Hirdetés
Hirdetés

Meredeken erősödött az euró, limittel esett az egyik Mészáros-cég

Eidenpenz József, 2017. március 10., 18:44

Az amerikai foglalkoztatási adat valamivel jobb lett a vártnál, de nagy meglepetést sem okozott, így maradt az enyhén pozitív hangulat a legtöbb tőzsdén. Kivéve Németországban, ahol az euró erősödése okozott némi rosszkedvet. Az euróhoz képest a forint is gyengült, a BUX index pedig alulteljesített, mint a négy nagy cégünk részvénye esett.

Hirdetés

Alapvetően jó volt a hangulat a tőzsdéken pénteken, de akadtak kivételek. Mint például a magyar BUX index, amely Európa tőzsdeindexei közül egyedüliként produkált jelentősebb esést, 0,8 százalékot. Ráadásul ez általános volt, mint a négy nagyobb részvényünk lefelé mozdult el. Leginkább az OTP, amely másfél százalékkal 8540 forintra esett. A Mol 0,8 százalékkal 20 595-re, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,2-0,2 százalékkal süllyedt, 6535, illetve 501 forintra.

Húsz százalékkal, a lehetséges maximális limittel 132 forintra esett a Konzum, az egyik Mészáros Lőrinc-cég, miután bejelentették rá a felvásárlási ajánlatot, ami csak 86,6 forint. Az Opimus, a másik haveri célpont egész nap fel volt függesztve, vélhetően ott is ajánlat érkezik, talán már ma este. A kisebb papírok közül 5,5 százalékkal ment fel az FHB, lehet, hogy az lesz a következő célpont?

Dollárerősödés, forintgyengülés

Amerikában ma foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat tettek közzé, amelyek jobbak lettek ugyan a vártnál, de nem kiugróan. Ezzel majdnem teljesen biztossá vált, hogy a Fed jövő héten emelni fogja a kamatokat, sőt sokan már a júniusi emelést is majdnem biztosra veszik. Azt azonban nem várják, hogy az előrejelzett három alkalomnál sűrűbb lesz az idén a kamatemelési gyakoriság. „Se túl hideg, se túl meleg” – mondták a fontos adatokról.

Ennek nyomán a dollár elég szépen gyengülni kezdett, feltehetően a korábban dollárerősödésre számító befektetők inkább zárják pozícióikat. A dollárindex (DXY) fél százalékos mínuszban volt, az euró pedig 0,9 százalékkal feljebb, 1,0670 dolláron. A forint erősen gyengült, 1,2 forinttal feljebb, 312,90 forinton volt este az euró árfolyama.

A német bankoknak jól ment

Európában a BUX-on kívül még a prágai és a frankfurti vezető indexek is csökkentek, de azok csak minimális mértékben. A DAX esésére jó magyarázat lehet az euró erősödése, ami nem jó a német exportőröknek, erre utal az is, hogy az index a nap nagy részében magasan, 12 000 pont felett járt, és csak délután esett vissza, a dollárral együtt.

A nyertesek közé tartozott a javuló kamatkilátások miatt a Commerzbank és a Deutsche Bank, a vesztesek közé a BMW, amelynek eladási statisztikáit olvashatták ma a befektetők. A francia és brit indexek 0,3-0,3 százalékkal emelkedtek.

Harmadik napja szakad az olaj

Az amerikai tőzsdék is jó hangulatban vannak, hat óra körül az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,3, a Dow Jones nem egészen 0,1 százalékos pluszban volt. A volatilitás továbbra is nagyon alacsony. Hétfőtől két hétig egy órával korábban nyitnak majd a magyar idő szerint az amerikai tőzsdék, mert az USA-ban előbb van a nyári időszámítás kezdete.

A kőolaj az előző két nap kiadós, a magas amerikai olajkészlet-adatok által kiváltott zuhanása után kezdetben fél-egy százalékos pluszban volt, estére azonban 0,8-0,9 százalékos mínuszba süllyedt. A WTI így 48,90, a Bent 51,70 dollár, pedig a gyengülő dollár elvileg jó a nyersanyagoknak. Ma este a működő amerikai olajkutak számának közzététele esedékes. Az arany és az ezüst is enyhe mínuszban vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Tavaly év végén 14,1 év volt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel. Egyelőre tehát a dinamikusan emelkedő újautó-értékesítés is csak lassítani volt képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?