Hirdetés
Hirdetés

Mi jön a félelem éve után? Trump tőzsdebarát lesz?

Eidenpenz József, 2019. január 22., 12:30

Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

A tőzsdei történelemkönyvekben fekete betűvel fogják írni 2018-at, szinte nem volt olyan eszköz, ami pozitív hozamot hozott volna, a pesszimistább piaci szereplők várakozásait is alulmúlta. A CIB Alapkezelő egy éve az infláció növekedését, a Fed szigorítását, az EKB szigorítását várta. A várt folyamatok bejöttek, de a részvénypiaci emelkedés nem folytatódott, ahogy gondolták – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató

A félelem éve volt 2018, féltek például a gazdasági lassulástól, a kereskedelmi háborútól, a kamatemeléstől. Jelentős politikai sokkok is bekövetkeztek. A negatív hozamú eszközök aránya 90 százalékos volt a tőkepiacokon, ez mintegy száz éve nem fordult elő.

Hirdetés
Komm Tibor
Komm Tibor

A 2018-as jubileumi év, a pénzügyi válság után tíz évvel, az amerikai S&P 500 index és a magyar BUX index erősen együtt mozgott az év elején. A januári felfutás után visszaesés jött februárban. Ez után azonban szétváltak, a BUX oldalazott, az amerikai piac felfelé indult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

A BUX jobb volt

Év végén azután a kereskedelmi háború lejtőre küldte az amerikai részvénypiacot, a BUX viszont emelkedni kezdett. Az USA piacai mínuszban, a BUX nagyjából nullában zárta az évet. Az olasz és a magyar kötvényhozamok sokat emelkedtek tavaly. Az igazi nyertes itt a német kötvénypiac volt.

Minden összejött tehát 2018-ban, mindentől megijedtek, de mi lesz ebből 2019-ben? – tette fel a kérdést Hajdu Egon. Szerinte a tavalyi félelmek túlzottak voltak, és az idén a piaci kijózanodhat. A recesszió veszélye csak 15-20 százalék között mozog, szinte senki nem becsül ennél nagyobbat az elemzők között. Ám a növekedés kisebb ütemű lehet, mint korábban.

Jó hírek várhatók a részvénypiacon

A Fed politikája enyhébb lehet, az inflációs nyomás is csökkenhet, a kereskedelmi háború is csitulhat, ott egy egészséges kompromisszumos megállapodás születhet. A kínaiak várhatóan élénkítik majd a gazdaságukat, mivel a számok szerint a növekedésük lassul (2009 óta nem volt ilyen alacsony a növekedés).

A piacok így megnyugodhatnak, aminek már voltak is jelei idén év elején. A politika viszont továbbra is jelentős kockázati tényező marad. Összességében az alapkezelő szerint a növekedés és a lazább Fed-politika segít majd a részvénypiacoknak, az árazások is kedvezőek lettek mindenütt az esések után.

A várakozásokhoz képest

Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) szintjére való várakozások is alacsonyabbak az idén, 8-9 százalék körül vannak, ezeket az elvárásokat sokkal könnyebb lesz teljesíteniük a cégeknek. A piac pedig mindig azt díjazza, hogy valami megfelel-e a várakozásoknak, nem magát az eredményt.

A CIB Alapkezelő az USA és a feltörekvő országok részvénypiacaiban bízik leginkább. A részvénypiaci trendfordulók mindig recesszió idején szoktak bekövetkezni, ettől az idén nem kell szerintük igazán tartani. Ám a gazdasági növekedési ciklus vége felé járunk, lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ciklus a történelemben.

Jönnek a választások

A ciklus végén a részvénypiacok nagyon jól szoktak teljesíteni, jobban, mint a ciklus közepén. Az amerikai cégek sajátrészvény-vásárlásai is programszerűen folytatódnak majd. Ráadásul az amerikai elnöki periódusok harmadik éve, a következő választások előtti időszak is rendszerint nagyon jó a tőzsdéknek.

Hajdu Egon
Hajdu Egon

Az átlagos szavazó vagyona nő, ha nőnek a részvényárfolyamok, ezért a politikusok ilyenkor mindig igyekeznek tőzsdebarát intézkedéseket hozni. Ezt várják most Trumptól is, ezért is gondolják, hogy megegyezés jön a kereskedelmi háborúban.

Beruháznak a robotokba

A munkaerő-hiány egyik megoldása a robotizáció lehet. Az USA-ban a capex kiadások (tőkebefektetések) magasak voltak tavaly. Ez kedvező hatással szokott lenni a tőzsdei részvényárfolyamokra.

Kockázat, hogy a profitmarginok (nyereséghányadok) történelmi csúcson vannak. Ha ez csökken, akkor az egy részvényre eső eredmény is csökkenhet és csalódást okozhat a piacon. Ha a vámtarifák mégis emelkednének, ez is csökkentheti a cégek eredményét. A kamatköltségek esetleges emelkedése is negatv forgatókönyv lenne.

Mi lesz a BUX sorsa?

Ha a két-három hazai vezető papír jól szerepel, akkor a magyar részvénypiac is jól fog szerepelni – mondta el Hajdu Egon. Gazdálkodásuk stabil, árazás szempontjából is kedvezőek ezek a papírok, az elemzők is figyelnek rájuk, így semmi akadálya, hogy jól teljesítsenek.

Az ingatlanalapok éve volt

A befektetési alapok vagyona tavaly csak nagyon kis mértékben tudott nőni, ez is sokkal szerényebb lett volna, ha nincsenek az ingatlanalapok a piacon. Ezek nagy tőkeáramlásának köszönhető, hogy az alappiac nőni tudott. (Erről itt írtunk.) Az ingatlanalapok aránya az összes alapon belül 18,4 százalékról 27,6 százalékra nőtt – mondta el Komm Tibor.

A CIB Alapkezelőnél mintegy 15 milliárd forinttal, 3,3 nőtt a vagyon tavaly annak ellenére, hogy az év végével húszmilliárd forintnyi tőkevédett alap lejárt. Az alappiac közben lényegében stagnált, így piaci részesedésüket sikerült növelni. Főleg a pénzpiaci alapjaik vagyona nőtt, mintegy 50 milliárd forinttal, mert sok kisbefektető a kockázatos eszközök felől az alacsony kockázatúak felé fordultak.

Új alapcsaládot készítettek

A CIB Alapkezelő likviditási és pénzpiaci alapjait egy új alapcsaláddá alakította át, ennek tagjai a Start Tőkevédett, a Start 2, az Euró Start és a Dollár Start lettek. Úgy ítélte meg, hogy az új, a pénzpiaci alapokra vonatkozó szigorúbb jogszabályoknak a jelenlegi hozamkörnyezetben nem érdemes megfelelni, a cél a pozitív hozam elérése. Ebben az alapcsaládban így betéteken kívül kötvényeket is tart, a rövid kötvényalapokhoz hasonló portfóliót alakít ki.

Az alapkezelő tavaly három részlegesen és egy teljesen tőkevédett alapot indított, ezekben 16 milliárd forintért jegyeztek a befektetők. A piacok kockázatának, a volatilitásnak az emelkedésével Komm Tibor szerint ezek még mindig vonzó alternatívát tudnak jelenteni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?