Hirdetés
Hirdetés

Megnyugodtak a spanyolok, gyógyul a forint

Fellegi Tamás, 2017. október 11., 10:57

Lecsillapodtak a kedélyek azután, hogy a katalánok mérsékletet tanúsítottak és nem kapkodták el a függetlenedést. Szárnyal a spanyol tőzsde, erősödik az euró, visszaesett az arany. Gyenge a török líra, de legalább a hazai valuta javul, kéz a kézben lengyel társával. Emelkedik az olajár.

Másfél százalékkal emelkedik a madridi tőzsde azt követően, hogy kiderült: a katalán kérdés nem fajul drámaivá, nem lesz egyoldalú kilépés, autonómiamegvonás, rendkívüli állapot és hasonlók. Érdekes módon a mélypontja nem tegnap volt, amíg várták a katalán parlament döntését, hanem múlt csütörtökön.

Ibex 35, a madridi tőzsdeindex
Ibex 35, a madridi tőzsdeindex

Miután azonban 8 és fél éves emelkedő trend van a világban, a félelmeknek kicsi a piaci hatásuk. Ha nem lenne ilyen erős a trend, valószínűleg egy ilyen válságtól 20-30 százalékot is esett volna a spanyol piac, de most másmilyen időket élünk: mindent eláraszt a tőzsdét éltető jegybanki pénz.

Hirdetés

Amerika továbbra is a csúcson, Európában nincs érdemi mozgás, de a DAX tovább közelíti a kerek 13 ezer pontos értéket. A hazai börze alig mozdul, a blue chipek 1-2 tizedszázalékkal térnek csak el tegnapi záróáruktól, a forgalom is minimális.

Összeszedte magát a forint, 310 az euróval szemben, ami még nem egy olyan nagy erő, de a nemrég látott 312-höz képest mindenképpen. A lengyel zloty is erősödésnek indult: míg 4,32 is volt eurónként, most csak 4,28. A török líra továbbra is mélyponton, eurónként 4,36-on.

Emelkedésnek indult az olajár, a WTI 51 dollár, a Brent majdnem 57. Az arany tegnap a katalán parlament ülése előtt 1300 dollár közelébe is felszaladt, most csak 1290 az ár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?