Hirdetés
Hirdetés

Nagyot emelkedett a hosszú távú magyar kamatszint

Fellegi Tamás, 2018. január 23., 10:51

A tavaly szakadatlanul zuhanó 10 éves magyar államkötvény hozam az elmúlt napokban megfordult és meredeken emelkedett. A tőzsdék közben tovább emelkednek, Amerikában teljes az őrület, Európa szelídebb, nálunk OTP van immár soha nem látott magasságokban, és néhány kisebb papír is igencsak kitesz magáért.

A tavaly még 3,70 százalékon is járó 10 éves magyar államkötvény hozam a hónap elején 2 százalék alá esett, azóta viszont felugrott 2,27 százalékra. Kérdés, hogy ez csak korrekció vagy már irányváltás, mindenesetre a felpattanás mértéke nagyobb, mint a tavalyi korrekciós emelkedések.

10 éves magyar államkötvény hozam
10 éves magyar államkötvény hozam

Az amerikai tőzsdéken tovább zajlott a napok óta tartó őrület: pánikszerűen vételek hajtják az árakat, az S&P 500 index közel egy százalékkal emelkedett 2833 pontig. Az index hónap eleje óta folyamatosan a rendkívül túlvett tartományban van. Ugyanez vonatkozik a Nasdaqra is.

Hirdetés

Európában nem ennyire durva a helyzet, a legtöbb index ma csak pár tizedszázalékkal emelkedik, a DAX azonban kiugróan teljesít közel egy százalékos ugrással, 13 590 ponton van a német index. Az amerikai és az európai ütem közti különbséget indokolhatja a dollár nagyméretű, több mint 15 százalékos gyengülése is az elmúlt egy év folyamán.

A BUX kismértékben emelkedik, értéke azonban 41 ezer pont fölé kerül, újabb örökös csúcsra. A vezető az OTP, amely 1 százalékkal emelkedik 11 470 forintig, ezzel kiteljesítve a tegnapi kitörést. A papír nagy erővel ütötte át a korábbi, 2007-ben felállított 11 ezer forintos csúcsát, ami 2009 elején, 1500 forint alatti árfolyamnál teljesen elképzelhetetlennek tűnt.

A Mol 0,8 százalékkal gyengül 3170 forintig, a Richter kismértékben esik 6770 forintig, a Telekom viszont jó formában van: fél százalékkal erősödik 482 forintig.

A kisebb papírok közül jól megy ma a Nordtelekom, amely 8 százalékkal emelkedik 70 forintig, és a Futuraqua, amely 11 százalékkal szaladt fel 74,6 forintig. Hasít a Pannergy is: 8,2 százalékkal 866 forintig jutott fel a délelőtt folyamán.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?