Hirdetés
Hirdetés

Megúsztuk a zuhanást, de pattanásig feszült a hangulat

2019. szeptember 17., 11:40

Hétfőn az olajár megugrása miatt többen tartottak attól, hogy komolyabb eséseket láthatunk a tőzsdéken, azonban kisebb mínuszokkal megúsztuk. A hangulat viszont továbbra is ideges, elindulatok olyan híresztelések is, hogy akár súlyosabb fegyveres konfliktusba is torkollhat a hétvégi szaúdi támadás.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Fotó: EPA / David Chang

Lefele tartottak hétfőn az európai piacok, az esés mértéke azonban a nagyobb piacok esetén többnyire fél százalék körüli volt. Hasonlóan alakult a helyzet az USA-ban, ahol szintén irányadó mutatók. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 143,24 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 076,28 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,38 ponttal, 0,31 százalékkal csúszott vissza, és 2998,01 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 23,17 ponttal, 0,28 százalékkal lett alacsonyabb, és 8153,54 ponton zárt.

Ugyanakkor kedden már úgy tűnt az ázsiai piacok mozgása alapján, hogy kezdenek megnyugodni a befektetők a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton végrehajtott támadás után. Európában azonban inkább kivárás, minimális gyengülés a jellemző, néhány tizedszázalékos esésben vannak a legfontosabb tőzsdeindexek.

Az elemzők szerint ugyan a részvénypiacokra nem terjedt át az olajár esetében tapasztalható pánik, ám többen figyelmeztetnek, hogy könnyen lehet, hogy a hétvégi fejlemények az amerikai hadsereg beavatkozását fogják okozni, ami viszont rövidtávon nehezen megjósolható kimenetellel járna. Lássuk ezek mellett mire figyelnek a befektetők.

1; Szerdán tárgyalnak az amerikaiak és a kínaiak

A kínai állami televízió, a CCTV azt közölte, hogy a Liao Min pénzügyminiszter-helyettes vezette küldöttség szerdán Washingtonba utazik. Rossz hír, hogy az információk szerint megoldás biztos nem lesz, hiszen nem elsősorban a kereskedelmi kérdések kerülnek terítékre, hanem az októberben esedékes, magasabb szintű tárgyalások részleteiről fognak egyeztetni a felek. Ugyanakkor, ha a fő döntéshozókat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni, már az is előrelépést jelenthet, és pozitív reakciót hozhat a tőzsdéken.

2; Újabb fontos gazdaságról érkeztek negatív hírek

Rontotta az idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány kedden arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére. A gazdasági államtitkárság (SECO) honlapjára kedden felkerült előrejelzés szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban 1,1 százalékos, tavaly decemberben pedig még 1,5 százalékos növekedésre számítottak 2019-re.

Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek. A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.

A SECO elemzői rámutattak arra, hogy érezhető hatással van a svájci gazdaságra az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, ami, ha tovább mélyül, akkor a svájci gazdaság lassulása még a kedden jelzettnél is visszafogottabb lehet. A svájci külkereskedelmet komolyan sújtja fontos kereskedelmi partnere, Németország gazdasági növekedésének lassulása. Ennek következményeként a svájci termékek iránti kereslet gyengébb, így a gazdaság tovább veszít lendületéből. A SECO szerint fennáll annak a kockázata, hogy tovább erősödhet a frank számos külföldi politikai és gazdasági bizonytalanság miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja Svájc külkereskedelmét.

3; Trump szerint heteken belül megállapodás jöhet Japánnal

Az amerikai elnök kifejtette, hogy a Kongresszus jóváhagyása nélkül életbe lehet léptetni a megállapodásban foglaltakat, ezek érinteni fogják a digitális kereskedelmet, az agrár- és egyéb ipari termékeket, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor arra nem tett ígéretet, hogy a japán autóexportra kivetendő vámokat is csökkentik, pedig Japán szempontjából ez a legfontosabb kérdés. Aszó Taró japán pénzügyminiszter szerint a megállapodás nem tartalmazhatja a devizapiaci beavatkozás tiltását, mivel adott esetben a jen gyengítése létfontosságú számukra. Ezzel lényegében utalt a közelgő, újabb jegybanki stimulusra.

4; A WTO is rábólinthat az EU-t sújtó vámokra

Hirdetés

Nem hivatalos források szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) igazat adott Donald Trumpnak, miszerint az Airbus illegális támogatásokban részesült az EU-ban. Az amerikai elnök korábban számos európai terméket sújtó vámcsomagot helyezett kilátásba arra az esetre, amennyiben a WTO az ő javára dönt. Az Airbus részvényei 3,65 százalékot estek. Az EU-nak is van egy le nem zárt ügye a WTO előtt, amiben az amerikai kormányt vádolja a Boeing szabálytalan támogatásával, ezzel kapcsolatban közel 9 hónap múlva születhet csak döntés.

5; Elindult az MNB kötvényvásárlási programja

A Pannonia Bio Zrt. 15 milliárd forint értékű, tízéves futamidejű, 2,4 százalékos éves kamatozású papírjaiból vett a jegybank, hogy mennyit, azt nem hozta nyilvánosságra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nemkonvencionális monetáris politikai eszköztárát kiegészítve 2019 július elsejétől indította el a növekedési kötvényprogramot, melynek célja a vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése, közölte hétfőn az MNB. A 300 milliárd forint keretösszegű programban a piaci pletykák szerin több tőzsdei cég is részt fog venni, az ezekkel kapcsolatos hírek várhatóan piac mozgatók lesznek.

6; Stagnál az olaj ára

Miután hétfőn felrobbant a kurzus, és 10 százalék felett emelkedett mind a WTI, mind a brent típusú olaj ára megnyugtató nyugalom jellemző kedden. Mind a két irányadó fajta esetében 1 százalékon belüli az ármozgás. A piacok persze erősen figyelnek minden jelzésre, és könnyen lehet, hogy a következő napokban látunk még komolyabb elmozdulásokat az olaj piacán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?