Hirdetés
Hirdetés

Micsoda nap volt a mai – csapkodás, aranyláz, Trump-trollkodás

Eidenpenz József, 2018. október 11., 18:59

Európa ma behozta, amiről tegnap este lemaradt, Kína túl is teljesítette. Az amerikai tőzsdék ma nem igazán találják az irányt, fel-le mozognak az indexek. Az olajat maga az OPEC döngölte a földbe, viszont mindenki aranyat és ezüstöt, aranybányát szeretne venni. A BUX is esett, de a Richter és a forint tartotta magát.

Csapkodás, talán ez a legjobb szó, ami a tegnapi vérengzés után a tőkepiacokon ma történik. Az S&P 500 amerikai index szerény mínuszban, a Nasdaq indexe hasonló pluszban van, az indexek mínuszból pluszba és pluszból mínuszba ingadoznak. Reggel Kína indexei öt százalékkal zuhantak.

Az európai tőzsdék méretes eséssel zártak ma, de ennek az is az oka, hogy a tegnapi amerikai esés nagy része már az európai zárás után történt. Így ezt a lemaradást ma behozták. A német, francia, brit, holland, belga, olasz, spanyol indexek egyaránt 1,5 és 2,0 százalék között zuhantak ma.

Hirdetés

“A kereskedelmi vita, a Brexit, az olaszországi gondok, a világ konjunktúrája és az erősebben emelkedő kamatok keveréke” – indokolta az esést a német Postbank. Mi is hasonlóan értékeltük délután, a tőzsdéket általában többféle hatás keveréke mozgatja. Nem úgy, ahogy Donald Trump elképzeli, mindent a Fed-re és a kamatemelésre kenve.

Így járt a BUX, erre ment a forint

Budapest 2,5, Varsó 1,7, Prága 1,2, Bukarest 1,0 százalékos indexcsökkenéssel zárt, ami nagyjából megfelel az európai trendnek. A devizáink viszont, a stagnáló lej kivételével, határozottan erősödtek. A forint is többet ért, az euró 325,1 volt, 70 fillérrel lejjebb, igaz, kora reggel volt 325,90 közelében is.

Az OTP 3,1 százalékkal 9835-re, a Mol 3,9 százalékkal 2902 forintra, a Konzum hét százalékkal zuhant. A Richter 0,4 százalékkal erősödni tudott 5120-ra. A 4iG 18 százalékkal drágult.

További árfolyamok itt láthatók

Fed, kamat, dollár

Trump egyébként “tovább trollkodta a Fed-et”, ma is elítélően beszélt a kamatpolitikájáról a Seekingalpha szerint. Délután kijött egy, a várakozásoknál kicsivel alacsonyabb inflációs adat (CPI), 0,1 százalék volt a szeptemberi amerikai drágulás a várt 0,2 helyett.

Ez, mivel kissé csökkenti a kamatemelések esélyét, jól láthatóan javított a tőzsdei hangulaton az USA-ban. A dollár is jelentősen gyengült ma, ami szintén kamatfüggő, általában a kamat emelkedése erősíti az adott devizát és fordítva. (Mi lesz, ha a világ elkezd szabadulni a dollártól? – vetettük fel délután.)

(Grafikon: Stockcharts.com)
Az S&P 500 (Grafikon: Stockcharts.com)

Arany után áhítoznak

Valósággal széttépik az aranyat ma, aminek a fő oka a dollárgyengülés lehet, de a részvénypiaci turbulenciák is segíteni szokták a nemesfémet. A határidős ára már 2,2 százalékkal van feljebb, 1223 dollárnál, az ezüst is hasonló mértékben száguld. Az aranybányák egyik indexe, a HUI (ARCA Gold Bugs) öt százalékkal ugrott meg.

Az OPEC jelentése nem festett túl kedvező képet az olajpiaci keresletről, és a túlkínálat visszatérésétől tartanak. Ráadásul az amerikai olajkészletek is hatmillió hordóval nőttek. Ez az olajat két százalék körüli mínuszba taszította. Nagyot esett viszont az amerikai gáz, a sovány élősertés és a faanyag tőzsdei ára.

A Bayer a trend ellenében 3,1 százalékkal erősödött, mivel egy bíró reményekre okot adó döntést hozott a glyphosat vegyszer ügyében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?