Hirdetés
Hirdetés

Mit kezdjünk, ha több milliárd eurót akarnak ránk bízni?

Fellegi Tamás, 2018. március 14., 16:00

Tőkepiaci, sőt makrogazdasági szempontból is egy érdekesség a tegnap megjelent hír, miszerint egyik politikusunknak több mint 4 milliárd eurót ajánlottak fel kezelésre, gondozásra, gyarapításra. Ez azonban akkora összeg, amit nem lehet csak úgy átvenni, elutalni, átváltani, elkölteni az értékpapírpiacon, hisz ennyitől összedőlnek a piacok.

Tegyük fel, hogy valaki megjelenik, és azt állítja, hogy teljesen valószínűtlen összeg, több milliárd euró birtokába fog jutni. Első gondolatunk az, hogy ennyi pénz, de még ennek a tizede sem kerül csak úgy elő, ekkora összeg mindössze néhány 100 ember birtokában lehet, miután a Forbes szerint eleve csak valamivel több mint ezer ember birtokában van legalább egymilliárd dollár, ami még kevesebb is, mint egymilliárd euró.

Nem életszerű

Ilyen pénzt tehát, ha valaki eladományoz vagy halála esetén nem a gyerekeire, közeli hozzátartozóira hagy, mindenképpen hírverést kelt, sokan tudnak róla. Ha pedig külföldön élő személyre hagyja, különösen nagy érdeklődésre tart számot. Az tehát nem túl életszerű, hogy valaki ilyesmire hivatkozik, és ne nevezné meg, kinek az örököse, és hogy érte az a fantasztikus szerencse, hogy éppen ő az.

Hirdetés

Ráadásul ekkora pénz országok közötti, sőt bankok közti mozgása sem egyszerű művelet. Egy ilyen utalást egyben nem is feltétlenül teljesít egy bank, legalábbis alaposan utánanéz, hogy miről van szó, nincs-e valamilyen pénzmosás vagy egyéb bűncselekmény, esetleg tévedés a dolog mögött. Valószínűleg nem is elég egy szokásos hagyatékátadó végzés. Erre persze mind hivatkozhat a tisztelt önjelölt örökös, amikor azt indokolja, hogy miért nincs még sehol a pénz.

Borítaná a piacot

Nézzük azonban tovább gyakorlati szempontból, mi lenne, ha mégiscsak megjelenne a pénz az FHB banknál, devizaszámlán, 4,3 milliárd euró. Ekkora össze egyben, egy ügyfélnél, kereskedelmi banknál Magyarországon valószínűleg még sosem fordult elő, hisz nincs olyan exportőr vagy importőr, aki ekkora tételben bonyolítana egy ügyletet (még az ország olajimportjához sem kell ennyi, hisz az napi 170 ezer hordóval számolva napi 10 millió euró, egész évben 3,65 milliárd).

Szóval az összeg a banknál már komoly meglepetést kelt, de az igazi gond akkor jön, amikor a kedves ügyfél ismerőse tanácsára átváltaná az összeget forintra, hogy eurót vegyen. Ha ekkora összeget egy nap alatt át akarnának váltani, a forint az égbe menne, hacsak az MNB be nem lép a vételi oldalon, és meg nem veszi, hogy hozzácsapja 20-30 milliárdos devizatartalékához, mikor mekkora. Az ügylet tehát már a devizapiacot is felborítja, de aztán amikor 1300 milliárd forintért állampapírt akarnának venni, pláne, ha ezt 3-4 évvel ezelőtt tették volna, akkor van az igazi gond.

Ennyi államkötvényt egyszerre nem bocsátanak ki, a másodlagos piacot pedig úgy felborítaná a dolog, hogy a kötvényárak az égbe, vagyis a hozamok a mélybe esnének, mire az ügylet lebonyolódik. Így még az is lehet, hogy nulla vagy negatív hozam mellett jut kötvényhez a kedves ügyfél, ha szakavatott tanácsadója nem fordul az ÁKK-hoz, az MNB-hez, vagy a legnagyobb kereskedelmi bankok megfelelő osztályához, hogy felmérje, milyen áron adnának el ekkora mennyiséget, esetleg az ÁKK előrehoz-e egy-két kibocsátást, látva a lelkes vevőt.

Ők nem bízzák magánszemélyre

A felmerülő problémák tehát számosak, a gyakorlatban ilyen helyzet nem áll elő, meglepő, hogy valakinek ez a nagyságrend jut eszébe. Ilyen összeg akkor kerül a piacra, ha például egy nagy globális alap úgy dönt, hogy magyar állampapírba akar fektetni, akár az államadósság nem kis részét is megfinanszírozza, különösen, ha vonzó a kamat (volt ilyen, a Templeton). Ilyenkor azonban szó sincs magánszemélyekről, közjegyzőről és hasonlókról, ennek az üzletágnak megvan a maga kialakult rendszere, az adott alap rögtön a megfelelő piaci szereplőket, intézményeket keresi meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?