Hirdetés
Hirdetés

Mélyben a svájci frank, felszökött az olajár

Fellegi Tamás, 2018. április 12., 10:38

Újra közelíti a svájci frank a 3 évvel ezelőtti összeomlás előtti szintet, az olajárat pedig a Szíria körüli nagyhatalmi csörte hajtotta fel több éves csúcsra. Amerikában estek a részvényindexek, Európa stagnál, itthon viszont emelkedik az OTP, a Telekom és a Richter.

Pár hónapos korrekció után újra gyengülni kezdett a svájci frank, is el is érte leggyengébb értékét, azóta, hogy 3 és negyed évvel ezelőtt, a svájci jegybank váratlanul elengedte az árfolyamküszöböt, 20 százalékos robbanást előidézve az árfolyamban.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Az árfolyamküszöb 1,20 volt az euróhoz képest, most 1,185 frankot adna az ez euróért, így elképzelhető, hogy rövidesen el is éri az elhíresült szintet. A folyamat érdekessége, hogy a svájci jegybank hatalmas devizatartaléka folyamatosan emelkedik, ami arra utal, hogy a jegybank is szerepet játszhat a frank gyengülésében.

Hirdetés

A török líra gyengélkedése is folytatódik: tegnap egy euróért már 5,18-at kellett adni a török devizából. Az orosz rubel a hét első három napján gyengült sokat: míg múlt pénteken egy dollárért 58 rubelt adtak, tegnap már 64-65 között.

A rubel gyengülésének ugyanakkor gátat szabhat, hogy a legfőbb orosz exporttermék, az olaj ára többéves csúcspontra érkezett, aminek oka a Szíriai körüli amerikai-orosz feszültség: a Brent típus 72,20 dollár, a WTI 67,14.

Az amerikai tőzsdeindexek gyengültek tegnap: mind a Nasdaq Composite, mind az S&P 500 fél százalékkal került lejjebb.

Európában mérsékeltek a mozgások, a BUX ellenben 0,7 százalékot emelkedik 38 260 pontig. Az OTP 1,3 százalékkal van feljebb 11 320 forinton, a Telekom 1 százalékot erősödik 457 forintig, a Richter erősödése 0,8 százalék 5330 forintig, a Mol viszont nem mozdul.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?