Hirdetés
Hirdetés

Minket is sújthat a hurrikán, lecsillapodtak az olaszok

Eidenpenz József, 2018. október 09., 18:58

Aggódnak ezért, aggódnak azért, de a tőzsdei árfolyamok csak megnyugodtak néhány napnyi esés után, és erősödni kezdtek, főleg Európában. A BUX is beállt a sorba, és Milánó, Varsó kivételével a legtöbb indexet túlteljesítette a kontinensen. Visszanyerte a forint, amit tegnap elveszített.

A National Oceanic and Atmospheric Administration fotóján egyszerre három hurrikán, Katia, Irma és José 2017 szeptember 8-án.
A National Oceanic and Atmospheric Administration fotóján egyszerre három hurrikán, Katia, Irma és José 2017 szeptember 8-án.

Nyögvenyelősen indult ez a nap is a tőzsdéken, de a végére egészen szépen magukhoz tértek, főleg Európában. Pedig legalább négy faktor van, ami miatt aggódni lehet, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az olasz helyzet, a magas amerikai kötvényhozamok és az IMF szerint lassuló világgazdaság.

Négy eső nap után azonban már ideje volt egy emelkedőnek Nyugat-Európában, ahol a német DAX 0,3, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal ment fel. Az olasz index ma 1,1 százalékkal emelkedett és az oléasz kötvényhozamok száguldása is megállt.

Hirdetés

Most az USA-ban bizonytalan az irány, az S&P 500 index éppen kevesebb mint két pontos, csak fél ezrelékes pluszban van. A Dow Jones ipari átlag hasonlóan minimális mértékben esik, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe 0,3 százalékkal megy fel.

A Mol volt a motor

Itthon a BUX index langyos kezdés után 0,9 százalékot javított a végére, megelőzve a cseheket és a románokat, de kissé lemaradva a lengyelektől. A Mol-nak sokat köszönhet az index, amely két százalékkal 3040-re ugrott. Az OTP 0,4 százalékkal ment fel 10 190-re, a Richter pedig 0,3 százalékkal 5180-ra.

További árfolyamok itt láthatók

Megmozdult a Telekom is, 1,3 százalékkal 400-ra ment fel, a nyertesek között van a Waberer’s és a Konzum is. A forint a tegnapi gyengélkedés után ma erősödött, 324,20-ra, 1,2 forinttal esett az euró.

Hurrikánveszély van

A Michael hurrikán és az iráni export csökkenése miatt emelkedett az olaj ára, főleg a Brenté, egy százalékkal. Erősen emelkedik a réz, a cink, a kakaó, a kávé ára. Utóbbiakra a brazil választás lehetett jó hatással. (A grafikonon a cukor és a kávé amerikai tőzsdei ára.)

Cukor, kávé (Chart courtesy of StockCharts.com)
Cukor, kávé (Chart courtesy of StockCharts.com)

Az eBay húzza ma az amerikai piacot, nagy forgalom mellett négy százalékkal emelkedik, de hogy miért, igazából senki sem tudja. Múlt héten mindenesetre 18 havi mélyponton is járt a részvény, időszerű volt egy kis korrekció. Hasonló a helyzet a Tesla részvényénél, amely egy hét alatt esett mintegy húsz százalékot előzőleg, ma pedig öt százalékkal emelkedik egy 430 dolláros célár nyomán (Macquarie).

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?