Hirdetés
Hirdetés

Nagyot esett az OTP, milyen lehet Trump fenomenális adócsomagja?

Eidenpenz József, 2017. február 16., 19:03

Az amerikai tőzsdék emelkedéssel kezdtek, majd nemsokára lefelé indultak el, Európában egész nap rossz volt a hangulat, a BUX is beállt a sorba. Donald Trump szeszélyei, az európai politikai feszültségek szerepelnek indokként, vagy csak sokan megijedtek már a szédítő magasságoktól.

Európában egész nap mínuszban voltak a tőzsdeindexek annak ellenére, hogy előző este az USA-ban, reggel Ázsiában szépen emelkedtek a részvénypiacok. A magyarázat sokféle lehet, attól kezdve, hogy félnek Trumptól és az európai választásoktól, a kiújuló görög problémákon át addig, hogy a sok, hét napos emelkedés után kell némi pihenő. Meg addig, hogy az amerikai politika túl sok bizonytalanságot rejt. Ráadásul az újonnan érkező gyorsjelentéseknek sem volt jó a fogadtatása.

Hirdetés

A piacon uralkodó félelem mérésére is alkalmas, mostanában több éves mélypont közelében VIX, VSTOXX volatilitás-indexek is azt jelezték, hogy valami mintha megváltozna. Az USA-ban az indexek az elején még emelkedtek, úgy tűnt, jönnek az újabb rekordok, majd nemsokára mínuszba fordultak.

Erősebb a forint, emelkedett a Mol

A német, francia, brit indexek végül 0,3-0,5 százalékkal estek. Az USA-ban este hat után 0,1-0,3 százalékos volt a főbb indexek esése. A BUX index 0,7 százalékkal esett, miközben Varsóban jelentős emelkedés volt.

Az esést az OTP vezette, 2,1 százalékkal 9079 forintra süllyedt. A Mol emelkedett, 1,5 százalékkal 21 000 pontra. A Richter 1,2 százalékkal 6600 forintra süllyedt, a Telekom 525 forinton stagnált. A forint megerősödött, nagyjából akkortól, amikor az EKB jegyzőkönyvét közzétették, este 307,50 körül volt az euró. Az euró erősödni, a dollár gyengülni kezdett a jelentéssel egy időben. Az olaj a nap nagy részében szerényen erősödött, bár egy ideig volt mínuszban is. A nemesfémek drágultak.

Jó lehet a Telekom eredménye

Az USA-ban makroadatok jöttek, a házépítésekről, a munkanélküli kérelmekről, a feldolgozóiparról, összességében pozitív képet festettek a gazdaságról. Hogy mégis miért rossz a hangulat Amerikában, az sokak szerint még mindig Janet Yellen Fed-elnök keddi és szerdai beszédei miatt is lehet, amelyekben lényegében a kamatemelést sürgette.

Az Erste Befektetési hírlevele szerint február 22-én piaczárás után teszi közzé negyedik negyedéves eredményét a Magyar Telekom. Kiugróan jó negyedéves eredményt, 15,3 milliárd forintnyi adózott eredményt érhet el, amiben nagyon nagy szerepet játszik, hogy 13,2 milliárd forint értékben kerülhet sor elhatárolt adófizetési kötelezettség visszaírására (a társasági adó csökkentésének köszönhetően).

Pofozhatják az Apple-t

Innen pofozzák vissza az Apple-t? - tette fel a kérdést a KBC Equitas. „Elképesztő, amit az Apple részvénye művel az utóbbi hónapokban. November óta 30 százalékot erősödött a papír” - írják. Ezzel az S&P 500 index legtúlvettebb vállalata az RSI indikátor alapján. Korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan kifullad a rali, és egy korrekció jön.

Holnap forognak utoljára tőzsdei kereskedésben az új Unicredit részvények jegyzésére jogosító értékpapírok – írja a brókercég.

Ilyen adócsomag jöhet az USA-ban

Donald Trump adóterveivel foglalkozik a Concorde Értékpapír blogja, pontosabban mivel azokat nem ismerjük, inkább pártjának korábbi javaslatait elemzi. Azok alapján nem lenne nyílt külkereskedelmi hadüzenet, az új adó inkább az áfá-ra hasonlítana. Az új áfa bevezetése a termékek drágulását hozná, az inflációt megdobná. A dollárt a változtatás egyértelműen erősítené. A dollár erősödése pedig érdemben kioltaná a versenyképesség-javító hatást hosszabb, néhány éves távon. Ám leghamarabb idén év végére lehetne olyan állapotba hozni egy ilyen adóreformot, hogy az elnök aláírja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?