Hirdetés
Hirdetés

Meglepő esés Budapesten, Pató Pált játszik az EKB

Eidenpenz József, 2017. szeptember 01., 18:58
Cimkék
EKB
, tőzsde
, USA
, Törökország
, QE
, BUX

Jó lett a nemzetközi tőzsdei hangulat a rossz amerikai makroadat ellenére. Budapesten azonban rossz napot zárt a tőzsde, a BUX index egy százalékkal esett, mind a négy fő részvény süllyedt.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az OTP járt ebben élen, 1,6 százalékkal 10 280-ra pottyant. A Mol 0,7 százalékkal 23 660-ra, a Richter egy százalékkal 6615-re süllyedt. A Telekom egy forinttal 487-re gyengült. A forint erősödött, a 305,50-es euróár mintegy ötven filléres mérséklődést jelent.

Az USA-ban a várnál rosszabb lett a várva várt foglalkoztatási adat, kevesebben kaptak állást augusztusban, mint ahogy azt a piaci szereplők becsülték. Ez először alaposan meggyengítette a dollárt, rövid időre 1,1970-re is felugrott az euró/dollár, megközelítve a bűvös 1,2-es szintet.

Hirdetés

Ezután nem sokkal azonban az EKB nyilatkozott arról, hogy decemberig várhatóan mégsem nyilatkozik a kötvényvásárlási programja sorsáról, ami visszalökte az euró/dollárt az 1,19-es határ alá. Ennek, ahogy általában az eurógyengülésnek, megörült az európai részvénypiac, és végül 0,7 százalékos emelkedéssel zárt a német és a francia tőzsdeindex is. Ráadásul erős európai beszerzésimenedzser-index is jött.

Az USA-ban a tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékos emelkedésben vannak, az aktivitás azonban alacsony. A hétfői munka ünnepe (labor day) ugyanis sokak számára szünidő, milliók indulnak hosszú hétvégére, hétfőn a tőzsdék is zárva lesznek az országban.

Az olaj ára fél százalék körüli mértékben morzsolódott le, az arany kissé emelkedett, 1324 dollár környékére. Az olajpiaci anomáliákról nemrég itt írtunk.

Tegnap kijött egy optimista elemzői körkép a török gazdasági növekedésről, talán ezért, mindenesetre ma a török líra kivételesen száguldott, 1,3 százalékos pluszban van az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?