Hirdetés
Hirdetés

Nagyot erősödött a forint, tiltott dolgot kérne az USA-tól az OPEC

Eidenpenz József, 2017. október 10., 18:46

Annak ellenére, hogy az infláció elmaradt a várttól, a forint jó nagyot erősödött ma. Az egész napos csendes esés után a végén pluszba ugrott a BUX index is. Európában nem volt túl jó a részvénypiaci hangulat az erősödő euró miatt. Az USA-ban a nap elején újabb rekordokra volt kilátás, de aztán ott is elromlott kissé a hangulat. Száguld az olaj és drágulnak a nyersanyagok a gyengébb dollár nyomán.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)
Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

Az európai tőzsdék ma rossz hangulatban voltak, amiben szerepet játszhatott a Katalóniával kapcsolatos bizonytalanság, de az erősödő euró is. A katalánok egyelőre nem kiáltották ki a függetlenséget, miniszterelnökük azonban este beszédet mond, ez sokakat óvatosságra intett. Az euró erősödését elsősorban az válthatta ki, hogy az EKB egyik tisztségviselője az európai gazdaságélénkítés (QE) befejezését szorgalmazta.

Ráadásul a német export is nagyon szépen alakult – a brit export viszont a vártnál jobban visszaesett. Az USA-ban kezdődik a következő gyorsjelentési szezon, az előrejelzések kedvező kilátásokat vázolnak, ez lehet most az árfolyamok emelkedésének egyik motorja.

Hirdetés

A Dow Jones még bírja

Az európai EuroStoxx 50 index végül 0,3 százalékkal esett vissza, a német index negyed, a francia egytized százalékkal ment le. A spanyol tőzsde megint egy százalékkal esett. Az amerikai tőzsdék szép pluszban kezdtek és úgy látszott, megint rekordot fognak dönteni, de aztán este hetra elromlott a hangulat, és az S&P 500 plusz nullában, a Nasdaq Composite 0,2 százalékos mínuszban mozgott. A Dow Jones 0,1 százalékos pluszt meg tudott őrizni.

Itthon a BUX index nap közben fél százalék körüli mínuszban mozgott, estére azonban minimális, pár pontos pluszba rántották. Főleg a Mol záróára alakult jobban, az olajrészvény fél százalékkal 3006 forintra emelkedett. Az OTP 0,1 százalékkal 10 380-ra ment fel, a Richter 0,7 százalékkal 6582-re süllyedt. A Telekom egyetlenegy forinttal 480-ra drágult.

Nyertes a forint és a zloty

A forint szépen erősödött, az euró este 310,65 forint volt, egy forinttal kevesebb az ára, mint egy nappal korábban. Annak ellenére történt ez, hogy a hazai inflációs adat kissé alacsonyabb lett az elemzők által vártnál. Bár az is igaz, hogy a kisebb inflációt leginkább egy tétel, a tankönyvek okozták.

A török líra, amely hétfőn rég nem látott, három százalékos zuhanást produkált, most fél százalékkal felfelé korrigált a dollárhoz képest és stagnált az euróval szemben. Ami a többi feltörekvő piaci devizát illeti, a lengyel złoty a forinthoz hasonló mértékben erősödött, a román lej viszont gyengült, a cseh korona stagnált.

Mi lesz veled, NAFTA?

A rubel, a dél-afrikai rand, a brazil reál a hétfői gyengülés után kedden erősödött, a mexikói peso tovább gyengült. Az utóbbi vélhetően azért, mert fellángoltak a viták az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) körül.

Az USA-ban a Wal-Mart teljesített kiemelkedően, a 4,6 százalékos emelkedés egy részvény-visszavásárlási programnak köszönhető.

Nagyon kavar az OPEC

A gyengécske dollárnak is köszönhetően a legtöbb nyersanyagnak nagyon jó napja volt ma, az arany 0,7, az ezüst 1,3 százalékkal ment fel. A WTI 2,9 százalékkal 51,0 dollárra ugrott, a Brent pedig 2,0 százalékkal 56,7 dollárra.

Már egy ideje mozgolódik az OPEC és további olajár-erősítő lépéseket fontolgat, a legújabb, hogy más országokat is bevonnának a kitermelés-csökkentésbe. Odáig mentek, hogy ma Mohammed Barkindo főtitkár még az USA-t is felszólította az együttműködésre, ami eléggé szokatlan lépés.

Törvényellenes a kartell

Az OPEC ezért az év végére találkozót kezdeményez független amerikai olajcégek és hedge fund-ok vezetőivel. Miután az USA-ban a kitermelők rengetegen vannak, kisebb-nagyobb magántőkések vegyesen, és nincs központi akarat, vezérlés, nem világos, hogy az együttműködés hogyan is lehetne megvalósítható.

Sőt, a Reuters tudósítása azt is megemlíti, hogy a kartellellenes törvények az USA-ban még tiltják is az olyan jellegű együttműködést, mint amit az OPEC az utóbbi évtizedekben művel. A német N-Tv.de pedig úgy fogalmazott, hogy az OPEC koldul az USA-nál egy kis együttműködésért.

Bitcoin: flash crash

Az orosz központi bank bejelentette, hogy blokkolni fogja a bitcoin-tőzsdék honlapjainak elérhetőségét. A bitcoin erre lezuhant 4800-ról mintegy 4200-ra, de percek alatt magához tért – egyes weboldalak „flash crash”-ről (villámösszeomlásról) beszéltek.

Érdekes módon a bitcoin árfolyama erős, a délután nagy részében megint 4800 körül járt, a korábbi 5000 dolláros abszolút csúcs közelében. Annak ellenére, hogy a kínai hatóságok is nemrég záratták be a bitcoin-tőzsdéket. Az eddigi tiltások állítólag azt eredményezték, hogy a bitcoin-kereskedelem illegalitásba kényszerült, nem annak megszűnését.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?