Hirdetés
Hirdetés

Mi a közös a Richterben és az Opusban?

Eidenpenz József, 2018. július 18., 19:05

Enyhén gyengülő forint és BUX index, szépen emelkedő európai tőzsdék, tétovázás után felfelé induló New York. Főleg a gyengülő eurónak, az USA-ban a nagy számban ömlő gyorsjelentéseknek örültek a befektetők. Az olaj esése megállt, a bitcoin tartani tudta emelkedését.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Jerome Powell amerikai jegybankelnök kedden megerősítette a Fed kamatemelési menetrendjét, és a gazdasággal kapcsolatban is viszonylag optimista volt. Ez még szerdán is hatni látszott az európai tőzsdékre, annál is inkább, mert a dollár is erősödéssel válaszolt a beszédre.

Az erősebb dollár pedig gyengébb eurót jelent, ami jó az európai exportőröknek. Ezért lehetett, hogy Európa szépen emelkedett, az USA tőzsdéi viszont picit süllyedtek ma délután. De a német gyorsjelentések is jók lettek (Continental, EasyJet, Lufthansa).

Hirdetés

A német DAX 0,8, a francia CAC 0,5, a brit FTSE 100 0,7 százalékkal emelkedett. Különösen felment a holland index, 1,7 százalékkal, főleg az ASML Holding miatt. Az USA-ban az S&P 500 hosszas tétovázás után végül felfelé indult, 0,2 százalékos emelkedésnél tart. A Nasdaq Composite technológiai index 0,1 százalékkal esik, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal emelkedik.

Richter és Opus

A BUX index kissé megint alulteljesítő volt, a nap végére, 0,1 százalékkal süllyedt. Egyébként Varsó és Bukarest is hasonló mértékben esett. Főleg a Richter húzta le a pesti indexet, amely 2,4 százalékkal 4570-re esett.

A Mol 0,9 százalékkal 2650-re, az OTP 0,5 százalékkal 10 020-ra emelkedett. Az Opus 2,2 százalékkal süllyedt. A forint kissé gyengült, az euró 324,40-ig is felszaladt, de estére visszaesett 323,80-ra.

További árfolyamok itt láthatók

Fittyet hány a Google

Ömlenek a gyorsjelentések és egyéb vállalati hírek az USA-ban, Morgan Stanley, CSX, United Continental, Amazon, Berkshire Hathaway, Abbott Laboratories, US Bancorp stb. A Google esett, miután az EU csúnyán megbüntette az Android operációs rendszer kapcsán, de csak szerényen, 0,2 százalékkal, és később pluszba is sikerült lendülnie. Az IMB, az American Express és az eBay tőzsdezárás után jelentenek.

Este közzéteszik a Fed Bézs Könyvét, ez még megkavarhatja a piacokat. Az olaj zuhanása megállni látszik, ma szerény mínuszból szerény pluszba jutott. A bitcoin tegnapi, tíz százalék körüli ugrása után ma stabilizálódott, az emelkedés lehetséges okairól itt írtunk.

Jön a válság?

Mindig vannak vészmadarak, ma a JPMorgan vagyonkezelési üzletágának vezetője, Mary Callahan Erdoes figyelmeztetett arra, hogy eddig soha nem látott makrogazdasági folyamatok előtt állunk. Erre utal, hogy a globalizáció és a mennyiségi lazítás soha nem volt ekkora mértékű, és fél évszázada nem volt példa kereskedelmi háborúra.

Az EKB eszközvásárlási programjának várható leállása az év vége felé az európai vállalatok finanszírozását nehezítheti meg. Figyelmeztetett arra is, hogy nagy ingadozások várhatók a devizaárfolyamokban, köztük a dollárban is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?