Hirdetés
Hirdetés

Mi vár ránk a német választások után? Mennyiért érdemes OTP-t venni?

Eidenpenz József, 2017. szeptember 12., 12:00

A német választások után az EU újragondolása is lendületet vehet, ami hosszabb távon nem biztos, hogy nekünk jó. Rövidebb távon viszont a gazdasági kilátások jók, bár az előrejelzéseket nehezítik a tervezett adóváltozások. A forint stabil maradhat, a dollár gyengülése átmeneti lehet. A Telekom és a Mol kissé alulértékeltnek tűnik, OTP-t és Richtert inkább olcsóbban vennének.

Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

A szeptember 24-i német választások után felgyorsulhat az Európai Unió átalakulása, Magyarország számára hosszabb távon kedvezőtlen lehet, ha a „mag-Európa” forgatókönyv valósul meg – mondták el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén. De csak hosszabb távon, rövidebb távon a gazdaságunk kilátásai továbbra is jók.

A gazdasági növekedés jövőre 3,7 százalék lehet, az infláció 2,4 százalék, az euró forintárfolyama pedig 303-318 között maradhat. Az Equilor Befeketési mint brókercég számára a piaci változások jobbára pozitívak, 15,4-ről 19,1 milliárdra növelte mérlegfőösszegét, adózott eredménye, 330 millió forint csak kissé csökkent – derült ki Szécsényi Bálint vezérigazgató előadásából.

Hirdetés

Ügyfeleket vettek át

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Bizonyos méretnagyság alatt azonban nagyon nehéz jól működni, ezért az Equilort is elérte a konszolidációs hullám: A cég a múlt héten jelentette be, hogy a keszthelyi Pláninvesttől 23 ezer ügyfelet, 12 milliárd forintnyi kezelt vagyont vesz át. (Tavaly az Equilor Befektetési 90, az Equilor Alapkezelő 89 milliárdnyi vagyont kezelt.)

Az MNB nem konvencionális eszközeivel mesterséges túlkeresletet tart fenn a magyar kötvénypiacon (például a jegybanki betét limitjének csökkentésével, a kamatfolyosó asszimetriájával), de lassan elfogy ezek előtt a tér. A hosszú lejáratú kötvények hozamát azonban inkább a nemzetközi kötvénypiac határozza meg.

Kérdés a magyar adócsomag

A második negyedévben elmaradt a hazai gazdasági növekedés a várttól, de a várakozások viszonylag jók. A jövő évet nehéz kiszámítani az ÁFA-kulcsok, a személyi jövedelemadó várható csökkentése miatt. A gazdaságot továbbra is segítik a beáramló európai uniós források. Jelentős a bérek növekedése, ennek ellenére az inflációs hatások egyelőre szerények, a fizetési mérlegünk átfordulásától sem egyhamar kell tartani. (Vagyis stabilan többet exportálunk, mint amennyit importálunk.)

Marad a kamatunk?

Szántó András szerint erre az évre a brókercég 305 forintos eurót vár, a forintgyengülés irányába jelenleg nagyon kevés tényező mutat. A jövő évi becslést csökkentették 312-re. (A dollár idén 277, jövőre 271 forint lehet.) Nagyobb forintgyengülést csak durva külpolitikai megrázkódtatások okozhatnának, de a kamatkülönbségünk csökkenése az európai kamatokhoz képest jövőre szintén okozhat némi lassú forintgyengülést.

A jelenlegi dollárgyengülést inkább átmenetinek tartják, a háborús veszélyek, a Donald Trumppal szemben folyó vizsgálatok, az időjárási problémák is belejátszanak. A 2017-es euró/dollár előrejelzésük 1,10, a jövő évi 1,15.

Tolódhat a Brexit

Kiss Mónika szerint az EKB nehéz helyzetbe lavírozta magát, de az év végéig valószínűleg kitart a kötvényvásárlási programja, és kamatemelés is csak a jövő év második felében várható, inkább csak szimbolikus mértékben. A kamatpálya az alacsony infláció miatt az USA-ban is bizonytalan, de ott alapvetően a kamatok emelkedése várható.

Az októberi EU-csúcs komoly mérföldkő lehet a Brexit szempontjából, ha ott nem sikerült megegyezni bizonyos kérdésekben, lehet, hogy visszautalják ezeket a kezdeti stádiumba. A Brexit tehát könnyen tolódhat, a font árfolyama pedig igen nagy volatilitást mutathat. A GBP/USD-t például 1,32-nél shortolnák, 1,25-ös célárral.

Merre tovább, Európa?

A német választásoktól sok függ, számos veszély van, például ketté is szakadhat a mostani koalíció. Az Equilor mégsem vár nagyobb változásokat a német politikában, és idén decemberben döntés várható az Európa Tanácsban arról, merre is induljon Európa. A kétsebességes Európa, illetve a „mag-Európa” kialakítása valószínű leginkább, körülbelül 2020-tól.

Aki többet akar, többet tesz” – tehát olyan két, vagy többsebességes Európa várható, ahol egyesek lemaradhatnak a többiektől. Ez a kimenet nem lesz túl kedvező Magyarországra nézve. Kiss Mónika a német piactól jobb teljesítményt vár, mint a többi európai tőzsdétől, ezért a DAX indexet súlyozza felül a Stoxx 600 indexhez képest.

Hadiipari cégeket vegyenek

Az USA kongresszusa forró ősz előtt áll, az Obamacare és az adóreform a kritikus pontok, az országnak nincs még költségvetése sem, a tervezés teljes hiánya tapasztalható. Jövőre ismét választások lesznek, Trump bizalmi válsággal küzd, így az amerikai részvénypiacok további emelkedése nem túl valószínű. Egyes technológiai részvényeket vagy például védelmi cégeket azért itt is vásárolnának.

Az olajexportáló országok szervezete, az OPEC nemsokára rendkívüli ülést tart, mivel a megfelelési ráta a kvótákhoz képest igen alacsony. Az Equilor szerint érdemes lesz meglovagolni az OPEC-ralit, Venezuela is a csőd szélén van, így némi olajár-emelkedés nagy valószínűséggel várható.

Alulértékelt, felülértékelt?

A magyar BUX index még mindig nagyon szépen teljesít a többi régiós tőzsdéhez képest. A Richter és az OTP fundamentális elemzése az Equilor szerint enyhe túlértékeltséget mutat, a Mol és a Magyar Telekom alulértékeltnek látszik, így fundamentális célárakat emeltek. A Magyar Telekomét 577 forintra, és vételi ajánlással, a papírt két osztalékfizetés között megint elfelejtette a piac. A Richteré 7046 forint, inkább tartanák, nincs most új impulzus, ezért inkább egy esetleges korrekcióban vásárolnák.

Nincs ötödik blue chip

Az OTP célárfolyamai már nagyon magasak más cégeknél, az Equilor óvatosabb, a lehetséges akvizíciós bővülés mellett a nem teljesítő hitelportfólióra is figyelnek. A kamatkörnyezet a következő 24 hónapban szintén bizonytalan. Így a fundamentális célár 10 672, az ajánlás felhalmozás. A Molé 26 140, vételre javasolják, kiváló félév után itt is megemelték a várakozásokat a piaci szereplők.

(A technikai céláraik mások, a belépési szint a Richter, Telekom, Mol, OTP árára sorrendben 6700, 460, 22 800 és 9700 forint, a kilépési 7400, 510, 24 000 és 10 700.)

A Waberers csalódásnak bizonyult, ami abból is látszik, hogy csak a BUX index egy százalékát teszi ki a kapitalizációja. Figyelik a részvényt, de a blue chipek körébe egyelőre nem sorolják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?