Hirdetés
Hirdetés

Micsoda nap volt a mai – csapkodás, aranyláz, Trump-trollkodás

Eidenpenz József, 2018. október 11., 18:59

Európa ma behozta, amiről tegnap este lemaradt, Kína túl is teljesítette. Az amerikai tőzsdék ma nem igazán találják az irányt, fel-le mozognak az indexek. Az olajat maga az OPEC döngölte a földbe, viszont mindenki aranyat és ezüstöt, aranybányát szeretne venni. A BUX is esett, de a Richter és a forint tartotta magát.

Csapkodás, talán ez a legjobb szó, ami a tegnapi vérengzés után a tőkepiacokon ma történik. Az S&P 500 amerikai index szerény mínuszban, a Nasdaq indexe hasonló pluszban van, az indexek mínuszból pluszba és pluszból mínuszba ingadoznak. Reggel Kína indexei öt százalékkal zuhantak.

Az európai tőzsdék méretes eséssel zártak ma, de ennek az is az oka, hogy a tegnapi amerikai esés nagy része már az európai zárás után történt. Így ezt a lemaradást ma behozták. A német, francia, brit, holland, belga, olasz, spanyol indexek egyaránt 1,5 és 2,0 százalék között zuhantak ma.

Hirdetés

“A kereskedelmi vita, a Brexit, az olaszországi gondok, a világ konjunktúrája és az erősebben emelkedő kamatok keveréke” – indokolta az esést a német Postbank. Mi is hasonlóan értékeltük délután, a tőzsdéket általában többféle hatás keveréke mozgatja. Nem úgy, ahogy Donald Trump elképzeli, mindent a Fed-re és a kamatemelésre kenve.

Így járt a BUX, erre ment a forint

Budapest 2,5, Varsó 1,7, Prága 1,2, Bukarest 1,0 százalékos indexcsökkenéssel zárt, ami nagyjából megfelel az európai trendnek. A devizáink viszont, a stagnáló lej kivételével, határozottan erősödtek. A forint is többet ért, az euró 325,1 volt, 70 fillérrel lejjebb, igaz, kora reggel volt 325,90 közelében is.

Az OTP 3,1 százalékkal 9835-re, a Mol 3,9 százalékkal 2902 forintra, a Konzum hét százalékkal zuhant. A Richter 0,4 százalékkal erősödni tudott 5120-ra. A 4iG 18 százalékkal drágult.

További árfolyamok itt láthatók

Fed, kamat, dollár

Trump egyébként “tovább trollkodta a Fed-et”, ma is elítélően beszélt a kamatpolitikájáról a Seekingalpha szerint. Délután kijött egy, a várakozásoknál kicsivel alacsonyabb inflációs adat (CPI), 0,1 százalék volt a szeptemberi amerikai drágulás a várt 0,2 helyett.

Ez, mivel kissé csökkenti a kamatemelések esélyét, jól láthatóan javított a tőzsdei hangulaton az USA-ban. A dollár is jelentősen gyengült ma, ami szintén kamatfüggő, általában a kamat emelkedése erősíti az adott devizát és fordítva. (Mi lesz, ha a világ elkezd szabadulni a dollártól? – vetettük fel délután.)

(Grafikon: Stockcharts.com)
Az S&P 500 (Grafikon: Stockcharts.com)

Arany után áhítoznak

Valósággal széttépik az aranyat ma, aminek a fő oka a dollárgyengülés lehet, de a részvénypiaci turbulenciák is segíteni szokták a nemesfémet. A határidős ára már 2,2 százalékkal van feljebb, 1223 dollárnál, az ezüst is hasonló mértékben száguld. Az aranybányák egyik indexe, a HUI (ARCA Gold Bugs) öt százalékkal ugrott meg.

Az OPEC jelentése nem festett túl kedvező képet az olajpiaci keresletről, és a túlkínálat visszatérésétől tartanak. Ráadásul az amerikai olajkészletek is hatmillió hordóval nőttek. Ez az olajat két százalék körüli mínuszba taszította. Nagyot esett viszont az amerikai gáz, a sovány élősertés és a faanyag tőzsdei ára.

A Bayer a trend ellenében 3,1 százalékkal erősödött, mivel egy bíró reményekre okot adó döntést hozott a glyphosat vegyszer ügyében.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?