Hirdetés
Hirdetés

Melyik ország tesz majd gazdaggá? Európa diadalmenete lehet 2016

2016. február 17., 06:01

Rázósan indult az év a világpiacon, és a jelek alapján 2016 hátralevő részében is lesz okunk miért izgulni. A Fidelity áttekintette a legfontosabb mutatókat, amelyek alapján már elkezdhetünk gondolkozni azon, hol forgassuk meg a pénzünk.

Röviden:

 • A globális növekedés továbbra is stabil maradt decemberben, igaz, a legtöbb jelentős mutató romlott.

  Hirdetés
 • A gazdasági adatok alapján az eurózóna kiemelkedően teljesített decemberben, míg az Egyesült Államok és Japán gazdaságai változó képet festenek, az Egyesült Királyság pedig enyhülő növekedést tudhat a háta mögött.

 • A kiábrándító 2015-ös eredmények után enyhe erősödést várhatunk a japán gazdaságtól idén.

 • Vegyes képet mutatnak a feltörekvő piacok: az ipari termelés bővülése és a stabilizálódás jelei látszódnak Kínában.

 • Kína kénytelen volt védeni valutáját, miközben a devizatartaléka 108 milliárd dollárral esett decemberben. Az elkövetkezendő hónapokban kiemelten érdemes lesz figyelni a tartalékra vonatkozó jelentéseket.

 • Az árupiaci mutatók további esése komoly nyomást helyez az exportőrökre.

Így alakul a globális növekedés

Ezt mutatják az adatok: a decemberi adatok alapján tovább bővült a világgazdaság – igaz, valamelyest visszafogottabb ütemben (1. ábra), azonban a fontosabb mutatók közül több is esésnek indult: a nemzetközi beszerzési menedzser index (BMI) enyhén esett az árupiaci változásokra (a Baltic Dry Index, az ipari fémek árai valamint a kanadai és az amerikai dollár), illetve az ázsiai és nemzetközi kereskedésre érzékeny komponensekre (koreai export és japán készletforgás). Jelentős erősödés tapasztalható viszont az aggregált fogyasztói bizalom és az új rendelések tekintetében.

Bal: GLI és OECD IP mutatók. Jobb: Fejlett és fejlődő országok BMI-je.
Bal: GLI és OECD IP mutatók. Jobb: Fejlett és fejlődő országok BMI-je.

Ha összehasonlítjuk a fejlett és a fejlődő piacok indexeit, láthatjuk, hogy enyhén csökkent köztük a különbség: a fejlett piacok alacsony szinten zárták az évet, egyenletesen lassú bővüléssel, míg a felzárkózó piacok továbbra is lassan növekedtek a negyedik negyedévben (2. ábra). A szolgáltató szektor BMI-je aránylag jó szinten teljesített, de így is alulmúlta a várakozásokat.

Kilátások: a Fidelity elemzői továbbra is számítanak növekedésre, azonban lassabb ütemben. A felhalmozott készletek a készletciklus fordulása miatt továbbra is visszatartóerőt jelentenek a világgazdaság számára. Az elkövetkezendő negyedévekben a fejlett gazdaságok bővülésében továbbra is nagy szerepet játszik - a munkaerő-piaci erősödésének és az alacsony energiaáraknak köszönhetően - a fogyasztás és a növekvő fogyasztói bizalom. További árupiaci adatok szükségesek ahhoz, hogy a fejlődő piacok sérülékenyebb exportőrei stabilizálják a helyzetüket, de megnyugtató, hogy az aggregált BMI-jük magára talált.

Érdemes figyelni: aránylag alacsony hatással volt a piacokra a Fed 25 bázispontos kamatemelése decemberben. Ami biztos, hogy a kamatemelési ciklus lépcsőzetes lesz, és nagyban függ majd az érkező adatoktól. Amíg az infláció távolinak tűnik, nem valószínű, hogy a Fed szigorítana, ha a növekedés elmarad. Nagyon fontos viszont a kínai jegybank politikája, amelyre nagy súly nehezedik a valuta miatt. A februári jelentésekből kiderül majd, hogy mennyi pénzt kellett elégetniük a jüan védéséhez.

Egyesült Államok: a szolgáltatói szektor túlteljesíti az ipart

Ezt mutatják az adatok: az elmúlt hónapokban vegyesek voltak az Egyesült Államokból érkező adatok. A decemberi ISM eredmények gyengék lettek, a feldolgozóiparon kívüli beszerzési menedzser index 55,3-ra esett vissza, de ez a szállítási komponensben jelentkező karácsonyi anomália miatt alakult így. A gyártás, foglalkoztatás és az új megrendelés komponensek is egyaránt jól teljesítettek, ami további stabil növekedést jelez. A feldolgozóipar hatodik hónapja mutat visszaeső trendet (48,2-re esett), amelynek fő oka a foglalkoztatás. Hasonló módon esett még inkább vissza az ipari termelés decemberben: az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékkal teljesített rosszabbul, főként a bányászati és közműszektornak köszönhetően. Az esés ellenére az ipari termelés növekedési kilátása pozitív maradt.

A decemberi foglalkoztatottság jól alakult: a nem mezőgazdasági munkaerő száma 292 000-re növekedett, a korábbi hónapok felülvizsgálata alapján további 50 ezer munkavállalót számoltak még ide. A munkanélküliségi ráta stabilan 5 százalék, a részvételi arány nőtt. A bérekről szóló adatok kissé alulmúlták a várakozásokat: nem sikerült az átlagos órabérnek nőnie az előző hónaphoz képest, viszont az egy évvel korábbi időszakhoz képest 2,5 százalékos a növekedés a bázishatásoknak köszönhetően (3. ábra). A fogyasztói bizalmi index növekszik, a 2015-ös évben tapasztalt erős szintet mutatja, bár a decemberi kiskereskedelmi értékesítések száma nem volt kielégítő.

Bérnövekedés és foglalkoztatottság az Egyesült Államokban.
Bérnövekedés és foglalkoztatottság az Egyesült Államokban.

A novemberi inflációs adat a vártnak megfelelően alakult: a fogyasztói árszínvonal 1,3 százalékon állt az egy évvel korábbihoz képest. Az árszínvonal és az árindex első becslései az egy évvel korábbi adatokhoz képest 0,5 százalék körül vannak, bázishatások miatt viszont a következő hónapokban emelkedhetnek, ahogy az olajáresés kikerül a számításból.

Kilátások: a Fidelity negyedik negyedévre vonatkozó felmérései szerint az amerikai gazdasági növekedés 2016-ban lassan folytatódik. A feldolgozóipari és a nem feldolgozó ipari mérések és adatok is azt támasztják alá, hogy a készletek magas szintje a későbbiekben is jellemző lesz, ugyanakkor még nem lehet azt mondani, hogy a külső hatások és az ipar gyengélkedése recesszióba húzná a többi ágazattal az egész amerikai gazdaságot. A munkaerő-piaci eredmények és a magas bérek alapján fogyasztók maradnak a növekedés hajtóereje.

Irányvonal: ahogy az várható volt, a Fed 25 bázisponttal kamatot emelt decemberben. A félelmek ellenére az emelés minden probléma nélkül, simán ment. A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságban (FOMC) elhangzott, illetve Janet Yellen is lépcsőzetes, adat-alapú kamatemelési ciklusról beszélt. A megkérdezett FOMC tagok szerint négy emelésre számíthatunk 2016-ban, de megvan a kevesebb kockázata is.

Érdemes figyelni: foglalkoztatási költségmutató (január 29.), Q4 GDP (január 29.), ISM (február 1.,3.)

Eurózóna: ahol kiemelkedő a teljesítmény

Ezt mutatják az adatok: az eurózóna adatai nagyon pozitívak voltak decemberben: a BMI különösen jó volt, minden nehézség nélkül megelőzte a várakozásokat. A feldolgozóipar tartotta a növekvő trendet 53,2-vel, ami 18 hónapos csúcs. A kompozit index 54,3-mal stabil növekedést jegyez – főleg a foglalkoztatás terén -, 2011 óta a legnagyobbat. Egyedül Franciaország teljesít alul a szolgáltatói szektor szűkülésével, a kompozit pedig alig éri el az 50-et (4. ábra).

Franciaország megmentői: eurózónás BMI-k.
Franciaország megmentői: eurózónás BMI-k.

Az eurózóna összességét nézve az építőipari bizalmi index és az üzleti bizalom új krízis utáni csúcson van, de az ipari bizalom is több éves csúcsot döntöget. Második hónapja nő a fogyasztói bizalom, ezzel megfordult az áprilisban kezdődő negatív trend. Az aggregált munkanélküliségi ráta váratlanul 20 bázisponttal 10,5 százalékra javult: Spanyolország és Olaszország egyaránt jól teljesítenek, és még Franciaországnak is sikerült valamit viszontlátni az augusztusi csúcsból. Az inflációs adatok a várakozások alatt maradtak decemberben. A fogyasztói árindex első becslésre mindössze 0,2 százalékot erősödött az egy évvel korábbi adatokhoz képest, még a pozitív bázishatások mellett is, míg a második, naptárhatástól megtisztított adat 0,9 százalékot mutat az előző évhez képest.

Kilátások: a felmérések alapján a gyengébb harmadik negyedév után gyorsulás várható a Fidelity szerint: a laza gazdasági kondíciók, a hitelezés és a fogyasztói bizalom fejlődése mellett már láthatóak a lazább monetáris politika jelei, amelyet a visszafogott „megszorító” csomagok és a menekültválság okoznak. Ezek alapján az előző évhez képest az eurózóna gazdasága bővülni fog.

Irányvonal: a decemberi spanyol választások végül nem vezettek stabil, egyértelmű kormányzáshoz, ráadásul a szélsőbaloldali Podemos meglepően sok szavazatot kapott, működő koalíciót viszont egyik párt sem tudott tető alá hozni. Ez egészen addig szül politikai bizonytalanságot, amíg az új választásokat ki nem írják, azonban a növekedést elősegítő reformok visszafordításától egyelőre nem kell tartani.

Érdemes figyelni: Q4 GDP (február 12.)

Egyesült Királyság: növekedés lefelé ívelő pályán

Ezt mutatják az adatok: az elmúlt hónapokban az Egyesült Királyság adatai romlottak. A harmadik negyedéves GDP adatokat végül 20 bázisponttal kellett csökkenteni a végső becslésre, 2,1 százalékra az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatói szektor nem tudott olyan gyorsan növekedni, mint ahogy azt az elemzők várták.

Ráadásul a decemberi BMI sem okozott jó hangulatot a piacokon: a feldolgozóipar 51,9-re esett vissza egy abnormálisan magas októberi értékről. Lassú lejtmenetbe kezdett a szolgáltatói bizalmi index is, de bőven az alsó határ felett maradt a harmadik negyedév végéig. Összességében a kompozit index stabil maradt a negyedik negyedévben, alacsony emelkedéssel egy egyébként lefelé mutató görbén. A novemberi ipari termelés adatai kifejezetten rosszak voltak: az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal volt alacsonyabb. Míg a bányászati termelés elég erőteljes javuláson esett át 2015-ben, addig feldolgozóipari szektor éves szinten 1,2 százalékkal esett vissza.

Kilátások: az ismertetett adatok alátámasztják a Fideliy azon jóslatát, hogy a szigetország egy lefelé mutató görbén halad lépcsőzetesen, 2016-ban pedig tovább lassul a gazdasága. A mostani időszakban a munkaerőpiac (5. ábra), az eurózóna feleszmélése és a lakáspiac növekedése jelentheti a biztonságot egy időre, továbbá sterling értékcsökkenése enyhíti még a növekedésre nehezedő terveket, habár ez a gyengülés lehet még erősebb a jövőben. Az uniós tagságról szóló népszavazás kérdése ugyanakkor nagy hátrányt okozhat az idei évben.

Bevételek az Egyesült Királyságban.
Bevételek az Egyesült Királyságban.

Irányvonal: a Bank of England monetáris tanácsa januárban is kitartott az alapkamat 0,5 százalékos szintje mellett. A tanács úgy véli, hogy még akkor is csak enyhén haladná meg az infláció a két százalékos célt 2018-ban, ha követnék a piaci elvárásokat (azaz idén nincs emelés, jövőre maximum kettő). Sőt, a tanács a „nemzetközi faktorok” kockázataival járó negatívumokat emelte ki. A BoE nem fog emelni idén, és végig óvatosak maradnak.

Érdemes figyelni: Q4 GDP (január 28.)

Japán: vegyes a kép

Ezt mutatják az adatok: a japán adatok valamelyest vegyesek voltak az elmúlt hónapokban. A felmérések továbbra is erősödést jeleznek, a decemberi feldolgozóipari BMI 52,6 volt, ami a legerősebb növekedés 2014 eleje óta. A kompozit változatlan maradt 52,2-n, miközben a foglalkoztatás 18 hónapos csúcson van, az árkomponensek pedig bővülnek. Az Eco Watchers mérései a szakértői várakozásokat is felülmúlták. A „jelenlegi kondíciókra” vonatkozó becslések sokat erősödtek, ezzel megfordítva a 2015 első negyedéve óta tartó negatív trendet, és a „jövőbeli kondíciók” kilátásai is stabilan pozitívak maradtak.

Más adatok ugyanakkor nem mutatnak jól: az ipari termelés gyengült novemberben, két hónap növekedés után esett vissza. A kiskereskedelmi áruforgalom kifejezetten rossz volt, az előző évhez képest egy százalékot csökkent (6. ábra). A fizetések nominális értékű növekedése a várt alatt teljesített jóval, a volatilitás oka pedig a bónuszok kiosztása volt: a tervezett bevételek 0,5 százalékkal nőttek az elmúlt év azonos időszakához képest, 2005 óta a leggyorsabban. A maginfláció, ahogy az utóbbi három hónapban, stabilan tartotta magát novemberben a japán jegybank által preferált 1,2 százalékos szinten. A nyugati módon számított magérték jobb volt a vártnál, 0,9 százalékra kúszott. A fogyasztói árindex első becslésre nem változott 0,3 százalékos éves értékről, amelynek energetikai okai vannak.

Borús ipari termelői és kiskereskedelmi adatok Japánból.
Borús ipari termelői és kiskereskedelmi adatok Japánból.

Kilátások: a japán növekedés kissé erősödhet 2016-ban. Ahhoz, hogy jelentősen nőjön a fogyasztás, a béremelés további jeleire van szükség, amelyet segíthetnek a tavaszi bértárgyalások. A kínai stabilizálódás gazdasági fellendülést okozott, de ez meg is fordulhat idén.

Irányvonal: decemberben a japán jegybank keveset ugyan igazított a mennyiségi enyhítő programján, de tartott annak kiterjesztésétől. Az infláció miatt kitarthatnak a jelenlegi kamatszint mellett, bár a jen az elmúlt hónapban 5 százalékos változást is látott, ami zavart okozhat. Ahogy a bázishatások kikopnak az év folyamán, úgy kényszerülhet a jegybank további enyhítésre, sőt, Haruhiko Kuroda jegybankelnök arról is beszélt, hogy „bátrabb lépésekre is készek”, hogy meg legyen a 2 százalékos cél.

Érdemes figyelni: maginfláció (január 28.), BoJ-ülés (január 29.), jen mozgása, hírek a fiskális csomaggal kapcsolatban.

Kína: stabil kilátások

Ezt mutatják az adatok: a kínai adatok továbbra is a stabilizáció jeleit mutatják, habár a teljes kép sokkal enyhébb hatásokat mutat. A feldolgozóipari BMI-k alacsony szinten, 50 alatt maradtak. A Caixin alapján a korábbi hónapok megrendeléseire vonatkozó magas adatok visszaestek, míg a „hivatalos” BMI továbbra is emelkedik, még úgy is, hogy a foglalkoztatási komponens esik. Eltérő képet mutatnak a szolgáltatóipari BMI-k is: a Caixin mélypontokat mér, 50,2-vel, míg a hivatalos BMI két éves magaslatban, 53,7 ponton csücsül az építőipar harmadik havi növekedésével.

A decemberi kereskedelmi adatok javultak, jelentősen meghaladva az előrejelzéseket. Hat hónapja először pozitív a jüanban számolt export az előző év azonos időszakához képest, de a behozatal is nagyot nőtt a hónapban és úgy tűnik magára talál. A lakásárak nőttek novemberben, az előző évhez képest 4,2 százalékkal gyorsult a növekedés (7. ábra). Az újlakás-árak 70 városból 33-ban növekedtek az októberi 27-hez képest, a bővülés leginkább az 1. és 2. fokú városokra vonatkozik.

A kínai stabilitás jelei.
A kínai stabilitás jelei.

Azonban Kína devizatartaléka rohamos fogyásnak indult decemberben 108 milliárd dollárral csökkenve, ami az eddigi legnagyobb összeg. A Fidelity becslései szerint ez 140-200 milliárd dolláros eladást is jelenthet a központi bank részéről, ha figyelembe vesszük az árfolyamhatásokat.

Kilátások: az elmúlt néhány hónapban a stabilizáció jelei mutatkoztak, nem kell tartani az úgynevezett „hard landingtől”. Kína újratervezési folyamatának eredményeként, ahol az ipar helyett a fogyasztásra terelődik a hangsúly, a 2016-os évet is a lassulás jellemzi majd. A piac ingadozása ellenére nem kell készülni a jüan újabb leértékelésére, ezt támasztja alá az ország költségvetési és külkereskedelmi többlete és a fogyasztás orientált növekedésre való áttérése.

Irányvonal: a renminbi januári védése során valószínű, hogy újabb jelentős összeget égetett el devizatartalékából a kínai jegybank, illetve tudatosan manipulálta az árfolyamokat, ezzel elkerülve a spekulációt. A masszív devizatartalék (3,3 billió dollár) ellenére érdemes figyelni ezeket a beavatkozásokat és a tőke áramlását.

Érdemes figyelni: devizatartalék mértéke januárban (február 7.)

Feltörekvő piacok: Kína a volánnál

Ezt mutatják az adatok: a feltörekvő piacok BMI-je nem tört kifejezetten magasra: augusztus/szeptember környékén beállt lassú csökkenés mellett 49,3-ra. A javulást a kínai gazdaság levegőhöz jutása okozta, ezzel Korea és Tajvan is visszakúszott az 50-es szint fölé. Mexikó és Lengyelország stabilan kitartottak a növekedés mellett, Törökország pedig 2014 óta nem ért el ilyen jó teljesítményt, köszönhetően az AKP komoly győzelmének a novemberi választások alatt. Az árupiaci nagyágyuknak azonban nem volt minek örülniük: Brazília, Oroszország és Dél-Afrika kompozitjai visszaestek és továbbra sem javulnak. A kereskedői hangulat szintén borús: a koreai export a decemberi pesszimista várakozásokat is alulmúlta, az ország valutájához mérve 8,5 százalékkal teljesítettek rosszabbul az előző évhez képest, míg dollárban számolva 13,8 százalékos volt a visszaesés.

A fejlődő országok GDP-előrejelzése.
A fejlődő országok GDP-előrejelzése.

Kilátások: a feltörekvő piacok javulásának első számú oka a kínai gazdaság stabilizálódása. Ennek bizonyítékaként láthattunk néhány könnyítési törekvést, de a piaci konszenzus mégis inkább negatív maradt, és nem érezni változást a Fidelity elemzői szerint. A második ok a piacok feléledése és a növekedés gyorsulása, habár még mindig enyhe a bővülés, a kereskedelmi ágazat pedig továbbra is gyengélkedik, ami jelzi, hogy nem ez lesz a legerősebb hajtóerő a jövőben. Végül, a javulást az áruk értéknövekedése okozta, bár az olaj újabb és újabb mélyrepülései biztos, hogy nem ezt támasztják alá, a fundamentumok pedig jobb esetben is az év későbbi szakaszában kerülhetnek helyre.

Érdemes figyelni: nyersanyagárak, Lengyelország (január 28.), Mexikó (január 29.), India (február 8.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

 • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

  2018. március 14., 14:32
  Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

  A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?