Hirdetés
Hirdetés

Megúsztuk a zuhanást, de pattanásig feszült a hangulat

2019. szeptember 17., 11:40

Hétfőn az olajár megugrása miatt többen tartottak attól, hogy komolyabb eséseket láthatunk a tőzsdéken, azonban kisebb mínuszokkal megúsztuk. A hangulat viszont továbbra is ideges, elindulatok olyan híresztelések is, hogy akár súlyosabb fegyveres konfliktusba is torkollhat a hétvégi szaúdi támadás.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Fotó: EPA / David Chang

Lefele tartottak hétfőn az európai piacok, az esés mértéke azonban a nagyobb piacok esetén többnyire fél százalék körüli volt. Hasonlóan alakult a helyzet az USA-ban, ahol szintén irányadó mutatók. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 143,24 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 076,28 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,38 ponttal, 0,31 százalékkal csúszott vissza, és 2998,01 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 23,17 ponttal, 0,28 százalékkal lett alacsonyabb, és 8153,54 ponton zárt.

Ugyanakkor kedden már úgy tűnt az ázsiai piacok mozgása alapján, hogy kezdenek megnyugodni a befektetők a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton végrehajtott támadás után. Európában azonban inkább kivárás, minimális gyengülés a jellemző, néhány tizedszázalékos esésben vannak a legfontosabb tőzsdeindexek.

Az elemzők szerint ugyan a részvénypiacokra nem terjedt át az olajár esetében tapasztalható pánik, ám többen figyelmeztetnek, hogy könnyen lehet, hogy a hétvégi fejlemények az amerikai hadsereg beavatkozását fogják okozni, ami viszont rövidtávon nehezen megjósolható kimenetellel járna. Lássuk ezek mellett mire figyelnek a befektetők.

1; Szerdán tárgyalnak az amerikaiak és a kínaiak

A kínai állami televízió, a CCTV azt közölte, hogy a Liao Min pénzügyminiszter-helyettes vezette küldöttség szerdán Washingtonba utazik. Rossz hír, hogy az információk szerint megoldás biztos nem lesz, hiszen nem elsősorban a kereskedelmi kérdések kerülnek terítékre, hanem az októberben esedékes, magasabb szintű tárgyalások részleteiről fognak egyeztetni a felek. Ugyanakkor, ha a fő döntéshozókat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni, már az is előrelépést jelenthet, és pozitív reakciót hozhat a tőzsdéken.

2; Újabb fontos gazdaságról érkeztek negatív hírek

Rontotta az idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány kedden arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére. A gazdasági államtitkárság (SECO) honlapjára kedden felkerült előrejelzés szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban 1,1 százalékos, tavaly decemberben pedig még 1,5 százalékos növekedésre számítottak 2019-re.

Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek. A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.

A SECO elemzői rámutattak arra, hogy érezhető hatással van a svájci gazdaságra az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, ami, ha tovább mélyül, akkor a svájci gazdaság lassulása még a kedden jelzettnél is visszafogottabb lehet. A svájci külkereskedelmet komolyan sújtja fontos kereskedelmi partnere, Németország gazdasági növekedésének lassulása. Ennek következményeként a svájci termékek iránti kereslet gyengébb, így a gazdaság tovább veszít lendületéből. A SECO szerint fennáll annak a kockázata, hogy tovább erősödhet a frank számos külföldi politikai és gazdasági bizonytalanság miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja Svájc külkereskedelmét.

3; Trump szerint heteken belül megállapodás jöhet Japánnal

Az amerikai elnök kifejtette, hogy a Kongresszus jóváhagyása nélkül életbe lehet léptetni a megállapodásban foglaltakat, ezek érinteni fogják a digitális kereskedelmet, az agrár- és egyéb ipari termékeket, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor arra nem tett ígéretet, hogy a japán autóexportra kivetendő vámokat is csökkentik, pedig Japán szempontjából ez a legfontosabb kérdés. Aszó Taró japán pénzügyminiszter szerint a megállapodás nem tartalmazhatja a devizapiaci beavatkozás tiltását, mivel adott esetben a jen gyengítése létfontosságú számukra. Ezzel lényegében utalt a közelgő, újabb jegybanki stimulusra.

4; A WTO is rábólinthat az EU-t sújtó vámokra

Hirdetés

Nem hivatalos források szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) igazat adott Donald Trumpnak, miszerint az Airbus illegális támogatásokban részesült az EU-ban. Az amerikai elnök korábban számos európai terméket sújtó vámcsomagot helyezett kilátásba arra az esetre, amennyiben a WTO az ő javára dönt. Az Airbus részvényei 3,65 százalékot estek. Az EU-nak is van egy le nem zárt ügye a WTO előtt, amiben az amerikai kormányt vádolja a Boeing szabálytalan támogatásával, ezzel kapcsolatban közel 9 hónap múlva születhet csak döntés.

5; Elindult az MNB kötvényvásárlási programja

A Pannonia Bio Zrt. 15 milliárd forint értékű, tízéves futamidejű, 2,4 százalékos éves kamatozású papírjaiból vett a jegybank, hogy mennyit, azt nem hozta nyilvánosságra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nemkonvencionális monetáris politikai eszköztárát kiegészítve 2019 július elsejétől indította el a növekedési kötvényprogramot, melynek célja a vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése, közölte hétfőn az MNB. A 300 milliárd forint keretösszegű programban a piaci pletykák szerin több tőzsdei cég is részt fog venni, az ezekkel kapcsolatos hírek várhatóan piac mozgatók lesznek.

6; Stagnál az olaj ára

Miután hétfőn felrobbant a kurzus, és 10 százalék felett emelkedett mind a WTI, mind a brent típusú olaj ára megnyugtató nyugalom jellemző kedden. Mind a két irányadó fajta esetében 1 százalékon belüli az ármozgás. A piacok persze erősen figyelnek minden jelzésre, és könnyen lehet, hogy a következő napokban látunk még komolyabb elmozdulásokat az olaj piacán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?