6p
Tavaly mindentől megijedtek a befektetők, minden várakozást alulmúló, száz éve nem látott pocsék éve volt a tőkepiacoknak. Miután minden rosszat beáraztak, az idén megnyugvás következhet. Lassan jön a következő elnökválasztás az USA-ban, ami tőzsdebarát politikát szokott hozni – mondja a CIB Alapkezelő.
(Fotó: Pixabay.com)

A tőzsdei történelemkönyvekben fekete betűvel fogják írni 2018-at, szinte nem volt olyan eszköz, ami pozitív hozamot hozott volna, a pesszimistább piaci szereplők várakozásait is alulmúlta. A CIB Alapkezelő egy éve az infláció növekedését, a Fed szigorítását, az EKB szigorítását várta. A várt folyamatok bejöttek, de a részvénypiaci emelkedés nem folytatódott, ahogy gondolták – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató

A félelem éve volt 2018, féltek például a gazdasági lassulástól, a kereskedelmi háborútól, a kamatemeléstől. Jelentős politikai sokkok is bekövetkeztek. A negatív hozamú eszközök aránya 90 százalékos volt a tőkepiacokon, ez mintegy száz éve nem fordult elő.

Komm Tibor

A 2018-as jubileumi év, a pénzügyi válság után tíz évvel, az amerikai S&P 500 index és a magyar BUX index erősen együtt mozgott az év elején. A januári felfutás után visszaesés jött februárban. Ez után azonban szétváltak, a BUX oldalazott, az amerikai piac felfelé indult – mondta el Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

A BUX jobb volt

Év végén azután a kereskedelmi háború lejtőre küldte az amerikai részvénypiacot, a BUX viszont emelkedni kezdett. Az USA piacai mínuszban, a BUX nagyjából nullában zárta az évet. Az olasz és a magyar kötvényhozamok sokat emelkedtek tavaly. Az igazi nyertes itt a német kötvénypiac volt.

Minden összejött tehát 2018-ban, mindentől megijedtek, de mi lesz ebből 2019-ben? – tette fel a kérdést Hajdu Egon. Szerinte a tavalyi félelmek túlzottak voltak, és az idén a piaci kijózanodhat. A recesszió veszélye csak 15-20 százalék között mozog, szinte senki nem becsül ennél nagyobbat az elemzők között. Ám a növekedés kisebb ütemű lehet, mint korábban.

Jó hírek várhatók a részvénypiacon

A Fed politikája enyhébb lehet, az inflációs nyomás is csökkenhet, a kereskedelmi háború is csitulhat, ott egy egészséges kompromisszumos megállapodás születhet. A kínaiak várhatóan élénkítik majd a gazdaságukat, mivel a számok szerint a növekedésük lassul (2009 óta nem volt ilyen alacsony a növekedés).

A piacok így megnyugodhatnak, aminek már voltak is jelei idén év elején. A politika viszont továbbra is jelentős kockázati tényező marad. Összességében az alapkezelő szerint a növekedés és a lazább Fed-politika segít majd a részvénypiacoknak, az árazások is kedvezőek lettek mindenütt az esések után.

A várakozásokhoz képest

Az EPS (egy részvényre jutó nyereség) szintjére való várakozások is alacsonyabbak az idén, 8-9 százalék körül vannak, ezeket az elvárásokat sokkal könnyebb lesz teljesíteniük a cégeknek. A piac pedig mindig azt díjazza, hogy valami megfelel-e a várakozásoknak, nem magát az eredményt.

A CIB Alapkezelő az USA és a feltörekvő országok részvénypiacaiban bízik leginkább. A részvénypiaci trendfordulók mindig recesszió idején szoktak bekövetkezni, ettől az idén nem kell szerintük igazán tartani. Ám a gazdasági növekedési ciklus vége felé járunk, lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ciklus a történelemben.

Jönnek a választások

A ciklus végén a részvénypiacok nagyon jól szoktak teljesíteni, jobban, mint a ciklus közepén. Az amerikai cégek sajátrészvény-vásárlásai is programszerűen folytatódnak majd. Ráadásul az amerikai elnöki periódusok harmadik éve, a következő választások előtti időszak is rendszerint nagyon jó a tőzsdéknek.

Hajdu Egon

Az átlagos szavazó vagyona nő, ha nőnek a részvényárfolyamok, ezért a politikusok ilyenkor mindig igyekeznek tőzsdebarát intézkedéseket hozni. Ezt várják most Trumptól is, ezért is gondolják, hogy megegyezés jön a kereskedelmi háborúban.

Beruháznak a robotokba

A munkaerő-hiány egyik megoldása a robotizáció lehet. Az USA-ban a capex kiadások (tőkebefektetések) magasak voltak tavaly. Ez kedvező hatással szokott lenni a tőzsdei részvényárfolyamokra.

Kockázat, hogy a profitmarginok (nyereséghányadok) történelmi csúcson vannak. Ha ez csökken, akkor az egy részvényre eső eredmény is csökkenhet és csalódást okozhat a piacon. Ha a vámtarifák mégis emelkednének, ez is csökkentheti a cégek eredményét. A kamatköltségek esetleges emelkedése is negatv forgatókönyv lenne.

Mi lesz a BUX sorsa?

Ha a két-három hazai vezető papír jól szerepel, akkor a magyar részvénypiac is jól fog szerepelni – mondta el Hajdu Egon. Gazdálkodásuk stabil, árazás szempontjából is kedvezőek ezek a papírok, az elemzők is figyelnek rájuk, így semmi akadálya, hogy jól teljesítsenek.

Az ingatlanalapok éve volt

A befektetési alapok vagyona tavaly csak nagyon kis mértékben tudott nőni, ez is sokkal szerényebb lett volna, ha nincsenek az ingatlanalapok a piacon. Ezek nagy tőkeáramlásának köszönhető, hogy az alappiac nőni tudott. (Erről itt írtunk.) Az ingatlanalapok aránya az összes alapon belül 18,4 százalékról 27,6 százalékra nőtt – mondta el Komm Tibor.

A CIB Alapkezelőnél mintegy 15 milliárd forinttal, 3,3 nőtt a vagyon tavaly annak ellenére, hogy az év végével húszmilliárd forintnyi tőkevédett alap lejárt. Az alappiac közben lényegében stagnált, így piaci részesedésüket sikerült növelni. Főleg a pénzpiaci alapjaik vagyona nőtt, mintegy 50 milliárd forinttal, mert sok kisbefektető a kockázatos eszközök felől az alacsony kockázatúak felé fordultak.

Új alapcsaládot készítettek

A CIB Alapkezelő likviditási és pénzpiaci alapjait egy új alapcsaláddá alakította át, ennek tagjai a Start Tőkevédett, a Start 2, az Euró Start és a Dollár Start lettek. Úgy ítélte meg, hogy az új, a pénzpiaci alapokra vonatkozó szigorúbb jogszabályoknak a jelenlegi hozamkörnyezetben nem érdemes megfelelni, a cél a pozitív hozam elérése. Ebben az alapcsaládban így betéteken kívül kötvényeket is tart, a rövid kötvényalapokhoz hasonló portfóliót alakít ki.

Az alapkezelő tavaly három részlegesen és egy teljesen tőkevédett alapot indított, ezekben 16 milliárd forintért jegyeztek a befektetők. A piacok kockázatának, a volatilitásnak az emelkedésével Komm Tibor szerint ezek még mindig vonzó alternatívát tudnak jelenteni.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG