Hirdetés
Hirdetés

Mit nekünk az EP-választások, amikor itt a kereskedelmi háború és May távozása? – íme a mai befektetői fókusz

Csabai Károly, 2019. május 24., 11:36

Bár Nagy-Britanniában és Hollandiában már csütörtökön lezajlottak, ma pedig Csehországban és Írországban folytatódnak az európai parlamenti (EP) választások, a piaci hangulatot továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború foglalkoztatja, ami mellé csak az tud beférkőzni, hogy ma fény derült Theresa May távozási menetrendjére.

Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. (Kép forrása: EPA/Ennio Leanza)
Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. (Kép forrása: EPA/Ennio Leanza)

A csütörtöki feketeleves után péntek délelőtt ízletes menüt szolgáltak fel a tőzsdék a befektetőknek. A másfél százalékos tegnapi mínuszok egy százalék körüli korrigálását lehetett látni a főbb európai börzebarométerekben, a kínaiak eleve pozitív tartományban zártak, s az amerikai határidős indexek is pluszos kezdést jeleznek előre, annak hatására, hogy Trump ezúttal a megegyezéspárti énjét vette elő a kereskedelmi háborúban. Az olajárak is lefaragtak közel 1 százalékpontot a csütörtöki 4-5 százalékos esésükből, amit a szektorból érkező negatív hírek váltottak ki: az észak-amerikai könnyűolaj 58, míg a Brent típusú 68 dollár felett mozgott. Az arany unciája pedig az 1280 dolláros szintet súrolta felülről. A forint tegnap a dollárral szemben kétéves mélyponton (295) is járt, onnan viszont jócskán felpattant, már a 291-es szinttel kacérkodott, az euróval szemben viszont továbbra is a „turistaszomorító” 326-327 forint között ingadozott.

Lássuk részletesebben, mi várhat pénteken a befektetőkre.

Hirdetés

1. Kereskedelmi világháború?

Kezdjük a kötelező körrel: Donald Trump tegnap éppen azt helyezte kilátásba, hogy a kereskedelmi megállapodás hamarosan megszületik, mondván, a kínai fél nem hagyja, hogy több ezer vállalat hagyja el az országot. Csakhogy erre a kínai kormány szóvivője azt replikázta, hogy csak akkor nyitottak a tárgyalások folytatására, amennyiben az amerikaiak változtatnak a hozzáállásukon, magyarul, visszavonják a kínai gazdaságot károsító intézkedéseit.

Nem sok jóval kecsegteti azonban az ázsiaiakat, hogy az amerikai kereskedelmi kamara tegnap benyújtott új törvényjavaslata elfogadása esetén újabb országokból – Japánból, Dél-Koreából, Indiából, Németországból és Svájcból – importált termékekre is kiterjesztenék a védővámok alkalmazását. Ez lenne a retorzió arra, hogy a dollárral szemben mesterségesen gyengítik a saját devizájukat.

2. May in May?

Ma megtudhatjuk, hogy a kicsit gyenge szóvicc valósággá válik-e. Brit lapok és a Reuters hírügynökség ugyanis reggel megerősítette azt a korábbi értesülést, miszerint pénteken bejelenti távozási menetrendjét Theresa May. Ezt azzal magyarázzák, hogy a helyzete tarthatatlanná vált, saját pártján belül több tucat képviselő is hátat fordított neki amiatt, hogy kedden egy második népszavazást is kilátásba helyezett.

UPDATE: A szóvicc valósággá vált, May bejelentette a lemondását.

3. EP-választási reakció csak hétfőn?

De a voksolás eredményének akkor is csak akkor lehet jelentős hatása, ha a három nagy párt nem szerez abszolút többséget az új összetételű parlamentben – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. A piacot egyelőre hidegen hagyja a kontinentális voksolás, legalábbis ezt lehet kiolvasni abból, hogy az euró vezető devizákkal – a dollárral, a svájci frankkal és az angol fonttal – szembeni árfolyama stagnál.

4. Nehéz év közgyűlése a Deutsche Banknál

Merthogy a német óriásbank menedzsmentjének ki kellett mondania, további leépítésekre lehet szükség a befektetési banki divízióban, miután a részvénykereskedői üzletág 2018-ban 750 millió eurós veszteséget hozott össze. A nadrágszíjmegszorítás ugyanakkor annak is a következménye lehet, hogy nem sikerült összeolvadni a Commerzbankkal. A vészjósló bejelentés mellett elsikkadtak Christian Sewingnak, a Deutsche Bank vezérigazgatójának az optimista szavai, miszerint azért lesz olyan terület – nevezetesen a nagyobb cégek és államok készpénzállományát kezelő, a befektetési bankból kiemelt új részleg –, amely növekedhet, javítva ezzel a bank profitabilitását. A befektetők ezt nem értékelték, a bank papírjai csütörtökön a történelmi mélypontjukra zuhantak.

5. Optimistább a HP menedzsmentje

A világ legnagyobb IT-cége 3,3 százalékkal kevesebb, 7,15 milliárd dolláros árbevételt termelt az idei első negyedévben, mint a tavalyiban, egy részvényre jutó 42 centes eredménye azonban a piac által vártnál jobb lett. S az is kecsegtető lehet a befektetők számára, hogy a HP menedzsmentje a korábbinál magasabb, 2,14-2,21 dollár közötti egy részvényre jutó profitra számít a 2019-es pénzügyi évben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?