Hirdetés
Hirdetés

Miért a forintot ütötték a legjobban? Nem nagyon bíznak a magyar gazdaságban

2018. július 05., 15:46

A feltörekvő devizáknál általános volt a gyengülés, de a forintot érintette legjobban a vihar. A magyar gazdaság körül nagyobb a bizonytalanság, mint a versenytársaknál - stabilizálódhat a forint árfolyama, de a korábban megszokottnál gyengébb szinten.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője egy csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt: az euró árfolyama napjainkban ugyan 330 forint körül mozog, de ahogy a külső hatások enyhülnek az év folyamán, 2018 szeptemberére 325 forintra, decemberre 320 forintra mehet vissza az euró árfolyama.

Bár a feltörekvő piacokon általános az eladási hullám, részben az argentin, illetve a török gazdaság bizonytalanságai miatt, a forint nagyobbat gyengült, mint a többi régiós deviza. A szakértő szerint ezt részben az államadósság GDP-hez mért magasabb aránya - azaz a pénzügyi sérülékenység -, amely továbbra is meghaladja a régiós államokét, részben a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos fenntartások - így például az "extra laza monetáris politika" - idézték elő.

Hirdetés
Spekuláció a háttérben?
A folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülés több szempontból is szokatlan - az elmúlt években kialakult egyensúlynak vége lehet a forintpiacon. Az OTP Bank regionális treasury igazgatója a háttérről >>

A gazdaságpolitika korrekciója már kezdetét vette - óvatosabb lett a költségvetési tervezés, a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy esetleg monetáris politikai fordulat lesz a jövőben -, így ahogy a külső nyomás enyhül, a forint erősödhet - mondta Török Zoltán.  Az mindenesetre látszik, hogy a befektetők bizonytalanabbnak látják a magyar gazdaság alakulását, a magyar gazdaságpolitikát, mint a cseh, vagy a lengyel gazdaságét.

Azt sem szabad közben figyelmen kívül hagyni, hogy a globális gazdasági kilátások is bizonytalanok, nem tudni, meddig eszkalálódik az Egyesült Államok és a világ többi része között kibontakozó kereskedelmi háború.

Pár nap alatt talpraállt a forint?

Az árfolyam már harmadik napja emelkedik, és ez alatt 7-8 nap gyengülését semlegesítette. Az eladók, esetleg shortolók (a forint gyengülésére játszók) elfogytak, sőt utóbbiaknak sürgős lehet a zárás, miután tartós gyengülés ezek után már nem valószínűsíthető. Az árfolyam a tegnapelőtti 330 fölötti érték után ma már 323 alatt is járt. Friss árfolyamok >>

Javítottak a növekedési kilátásokon

A Raiffeisen elemzői 4,2 százalékra növelték idei GDP-várakozásukat a korábbi 3,8 százalékról. Az első negyedéves gazdasági bővülés után a második negyedévben is 5 százalékot közelítő növekedésre számítanak, az ütem azonban 2018 második felében, majd 2019-ben, és 2020-ban is lassulni fog. Jövőre 3,4 százalékos gazdasági bővülésre számítanak.

Az infláció is magasabb lesz, mint eddig várták

A bank az inflációs előrejelzését is emelte, a korábbi 2,4 százalék helyett 2,6 százalékos pénzromlást várnak 2018-ra. Jövőre, 2019-ben az infláció várhatóan 2,8 százalék lesz. A Raiffeisennél úgy számolnak:  elsősorban az olajár emelkedésének következtében idén június-júliusban 3,1 százalékra nőhet az infláció, de ez csupán átmeneti jellegű lesz, tartósan csak 2019 második felétől emelkedik 3 százalék körüli szintre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?