Hirdetés
Hirdetés

Meredek lejtőn a forint? – négy hír, amit ma jó tudni a piacokról

Eidenpenz József, 2019. május 02., 11:19

Az USA-ban nyitva tartottak a tőzsdék tegnap és jelentősen estek az indexek, főleg a Fed-ülést követő reakciók miatt. Az euró/forint majdnem elérte ma a 325-ös határt, az egyik legnagyobb brókercég nem számít a közeljövőben jelentősebb visszaerősödésre. Külföldön a Fed, az olaj és a gyorsjelentések lehetnek ma is a középpontban.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Európában ma inkább lefelé csorognak a részvényárak, talán a tegnapi zárva tartás pótlására is, amikor az USA-ban jelentősebb esés volt. Az amerikai határidős indexek viszont ma már 0,2 százalékos emelkedést jeleznek. A BUX index alig mozdul, minimális pluszban van. Az OTP stagnál, a Mol kissé felfelé, a Richter kissé lefelé megy.

1. A Fed-et hibáztatják

Hirdetés

A Fed kamatdöntő ülést tartott, ennek eredménye még nem igazán lepett meg senkit, nem változtattak lényeges mértékben a kondíciókon. A szerda este nyilvánosságra hozott kommentárjuk is inkább semleges volt. A tágabb körű reakciók között viszont volt meglepő, egy amerikai kormánypolitikus a kamat csökkentését szorgalmazta. A Fed ettől elzárkózik, amint ez Powell elnök beszédéből tegnap kitűnt, ez kedvetleníthette el a piacokat.

A dollár átmenetileg gyengült, majd újra erősödött. Kamatemelést erre az évre már nem vár senki. Ma az EKB egyik vezetője fog beszédet tartani, ami lényeges lehet.

Részvény- és devizaárfolyamok itt láthatók

2. A 325 forintot ostromolja az euró

A napokban ismét folyamatosan gyengült a forint, ma már 324,90 is volt az euró a kora reggeli órákban, most 324,50. Egy hete még 322, két hete 320 forint alatti árakat is láttunk.

Meredek lejtőn a forint - írta az Erste Befektetési mai hírlevele. “A tegnapi illikvid ünnepi kereskedésben tovább gyengült a forint az euróval szemben”, “325 forintnál található egy erősebb technikai szint, ami átmeneti megállót jelenthet az elmúlt napok meredek forintgyengülését követően” – írják. A folytatással kapcsolatban pedig úgy vélik, “amíg továbbra is érdemben 3% feletti maginfláció van idehaza és a jegybank nem mutat hajlandóságot monetáris szigorításra, nem érdemes a forint komolyabb visszaerősödésére számítani”.

Másik hírlevelük szerint a forint gyengülésével “jelentősen elvált a régiós devizák mozgásától”. Annak ellenére, hogy a jegybank jóval erőteljesebben csökkenti a deviza swap tendereken a felkínált deviza mennyiséget, mint arra korábban számítani lehetett. Így csökken a forint mennyisége a gazdaságban és a bankrendszerben. Ennek ellenére sem tudja számottevően feljebb tornázni a rövid bankközi kamatlábat. “Mivel ezzel kapcsolatban semmi új dolgot nem mondott a keddi kamatdöntés utáni közleményében, ezért a piaci szereplők tovább adták a forintot” – magyarázta az Erste Befektetési.

3. Felbeszélik az olajárat?

Az olaj ára 0,6-08 százalékkal esik ma, mivel az amerikai kitermelés múlt heti értéke 2017 szeptembere óta nem látott szintre emelkedett. De így sincs messze fél éves csúcsától. Ugyanakkor a venezuelai krízis miatt – ahol az ellenzék a kormány végső megdöntésére szólított fel – az olajpiac továbbra is nagyon feszült. A szaúdiak is visszabeszéltek Donald Trumpnak, aki azt szorgalmazta, hogy az OPEC kartell növelje a kitermelést az árak csökkentése érdekében. Sőt, tegnap arra céloztak, hogy a júniusi OPEC-ülés akár további kitermelés-visszafogásról is dönthet.

Az Investing.com kommentárja szerint Szaúd-Arábia inkább az oroszokkal lenne hajlandó együttműködni olajár-ügyben, mint az USA-val. Annál is inkább, mert a héten Vlagyimir Putyin is megszólalt. Emlékeztette az arab királyságot, hogy tavaly Oroszország mellettük állt, amikor kellett, amikor az OPEC-tagok túl sok olajat öntöttek a piacra. Az elméletek szerint a szaúdiaknak 80, sőt 85 dollár körüli olajárra lenne szükségük, hogy a költségvetésük egyensúlyban legyen (most 71,60 a Brent).

4. Mi jöhet az Apple után?

Az Apple kedd esti gyorsjelentése után szerdán 4,9 százalékkal emelkedett. (Az USA-ban szeptemberben ünneplik a munkát.) A Square Inc. Zárás után jelentett, a tőzsdén kívüli kereskedésben öt százalékkal esik a részvény. A Fitbit számai viszont láthatóan jó reakciókat váltanak ki, négy százalékos pluszban van.

Ma a brit Royal Dutch Shell, a BNP Paribas, az ING, a Lloyds Banking Group jelentett Európában. Az Activision Blizzard játékgyártó, az S&P Global, a Kellog Co., a Volkswagen várható még az ismertebb nevek közül.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?