Hirdetés
Hirdetés

Megvan, ki az aktuális tőzsderém

Eidenpenz József, 2017. október 06., 19:15

Az amerikai foglalkoztatási jelentés nem volt meggyőző, az indexek rekordsorozata megtörni látszik. Európában szép pluszokkal indult a nap, de letörés következett. A hazai tőzsde is épphogy pluszban maradt, 312 forint felett az euró. Valaki még sok fejtörést okozhat a pénzvilágnak.

A mai nap nagy eseménye a várva várt amerikai munkaerő-piaci jelentés volt, ez előtt a dollár erősödött, hét hetes csúcson is volt. Egyben az euró gyengébb volt, ami szokás szerint jó kedvet okozott az európai tőzsdéken. A jelentés után azonban mínuszba fordultak az indexek, és 0,3 százalékos veszteséggel zárt az EuroStoxx 50. A brit index kicsit tudott emelkedni, de csak erősen gyengülő font mellett.

A spanyol-katalán politikai válság folytatódik, a spanyol kormány ellentámadásba ment át, és új választást kezdett el követelni a renitens tartományban.

Hirdetés

Gyengécske a forint

Az amerikai foglalkoztatás (a nem a mezőgazdaságban dolgozók körében) elmaradt a várakozásoktól, bár a helyzet felmérését a hurrikánok hatása megnehezíti. Kevesebb volt a munkahely, de alacsony maradt a munkanélküliség is, és erősebben növekedtek a bérek a vártnál. Az USA tőzsdéin ez után megtörni látszik a több napos emelkedés, rekordsorozat, az S&P 500 0,3, a Nasdaq indexe 0,1, a Dow Jones ipari átlag 0,2 százalékos mínuszban van.

Itthon a BUX index 0,1 százalékkal maradt a csütörtöki zárás felett, az OTP és a Richter fél százalék körüli mértékben emelkedett, a Mol ugyanennyivel süllyedt, a Telekom nem változott. (Árfolyamok itt.) A forint gyengécske, az euró este 312,20, de volt nap közben 312,60 is.

Itt az új tőzsdemumus

A Volkswagen jó szeptemberi értékesítési adatokról számolt be Kínában és az USA-ban, 08 százalékkal drágult. Már megint egy hurrikán, a Nate nevűnek tulajdonítják az olajár újabb zuhanását. A WTI esik jobban, közel három százalékkal, 49,30-ra.

A német sajtó Christian Lindnert, az FDP vezérét, pénzügyminiszter-jelöltet tőzsderémnek nevezte el, többek között azért, mert például Görögországnak nem adna több pénzt. A leendő koalíciós partner a jelek szerint még sok fejtörést okozhat a pénzvilágban.

Az EUR/TRY árfolyam történelmi csúcson is állt ma 4,2485-ön, miután a törökök a védelmi kiadások durva emelését határozták el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A közelmúltban derült ki, hogy a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég illegálisan szerezte meg a Facebooktól 50 millió felhasználó adatait, és lehet, hogy ezeket felhasználta az amerikai elnökválasztási kampányban. Úgy tűnik azonban, Kenyában sokkal mélyebben belefolytak a választásokba, akár rajzuk is múlhatott az eredmény.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?