Hirdetés
Hirdetés

Megoldódott a legújabb csodarészvény rejtélye: nem Mészáros Lőrinc a vevő

Fellegi Tamás, 2018. december 17., 10:37

A legújabb szárnyaló részvény, a Plotinus esetében igazolódott információnk: új tulajdonos van, új sztori kezdődhet. A blue chipek esnek a BÉT-en, miután zuhantak pénteken az amerikai tőzsdék, és Európa is gyengélkedik ma délelőtt.

Amióta meglódult az Opus és a Konzum árfolyama a tavalyi évben Mészáros Lőrinc befektetései miatt, azóta a befektetők folyamatosan vizsgálják, melyik részvénnyel történhet hasonló esemény. Idén a 4iG volt az a papír, ahol ez be is jött: a 200 forintról induló papír megtízszerezte árfolyamát, miután az Opus-Konzum csoport nagy részesedést szerzett a cégben.

4iG
4iG

A befektetők különös figyelmet fordítanak az üres tőzsdei cégekre, abból kiindulva, hogy ezek rendkívül értékesek lehetnek a hasonló jellegű befektetőknek, noha sokkal olcsóbb egy céget tőzsdére venni. A lélektan azonban erős űr, ráadásul az Est Media esetében jól meg is szervezték, hogy legyen nagy név a cégben: Andy Vajana szerzett 5 százalékos részesedést. Egyelőre érték nem került a cégbe, de a várakozások fennmaradtak.

Hirdetés

Most itt a legújabb sztori, a Plotinus, amely Zsiday Viktor cége volt, aki zseniális befektetési politikával a sokszorosára növelte a cég értékét, de amikor elérte a 6000 forintos értéket a részvény, felszámolta a befektetési tevékenységet, és szerette volna a céget kivezetni a tőzsdéről. Ez nem sikerült, így a cég a benne lévő pénzből saját részvényeket vásárolt, minden más tevékenységet beszüntetett.

Most eljött a nagy tulajdonosváltások ideje: információink szerint Zsiday Viktor már nem tulajdonos, a tőzsde honlapján viszont még ott van, ugyanakkor a cég most bejelentette, hogy Korányi Tamás 6499 részvénnyel jelentkezik, ami 20,4 százalékos szavazati arányt jelent a nem a cég tulajdonában lévő részvényekre vonatkoztatva. Ha nem is a Mészáros-csoport, de több évtizedes tőzsdei tapasztalattal rendelkező igen sikeres befektető érkezett a cégbe.

Plotinus
Plotinus

A papír árfolyama is mutatja, hogy komoly változások zajlanak: a nemrég 6000 forintos papír 8600 forinton áll, noha a cég ugyanúgy üres, pontosabban csak készpénzt birtokol.

A BUX ma egyébként esik: bő fél százalék mínuszban van 39 900 ponton, ami nem rossz eredmény a pénteki amerikai pánikszerű eladásokhoz képest. Az OTP 0,7 százalékkal van lejjebb 11 670 forinton, a Mol 0,8 százalékot esik 3118 forintig, a Richter viszont változatlan áron forog 5470 forinton.

Európában kis mínuszok mutatkoznak, általában fél százalék alattiak a veszteségek. A piac vélhetően még egy kicsit reménykedik abban, hogy Amerikában a két és fél hónapos zuhanás után csak lesz egy kis „window dressing”, azaz szépítés az év utolsó napjaiban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?