Hirdetés
Hirdetés

Nagyot fékeztek az európai autóvásárlók, rekordközelben az OTP ára

Eidenpenz József, 2018. április 18., 18:48

Európában az autógyárak és egyes bankok, az USA-ban az IBM visszafogta ugyan az indexeket, de alapvetően pozitív volt a tőzsdei hangulat. A budapesti mutató az egyik legjobb volt, de a török szultán hatalmának megerősítésére szolgáló előrehozott választások még nagyobb eufóriát okoztak Isztambulban. Izgalmas volt az árupiac, két termék is 40 százalékos éves drágulásnál tart.

Az Atlanti-óceán mindkét partján alapvetően pozitív ma a hangulat, de itt is, ott is vannak fékező erők. Európában autóeladásokról érkeztek adatok, amelyek öt éve a leggyengébb szintet mutatták. Különösen Nagy-Britanniában estek vissza az eladások, valószínűleg a Brexittel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Ráadásul volt egy razzia a Porsche irodáiban a károsanyag-kibocsátási botrány kapcsán, és a Continental autóipari beszállító is rossz számokat, pesszimista előrejelzéseket közölt. Így főleg a német autóipar és bankok húzták vissza a DAX indexet, amely csak alig észrevehető, pár pontos pluszban zárt, miközben a francia CAC 0,5, a brit FTSE 100 pedig 1,3 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Az USA-ban az IBM jó eredménye kedvezőtlen menedzsment-prognózissal párosult, így a részvény 7,6 százalékos mélyrepülése volt komoly visszahúzó erő. Főleg a Dow Jones ipari átlagot vetette vissza, amelyben nagy súlya van. A Dow így lényegében stagnál. Az S&P 500 0,3, a Nasdaq technológiai index 0,4 százalékos pluszban van hat óra körül.

Száguldó Mol és OTP

Itthon a BUX index jól teljesített, Európa egyik legjobbjaként 1,6 százalékkal ment fel. a Mol és az OTP egyaránt száguldott, 2,5, illetve 2,1 százalékkal, 3064 és 11 440 forintra. Ezzel az OTP már csak mintegy három százalékra van a 11 780 forintos történelmi maximumtól.

További árfolyamok itt láthatók

A Molt az INA visszavételével kapcsolatban Horvátországból csörgedező hírek erősíthetik. A Richter pár forinttal 5300-ra esett, a Telekom nem változott.

Kiszámítható diktátorokat

A forint kissé erősödött, az euró 310,30 körül jár, húsz fillérrel lejjebb. A dollár picit drágult, de jöhet még nála mozgás, mert ma este még közzéteszik a Fed Bézs Könyvét (Beige Book), és a Fed nyíltpiaci bizottságának, a FOMC-nak egyes tagjai is beszélnek még ma későn.

Nagyot ugrott a török líra arra a hírre, hogy a török elnök hatalmának bebetonozása érdekében másfél évvel, júniusra előre hozná a választásokat. Hiába, a piacok szeretik a kiszámíthatóságot, még akkor is, ha diktátorok vagy fél-diktátorok biztosítják azt. A török líra 1,8-1,9 százalékkal erősödött, a BIST 100 isztambuli tőzsdeindex pedig három százalékos pluszban van.

Kakaó, fa, te drága

A moszkvai Moex index is 2,3 százalékkal ment ma, ami azonban inkább az olajnak lehet betudható. A vártnál jobban csökkenő amerikai készletadatok miatt az olaj ára több mint két százalékos pluszban is volt, 68, illetve 73 dolláron. Mostanra az emelkedés 1,5 százalék körülire szelídült.

Izgalmas az árupiac is, például a kakaó négy százalékkal száguld, és már a 2800 dollárt ostromolja. Egy éve még 1800 dollár alá is benézett, azóta mintegy 40 százalékos az emelkedés. Történelmi csúcson van az amerikai faanyag árfolyama, ma újabb 1,6 százalékkal 550,60 dollárra ugrott. Ez is 40 százalék egy év alatt.

Feltámadt a Tesla

A Tesla nemrég még a Model 3 gyártósor pár napos leállításáról számolt be, esett is a részvény, ma viszont arról, hogy az átszervezés után viszont éjszakai műszakot is fognak tartani. Így 2,3 százalékos pluszban van a részvény. Jó eredményt adott ki a Morgan Stanley, de a részvény kissé esik.

A svájci frank hajszál híján elérte a 2015 elejéig tartott híres árfolyamküszöböt – 1,1986 volt a mai csúcsa az euróhoz képest.

A bitcoin ára tegnap este hirtelen esett pár száz dollárt, majd ma reggel visszaugrott 8100 dollár környékére. Most 8020 dollár, kissé esett az utóbbi 24 órában.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?