Hirdetés
Hirdetés

Mit keres egy magyar tőzsdei cég a kolumbiai hadsereg standján?

Eidenpenz József, 2019. június 14., 15:53

Mi jön a televízió után? Többek között streaming-videószolgáltatásokon dolgozik az OTT One, de Kolumbiában is az ő technológiájukkal deríthetik fel a drónok a kokacserjéket és műtéteket is közvetíthetnek majd. A tőzsdei cég ősszel rézvényeladásra készül. A cél a rangos Prémium kategóriába kerülni, és valamikor intézményi tőkét bevonni.

Kósa Gábor
Kósa Gábor

A technikai, azaz “T” (egyfajta egyéb) kategóriából erősen felfelé törekszik az OTT One. Nemrég sorolták át a Standard kategóriába, de már a Prémium elérésén dolgozik.

Fő profiljuk a videó-streaming. A fiatalok már szinte egyáltalán nem néznek televíziót, vagy nem televíziós adást néznek a készüléken. A videó a modern kor egyik leginkább érdekes területe – mondta Májer Bálint, az igazgatóság elnöke egy sajtóbeszélgetésen.

Hirdetés

A Z generáció tehát már a streaming és interaktív megoldásokat használja. Az OTT-nél az e-sportra is figyelnek, a TV2 spíler extra alkalmazását is ők készítették el.

Telenor-hosszabbítás

A régen Hybridbox, majd Fuso néven a tőzsdén szereplő társaság jogutódját 2014 vége óta irányító Májer Bálint emlékeztetett rá, hogy az első nagy projektjük a Telenor Magyarország MyTV nevű szolgáltatása volt. “Már rajta van a Telenor logó, európai szinten az egyik legjobb értékeléssel bíró videostreaming-szolgáltatás” – mondta. A Telenorral egyébként nemrég szerződést hosszabbítottak.

A videostreaming nagy technológiai tudást igényel, a Skype – meg annak problémái – is jó példa erre. Elárulja, hogy mennyire komplikált ezt jól csinálni. Például komoly biztonsági megoldásokra, titkosítási eljárásokra van szükség.

Távoktatás, műtét

Jelenleg hét országban van aktívan futó pályázatuk, ahol a Telenorhoz hasonló projektekre jelentkeztek. Ha egy ilyen üzlet sikerül, akkor a cégben levő tudást is felértékeli. Belefogtak az online oktatásba is. Példaként említették az orvosképzést, így lehetőség van a műtétek közvetítésére az interneten keresztül, de a (biometrikus) ügyfélazonosítás is hasonló technológiát igényel.

Mindez jó szellemi export lehetne az egész ország számára – jegyezték meg. Számos oktatási projektjük pilot (kísérleti) jelleggel fut, ha beválnak, akkor elismerhetik hivatalos oktatási formaként.

Csővezeték és kokain

Viszonylag új területük, a képfelismerés is a video-szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Kolumbiában például a dzsungelben ritka növények drónos felderítéséhez használják. Kokacserjéket vagy mákot is kereshetnek majd vele.

Májer Bálint
Májer Bálint

“Nemsokára lesz egy haditechnikai kiállítás, ahol a kolumbiai hadsereg standján mi is ott leszünk. Ezt nem sokan mondhatják el magukról” – hangzott el. De továbbfejlesztik a szolgáltatást csővezetékek, gátak, kifutópályák állapotának monitorozásához is. Érdeklődők vannak Oroszországból és a Perzsa-Öböl térségéből is.

Nyereségesek lettek

A cég folyamatosan növekszik mind árbevételben, mind profitabilitásban. Tavaly közel 1,8 milliárdos árbevétel mellett több mint 200 millió forintos nyereséget értek el. A 2014-es év végén - amikor a mostani menedzsment átvette a céget - 74 millió forint volt a veszteség, így a gazdálkodás javulására nagyon büszkék.

Továbbra is szeretnénk növekedni, a tőzsdei szabályok miatt erről többet nem mondhatok – mondta el Kósa Gábor, a tulajdonos iSRV Zrt. vezérigazgatója. Az OTT One cég azonban bevallottan szeretne eljutni a tőzsde Prémium kategóriájába. Ehhez elkezdték a felkészülést.

Jobb, mint a tőkeemelés

Egyetlen paraméter nem teljesült eddig, a nyilvános tranzakció legalább százmillió forint értékű tőkebevonással. Ilyen a jogelődnél és náluk sem volt még. Mire kidolgozták a megfelelő tervet, megváltozott a törvény.

Ám végül pár nappal ezelőtt nyilvános aukció lebonyolításáról döntött az OTT One a mostani jogszabályi környezetnek megfelelően. Ez újszerű megoldás, mivel meglévő részvényeket bocsátanak aukcióra. Ennek előnye, hogy azonnal hozzájutnak a részvényekhez a vevők, míg egy tőkeemelés során ez fél évig is eltarthat. Ami nem túl előnyös és nem túl modern megoldás. Ezután elképzelhető, hogy zárt körben emelnek majd tőkét.

Nem akarják olcsón adni

A Prémium kategória elsődleges előnye, célja, hogy az intézményi befektetők, nem csak magyarok, vásárolhassanak a részvényekből. A kategóriának sokkal szigorúbbak a közzétételi, átláthatósági szabályai. Nem az a cél, hogy most azonnal jöjjenek intézményi befektetők, inkább megteremteni annak előfeltételeit, kereteit, hogy szükség esetén nagyobb összegű tőkét tudjanak majd bevonni valamikor a jövőben.

Jelenleg a részvény a tőzsdén 207-210 forintért kapható, az aukcióról szóló határozatban viszont 250 forintos minimális árat kötöttek ki. Amint Kósa Gábor elmondta, ennél alacsonyabb áron nem szeretnék értékesíteni a részvényeket.

Szeptember és december között?

“Mire a folyamat odáig eljut”, addigra remélik, hogy a 250 forintnál magasabb ár is piacképes lesz. Eközben jöhet újabb gyorsjelentés, és beérhet pár projekt. Az aukciós dokumentumok elkészítése ugyanis minimum 4-5 hét, és ehhez jön az MNB engedélyeztetési eljárása, így szeptembernél előbb a tranzakció aligha valósulhat meg. (A másik oldalon december végéig van lehetőség a lebonyolításra az erről szóló határozat szerint.)

A forgalmazó az Equilor Befektetési Zrt. lesz.

Blokklánc, de nem kriptodeviza

A blokklánc-technológia – nem a kriptodevizák világa – szintén az OTT One érdeklődési körébe tartozik. Az adatbiztonságban olyan megoldásokat tesz lehetővé, amelyekre nélküle nem volt mód. A szakemberek konkrét példája szerint például egy egyetemi adat- és érdemjegy-nyilvántartó rendszert teljesen ellenállóvá lehet tenni vele a manipulációk, utólagos módosítások ellen. E blokklánc-megoldások mögé kellenek biztonságos szerverek (trusted nodes), amelyekre támaszkodni lehet.

Biometrikus lemezt vegyenek

A cég biztonságtechnikai terméke egy külső adattároló (lemez), amely a telefonunk biometrikus azonosítását használja. Csak akkor használhatók a rajta levő adatok, ha a telefonnal történt azonosítás sikeres volt. Olyan verziója is készül, amelybe be van építve a biometrikus azonosító egység.

A terméket nemsokára piacra dobják. Az online oktatási rendszerük éles indulását pedig szeptemberre tervezik, most folyik a béta-teszt, vagyis jelenleg valós körülmények között “béta-ügyfelekkel” próbálják ki.

Jó kérdés, hányan dolgoznak

A cég dolgozóinak létszáma 120 körül van, de “rengeteg digitális nomád dolgozik nálunk távolról. Én magam Ausztriából járok be” – mondta el a vezérigazgató. Vannak olyan csúcsfejlesztőik, akik “megálltak a középiskolánál”, és autodidakta módon képezték magukat tovább magas szintre. “Én sokszor már meg sem nézem, kinek milyen diplomája van” – hangzott el.

A cég szabadalmak helyett oltalmakkal dolgozik. A szabadalmak ugyanis túl lassú, 1-2 éves bejegyzési idővel működnek, és előzetesen meg kell őket hirdetni, amikor könnyen lemásolhatók, ellophatók. Az oltalmaik száma húszhoz közelít. Ezeket leadják a megfelelő hivatalnál, és titokban maradnak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?