Hirdetés
Hirdetés

Nehéz idők várnak a feltörekvő devizákra

Eidenpenz József, 2018. május 10., 19:10

Hetek óta nem látott szinten vannak a főbb nyugat-európai indexek, az USA jó hangulata gyűrűzött át Európába is. A BUX szerényen emelkedett, főleg a tegnapi vesztes, a Mol húzta. Térségünk tőzsdéi egységesen emelkedtek, devizái egységesen erősödtek ma, így a forint is. Lenyugodott az olaj.

Hirdetés

Különösen Amerikában jó ma a részvénypiaci hangulat, az S&P 500 index mind a 11 főbb alindexe pluszban van. A fő index fél hétkor egy százalékos pluszban, több hete nem látott szinten, 0,9 százalékkal megy a Dow Jones ipari átlag és a Nasdaq indexe.

Az iráni atommegállapodás felrúgására, úgy látszik, a piac már elégég számított, így az a részvényeknél nem okozott nagy változást. Sőt, még javult is a hangulat amiatt, hogy a bizonytalanság megszűnt. Az észak-koreai-amerikai tárgyalások előrehaladása pedig jó hírnek számít. Az amerikai infláció is egy kicsit alacsonyabb lett a vártnál, ami mérsékelheti a kamatemelési esélyeket.

Február eleje óta nem látott szinten a német DAX index, épphogy sikerült túllépnie a 13 000 ponton. Pedig ma erősödött az euró a dollárhoz képest, ami nem jó a német exportőröknek, de az amerikai tőzsdék jó hangulata átragadt Európára is.

A Mol húzott ma

A BUX index 0,4 százalékkal ment fel, a lengyel, cseh, román tőzsdeindex is különböző mértékben emelkedett. A tegnap nagyot eső Mol ma 2726 forintra ment fel, ez egy százalék. Az OTP stagnált 10 560-on, a Richter fél százalékkal 5375-re emelkedett. A Telekom is fél százalékkal javított.

További árfolyamok itt láthatók

A forint az elmúlt napok makacs gyengülése után erősödött, egy forinttal lejjebb, 314,30 körül jár az euró. A szokottól eltérően széles sávban ingadozott ma, 315,50 volt reggel, és 313,70 is volt kora délután.

Jelentett a Graphisoft Park

A Bank of England nem változtatott a kamatán, emiatt esett az angol font árfolyama. De sokkal nagyobb mértékben mozogtak a feltörekvő országok devizái, leginkább az orosz rubel erősödött, két százalékkal, de a török líra is kitett magáért. A lengyel złoty és a cseh korona is a nyertesek között van, a forinthoz hasonló mértékben.

Nem okozott meglepetést a Graphisoft Park első negyedéves gyorsjelentése, a cég magabiztosan hozta a számokat” – írta ma a KBC Equitas. Már „látszódik, hogy az új fejlesztések nyomán szépen megugrottak a főbb sorok, ráadásul várhatóan az év közepére újabb fejlesztések kerülhetnek átadásra, amik után tovább hízhat a profit” – teszik hozzá.

Ez eddig brutális

Az Investing.com az ING elemzőire hivatkozva azt írta, ez a negyedév eddig brutális volt a feltörekvő piaci devizák számára, amelyek sokat veszítettek értékükből a dollárhoz képest. Az argentin peso 11,3, az orosz rubel 10,6, a török líra 7,8 százalékkal gyengült március vége óta. De mindegyik országnál vannak speciális tényezők is, mint a magas infláció, vagy az eladósodottság, Oroszországnál pedig az új szankciók.

Leállt a tőke

Az IIF (Institute of International Finance) szerint paradigma-váltáshoz vezet az erősödő dollár és az emelkedő amerikai kötvényhozam. A feltörekvő piacokra áramló tőke már április közepén hirtelen leállt, és az év hátralevő részében is gyér maradhat.

A kőolaj ára az elmúlt napok izgalmai – az iráni atommegállapodás amerikai felmondása – után egész nyugodt ma, a nap első felében fél százalék körüli pluszban, később szerény mínuszban mozgott.

Olajmultik előre

Az USA-ban az IBM és a Johnson & Johnson voltak a vezető papírok, az első 0,9, a második 1,8 százalékos pluszban van. De ma is nagy erővel emelkednek az olajmultik, mint a Chesapeake Energy vagy az Exxon Mobil.

A bitcoin és az ether szerény pluszban van (9360, illetve 764 dolláron).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?