Hirdetés
Hirdetés

Mélyben a svájci frank, felszökött az olajár

Fellegi Tamás, 2018. április 12., 10:38

Újra közelíti a svájci frank a 3 évvel ezelőtti összeomlás előtti szintet, az olajárat pedig a Szíria körüli nagyhatalmi csörte hajtotta fel több éves csúcsra. Amerikában estek a részvényindexek, Európa stagnál, itthon viszont emelkedik az OTP, a Telekom és a Richter.

Pár hónapos korrekció után újra gyengülni kezdett a svájci frank, is el is érte leggyengébb értékét, azóta, hogy 3 és negyed évvel ezelőtt, a svájci jegybank váratlanul elengedte az árfolyamküszöböt, 20 százalékos robbanást előidézve az árfolyamban.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Az árfolyamküszöb 1,20 volt az euróhoz képest, most 1,185 frankot adna az ez euróért, így elképzelhető, hogy rövidesen el is éri az elhíresült szintet. A folyamat érdekessége, hogy a svájci jegybank hatalmas devizatartaléka folyamatosan emelkedik, ami arra utal, hogy a jegybank is szerepet játszhat a frank gyengülésében.

Hirdetés

A török líra gyengélkedése is folytatódik: tegnap egy euróért már 5,18-at kellett adni a török devizából. Az orosz rubel a hét első három napján gyengült sokat: míg múlt pénteken egy dollárért 58 rubelt adtak, tegnap már 64-65 között.

A rubel gyengülésének ugyanakkor gátat szabhat, hogy a legfőbb orosz exporttermék, az olaj ára többéves csúcspontra érkezett, aminek oka a Szíriai körüli amerikai-orosz feszültség: a Brent típus 72,20 dollár, a WTI 67,14.

Az amerikai tőzsdeindexek gyengültek tegnap: mind a Nasdaq Composite, mind az S&P 500 fél százalékkal került lejjebb.

Európában mérsékeltek a mozgások, a BUX ellenben 0,7 százalékot emelkedik 38 260 pontig. Az OTP 1,3 százalékkal van feljebb 11 320 forinton, a Telekom 1 százalékot erősödik 457 forintig, a Richter erősödése 0,8 százalék 5330 forintig, a Mol viszont nem mozdul.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei és a társadalmi trendek. Ráadásul a magyar nyugdíjrendszer így nem lesz fenntartható.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?