Hirdetés
Hirdetés

Mélyben a forint, csúcson a Facebook, száguld a Tesla

Fellegi Tamás, 2018. június 18., 18:38

Ellentétes folyamatok zajlanak a piacokon: míg Amerikában szakadatlanul veszik a nagy internetes, technológiai cégek papírjait, addig a világ többi részén esnek a részvénypiacok, a hazai börze is gyengélkedett ma. A forint továbbra is örökös mélypontja közelében, a kötvényhozamok is emelkedtek.

A mai napon az utóbbi időben már oly sokszor lezajlott folyamat játszódott: az ázsiai, majd az európai tőzsdék gyengélkedtek, és a határidős indexek arra utaltak, hogy ez fog történni Amerikában is. Az ottani nyitás után azonban a rögtön megjönnek a vevők, és a mínuszok gyorsan eltűnnek, senkit nem izgat különösebben a Kínával folyó vámháború.

Facebook, új csúcs. Ki emlékszik már az adatkiszivárgási botrányra?
Facebook, új csúcs. Ki emlékszik már az adatkiszivárgási botrányra?

Legjobban az évek óta felülteljesítő nagy technológiai cégek szerepelnek, közülük új örökös csúcson az Amazon, a Facebook és a Netflix.

Hirdetés

Idei csúcsára ért a Tesla is kéthetes meredek emelkedés után, ezen azonban nem lepődünk meg, miután a részvény esetében hatalmas short állomány épült ki, rengetegen voltak meggyőződve arról, hogy a cég nem küzd meg az előtte álló problémákkal, és a részvény összeomlik. Elon Muskot azonban nem olyan fából faragták, hogy megriassza egy autótípus gyártásának felfuttatása. A shortosok bajban vannak, kirázzák őket szépen, ilyenkor aztán bármeddig hajthatják az árat, pontosabban addig, amíg a nagy részük veszteséges pozíciója le nem zárul.

Facebook
Facebook

Az amerikai megnyugvás hatására az európai tőzsdéken is mérséklődtek a mínuszok, sőt valamit még a BUX is javított a zárás előtt, de még így is másfél százalékot esett, 35 500 pontig. Az OTP két százalékot gyengült 9760 forintig, a Mol másfél százalékot 2652 forintig, a Richter egy százalékot esett 5280 forintig.

Nem csak részvényeink estek, hanem a kötvények is: a 10 éves állampapír hozama kissé emelkedett 3,54 százalékig, a 3 éves 1,56 százalékig. Ez utóbbi persze egyáltalán nem sok, ebben az esetben teljesen indokolt az áresés, vagyis hozamnövekedés.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

A forint a mélyben ragadt, 324-en az euróhoz képest. Ez közel van minden idők legalacsonyabb értékéhez, ráadásul akkor is csak 1-2 napig volt gyengébb a mostaninál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?