Hirdetés
Hirdetés

Mélyponton a forint, összeomlott az argentin peso

Fellegi Tamás, 2018. május 15., 10:31

Gyenge a forint, állandóan új mélyponton a török líra – ez azonban semmi az argentin valutához képest, amely már napi 5 százalékot zuhan. Ma esik az OTP a tegnapi nagy rali után, a Mol is gyengül, volatilis a napokban a BUX, míg Európában alig mozdulnak az árfolyamok.

Dübörög a világgazdaság, a legtöbb régióban fellendülés van, de akad olyan ország, amelynek a jó környezetben is sikerült olyan rossz gazdaságpolitikát folytatni, amely most ilyen környezetben is csődbe viszi az országot. Ilyen Argentína, ahol ráadásul már évtizedek óta ugyanaz a gond: örökös kormányzati túlköltekezés, túlzott állami beavatkozás, egyfajta szocializmus, ha nem is a venezuelai méretekben.

Argentin peso/dollár
Argentin peso/dollár

Tavaly egy pillanatra úgy tűnt, hogy minden szép és jó, ezt a pillanatot meg is ragadta az ország, hogy kibocsásson egy 100 éves kötvényt, amit az elvakult befektetők le is jegyeztek. Egy olyan ország kötvényét, amely az elmúlt évtizedekben többször fizetésképtelen lett. Nos, a kötvény most 86 százalékon áll, az ország fizetőeszköze zuhan, hiába emelték 40 százalékra a kamatot, és tárgyalnának az IMF-fel, de hát ez sem egyszerű, hisz a korábbi megállapodások mind összeomlottak. A valuta árfolyam alakulását, különösen annak májusi összeomlását látványosan mutatja a grafikon.

Hirdetés

Közben a török líra is újabb mélyponton, 5,22-t adnak belőle az euróért, és hát a forint is közel két éves mélységben, 316,20 az euróhoz képest. Ez annyiból szomorú, hogy a mi valutánk az egyik legalulértékeltebb talán még világviszonylatban is, a török és az argentin fizetőeszköz esésének pedig megvannak a makrogazdasági okai.

Ami a tőzsdéket illeti, Amerikában tegnap abbamaradt a kezdeti lelkesedés, az indexek majdnem teljesen visszaadták napközbeni nyereségüket, de miután előtte volt már jó néhány nap emelkedés, ez időszerűvé is vált.

Nagyot esik ma az OTP a tegnapi szárnyalás után: 2,6 százalékkal van lejjebb, 11 100 forinton. A Mol másfél százalékot esik 2824 forintig. A BUX 1,3 százalék mínuszban van 38 126 ponton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Méregdrága házak, vagy több utazás - te melyiket választanád?

Méregdrága házak, vagy több utazás - te melyiket választanád?

A főváros egyre növekvő ingatlanárai után az agglomerációs települések népszerűsége és áremelkedése is rohamtempóban nőtt az elmúlt időszakban. Vajon meddig kell mennünk, hogy kedvezőbb ingatlanárakat találjunk? Hol húzódik a fővárosba ingázás határa és hogyan alakul a második agglomerációs körzet ingatlanpiaca?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?