tállai Andrásnak talán még nem kell újra felemelnie a telefont: ha az egész hetet nézzük, közel 1 százalékos csökkenést mutat a jegyzés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?