Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mi miatt estek ma a tőzsdék és miért a svájci frank

Eidenpenz József, 2017. július 28., 18:55

Az Amazon várakozásoktól elmaradó eredményének tulajdonítják ma a tőzsdék esését, de az amerikai gazdaság sem remekelt a legutóbbi adatok szerint. A dollár megint zuhan, ennek Európában nem örülnek. Ma is nagyot esett a svájci frank, amely ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat. A jó eredmények ellenére esett a Richter.

(Fotó: Sxc.hu)
(Fotó: Sxc.hu)

Az Atlanti-óceán mindkét partján pirosba borultak a tőzsdeindexek, a rossz hangulatot főleg az Amazon várakozásoktól jóval elmaradó nyereségével magyarázzák. (Mintegy 1,4 dollár helyett 40 cent.) A részvény 2,6 százalékos mínuszban tartott este hat körül, de esett például az Apple vagy a Snap is, a Facebook viszont szépen emelkedett.

Egyébként is iszonyatos mennyiségű gyorsjelentés érkezett a héten a főbb tőzsdéken, a befektetőknek, elemzőknek bőven van mit megemészteni. Így a Nasdaq indexe összességében 0,2 százalékkal esett, az S&P 500 szintén, míg a Dow Jones ipari átlag nulla körül áll Amerikában.

Hirdetés

Az Adidas volt a védő

Európában a német DAX 0,4, a francia CAC 1,1, a brit FTSE 100 1,0 százalékos mínuszban végzett, csak a lengyel és görög indexeknek futotta pluszra. A német indexet az Adidas mentette meg a nagyobb eséstől, a sportszergyártó nyereség-előrejelzését duplázta meg, ennek köszönhetően kilenc százalékkal száguldott.

A BUX index 0,2 százalékos esése ilyen körülmények között nem is olyan rossz. A Richter megint túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a legfontosabb eredménysorokon. Ráadásul megkapta az európai forgalmazási engedélyt a Reagila készítményre. Az egész éves várakozásokat is javította a társaság. (Részletesebben itt írtunk erről.)

Mészárosék ma csak szolidan

A papír ennek ellenére 1,4 százalékkal esett 6660-ra, van az úgy, hogy sok minden beépül már az árfolyamba, és a hírre inkább eladnak a befektetők. Az OTP ára negyed százalékkal 9500-ra süllyedt, a Telekomé 0,6 százalékkal 467-re. A Mol 0,7 százalékkal 22 100-ra emelkedett.

A Konzum Befektetési Alapkezelő pár hónap alatt az egyik legnagyobb alapkezelővé vált. Most egy ingatlanalap kezelését vették át, egyebek mellett az egyik bank központja is az övék lett – írtuk ma. A Konzum Nyrt. ma az Opimussal együtt szerény mértékben emelkedett.

A frankgyengülés oka

A forint erősödött, 304,60-ra esett az euró, ahol utoljára tegnap délután járt, az előtt pedig októberben. A dollár megint nagyot esett, 1,1750 volt belőle egy euró ára. Így az euró meg sokat erősödött, ez is oka lehetett az európai részvények esésének. Az euró/svájci frank árfolyam ma is felment vagy egy százalékkal, 1,1380-ra, a nagy 2015 eleji svájcifrank-botrány óta nem látott szintre. (Akkor adták fel az 1,20 frankos küszöböt.)

Az Investing.com kommentárja szerint ez fundamentális okoknak köszönhető, a piac elkezdte észrevenni, hogy a központi bankok politikáinak különbözősége milyen komoly. Az EKB várhatóan nemsokára felhagy majd a mennyiségi könnyítés politikájával, a sávjci SNB viszont nem. A német államkötvények hozama emelkedik, a svájci kötvényeké nem. A frank volatilitásának visszatértével ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat – véli a szerző.

Fel fog menni az olaj?

Az olaj ma is száguld, vélhetően még a jó heti amerikai készletadat hatására, de más hírek is támogathatják. A Goldman Sachs például az Oilprice.com szerint azt mondja, hogy a legutóbbi adatok alapján már 2018-ra stabilizálódhat az olajpiac. A Barclay´s pedig azt állítja, hogy ha Venezuela ellen az USA szankciókat vezet be, akkor annak hatására az olaj ára 7 dollárral emelkedhet. (Erről a problémakörről itt írtunk.)

Az amerikai GDP-adat elmaradt kissé a várttól, de ez nem okozott nagy árfolyammozgásokat. A Brent típusú olaj így majdnem két százalékkal 52,50 dollárra, a WTI 1,4 százalékkal 49,70-re emelkedett. Az aranynak is jó időszaka van, például a dollárgyengülés hagyományosan jó neki, ma is 0,8 százalékos pluszban van.

Az utóbbi időben sokat mérséklődtek az Apple eredményére vonatkozó várakozások, így részvénytársaság ezeket könnyen elérheti keddi gyorsjelentésével – derül ki a KBC Equitas elemzéséből. Az árfolyam csúcsközelben van, könnyen át is lépheti azt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?