Hirdetés
Hirdetés

Menekülnek a befektetők a tőzsdékről

2019. augusztus 13., 11:33

Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Hétfőn folytatódott a lejtmenet a világ nagy piacain, igaz az európai tőzsdéken csak kis mértékben csökkentek az árfolyamok. A Wall Streeten nagyobb volt az esés mértéke, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 399 ponttal, 1,52 százalékkal, 25 888,44 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 36,39 ponttal, 1,25 százalékkal esett, 2882,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,73 ponttal, 1,2 százalékkal csökkent, és 7863,41 ponton zárt.

1; A részvényekből a biztonságos eszközökbe megy a pénz

A befektetők továbbra is menekülnek a részvénypiacokról, azok helyett a biztonságosabb aranyat és államkötvényeket kezdték vásárolni az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak miatt. Jellemző, hogy hétfőn a 10 éves amerikai állampapírok hozama három éves mélypontra esett, és  1,63 százalék volt.

2; Inverz a német hozamgörbe

Hirdetés

A 3 hónapos hozamszint jelentős csökkenése miatt a tegnapi kereskedésben invertálódott a német hozamgörbe, mely az esetek nagy részében a recesszió előjele, írta hírlevelében az Equilor. Jelenleg minden lejáraton negatív a hozam, a 3 hónapos -0,56, a 10 éves hozam -0,59 százalékon áll. Az euróövezet feldolgozóiparát érzékenyen érinti az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi háború, a német ipari termelés 5,2 százalékkal esett vissza júniusban éves bázison. Az Európai Központi Bank legközelebb szeptember 12-én tart kamatdöntő ülést, és szinte biztosra vehető a monetáris lazítás bejelentése, mely várhatóan a betéti kamatszint csökkentése, és az eszközvásárlási program újraindítása lesz.

3; Emelkedett a német infláció, csapnivaló a Zew index

A piaci várakozásokkal összhangban, az előzetes adatokkal megegyező mértékben erősödött júliusban a németországi infláció - jelentette kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Júliusban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, a fogyasztói árindex végleges értéke az előzetessel megegyező 1,7 százalék lett Németországban, a júniusi 1,6 százalékot követően. Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban Németországban. Júniusban 0,3 százalék volt az áremelkedés havi mértéke.

Az előző havinál magasabb éves inflációt elsősorban az élelmiszerárak növekedése idézte elő júliusban Németországban, míg az energiaárak és a szolgáltatások árának a növekedési üteme mérséklődött. Az élelmiszerárak 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban a júniusi 1,2 százalék után. Az energiaárak júniusban 2,5 százalékkal, júliusban pedig 2,4 százalékkal emelkedtek.

Kedden jelent meg a ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi hangulatindexe is, amely kiábrándító számokat hozott. Az előző havi -24,5 pontos szintről 44,1 pontig zuhant, ez jócskán meghaladja a várt 27,8 pontos szintet is.

4; Még több amerikai kamatvágás?

A korábbinál több amerikai kamatvágást vár idén a Morgan Stanley. Módosították korábbi álláspontjukat a Morgan Stanley elemzői, előzőleg csak októberre várták az újabb kamatvágást, a kereskedelmi háború elmérgesedése miatt most azt várják, hogy szeptemberben és októberben is lazításról fog dönteni a Fed, és jövőre is folytatódhat az enyhítés, írták az Equilor elemzői. Az UBS elemzője ennél is tovább ment, 2020. végére 1,00-1,25 százalékos kamatszintet vár, mely azt jelentené, hogy addig 4-5, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet. A határidős és opciós árazások alapján is hasonló mértékű lazításra lehet számítani, azonban ne feledjük, hogy az árazással a befektetők hajlamosak előreszaladni. Várakozásunk szerint az idei évben mindenképpen várható még egy kamatvágás, de nem számítunk ilyen gyors ütemű csökkentésre, mivel a beérkező adatok egyelőre nem indokolják.

5; Zavaros nemzetközi események

Nem tesz jót az sem a befektetők idegrendszerének, hogy több olyan lokális konfliktus van kialakulóban, amelynek nehéz felmérni a következményeit. Ilyenek például a hetek óta tartó, és egyre erőszakosabbá váló tüntetéshullám Hong Kongban, az elmúlt napokban ismét rakétákat tesztelő észak-koreai rezsim lépései, a venezuelai parlament feloszlatásának kísérlete, de ide sorolható az argentin elnökválasztás is, amelynek első fordulója után összeomlott a helyi tőzsde indexe és a peso árfolyama is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?