8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jöhet-e a medve, a tartós tőzsdei árfolyamesés? Ahogy a Fed közbelépett decemberben, úgy lehet, hogy legközelebb is gátat szabnának a nagyobb zuhanásnak. A Mol és a Magyar Telekom az eredményét befolyásoló tényezőkről beszélt. Feléledhet a tetszhalott hazai vállalatikötvény-piacunk.

Nagyon eseménydús a Mol negyedéve, amióta majdnem három hete leállt az orosz olajszállítás – mondta el Réthy Róbert, a Mol befektetési kapcsolatok vezetője a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján. Ilyenre még nem volt precedens, gőzerővel dolgoznak a probléma megoldásán. A napokban, talán már ma vagy holnap érkezhet ismét kőolaj a vezetéken.

Ennek azonban az eredményünkre csak minimális hatása van, a rendelkezésre álló készletünk ugyanis 90 napos. A pozsonyi finomítóban pedig éppen tervezett nagyleállás van, így ott kevesebb olaj kell – mondta Réthy.

Az idei terv a Molnál 2,3 milliárd dollárnyi EBITDA, ez kevesebb, mint a tavalyi 2,7 milliárd. Az első, szezonálisan gyengébb negyedév ebből 500 millió dollárt hozott. A lakossági fogyasztás erős, több mint három éve évi 3-4 százalékos a növekedés. Kissé javult a külső környezet, különösen a finomítói marzs is, így az éves tervünk tartható – mondta Réthy Róbert.

Irány a kisker-hálózat

Az üzemanyagok fogyasztása nem fog mindig növekedni, ezért több lábon próbálnak állni. Fejlesztik például Fresh Corner bolthálózatukat. Teszik ezt azért, mert egyre inkább a kiskereskedelmi egységek hozzák a növekedést.

A Mol eredményét az olajár, a petrolkémiai és a finomítói marginok szabják meg. Az olajár viszonylag magas szinten áll. A finomítói margin az év elején rossz volt, az utóbbi hónapokban sokat javult, bár a tavalyinál még mindig lényegesen gyengébb.

5G hálózat Zalában

A petrolkémiai marginok meglepően stabilak, jók a cég számára. A három tényező az elmúlt hat-nyolc évben rendszerint kiegyenlítette egymást, így viszonylag kiegyensúlyozott, stabil eredményt biztosított.

A héten teszteltük az első élő 5G hálózatot Zalaegerszegen – mondta el Bauer Péter, a Magyar Telekom befektetési kapcsolatok területének vezetője. Az új technológia előremutató, mindenképp figyelni kell rá. A cég sokat költ erre, és várhatóan részt vesz az erre az évre előirányzott frekvencia-tenderen. Ehhez a technikához hosszú távon újabb hálózat-fejlesztésre lesz szükség.

Az adat lett a húzóerő

Az adatforgalom fogyasztói oldalról egyre nagyobb súlyt kap, mind fontosabb az ügyfeleknek és a cégnek is. (A korábban jellemző beszélgetés és SMS-küldés visszaszorulóban van.) Magyarország élen jár a 4G adathálózatokban világszerte. Egyre többen néznek televíziót, Youtube-ot, hallgatnak zenét 4G hálózaton.

A cég első negyedéve az igazgató szerint jól sikerült, az éves tervek ennek alapján tarthatóak. Egy friss piaci felmérés szerint a Magyar Telekom megőrizte vezető helyét a hazai mezőnyben. A Telekom a mobiltelefon-piacon 45 százalékos részesedéssel rendelkezik. A többieknél nagyobb arányban részesedik az ügyfelek által használt adatokból.

2 Gbit

A gigabites vezetékes optikai hálózat a vezetékes hálózat modernizációjáról szól. A cég egymilliónál is több háztartást ér el vezetékes hálózaton. A cél egész Magyarország lefedése. Az egyetlen cég jelenleg, amely 2 Gbit/másodperc sebességet képes biztosítani.

Mi lesz, ha kevesebb olaj kell?

Most először fordul elő, hogy a hagyományos üzemanyagoknak tényleg van komoly alternatívája a közlekedésben. Még nem tudjuk, mikor jön el a pont, ahol a fogyasztás-növekedés nagyon lelassul vagy csökkenésbe vált, de már most el kell kezdeni készülni rá. Lehet, hogy csak 2030-2035-ben lesz nagy változás. A Mol azonban olyan, mint egy tankhajó, nagyon nehéz elindítani, és nagyon nehéz megállítani vagy irányt változtatni vele – mondta el Réthy Róbert. Az a Mol, amit ismerünk, teljesen átalakulhat emiatt.

A cég szerint a magasabb hozzáadott értékű termékek iránti kereslet a terveik szerint emelkedik, ami jó marginokat eredményez a Telekom számára. A Magyar Telekom 27 forintos osztaléktervet tett közzé nemrég, ez teljesen független a frekvencia-aukciótól – hangzott el. A cég osztalékpolitikája egyébként konzervatív. A korábbi években 25 százalékot fizettek – emlékeztettek rá.

Hozam helyett kockázat?

A jelenlegi egyetlen független hazai befektetési szolgáltatónak nevezte cégét Szabó Sándor, az SPB Befektetési Rt. prémium banking igazgatója. Ezen kívül az egyik legaktívabb a nemzetközi vállalati kötvények piacán, amelyeket más termékek mellett kínál saját ügyfeleinek is. Mi szól emellett? – tette fel a kérdést.

A pénzügyi válság, 2008 óta nem annyira a hozam, hanem a kockázat a meghatározó tényező, amely a befektetők döntését irányítja – mondta Szabó. Korábban a vállalati kötvények az állampapíroknál kockázatosabb, de a részvényeknél biztonságosabb eszközöknek számítottak. Ez volt a tankönyvi tétel.

Biztonságos?

Ez ma már nem biztos, hogy így van, és az államkötvények is kockázatosabbak lettek. Amire sok példa van, mint Görögország (a nagy visszatérő) vagy Argentína (bóvli kategória). Nagy különbségek vannak adott régiókon belül is. Egyes államkötvények, mint az amerikaiak azonban továbbra is kockázatmentesnek számítanak.

A vállalati kötvények piacán egyes cégek, óriásholdingok, mint a Volkswagen mutatói összevethetők egész országokéval, például Belgiuméval. Szektoronként, földrajzilag és hitelminősítés szerint is nagyok a különbségek.

Fix vagy változó

Egyes vállalati kötvények jó belépési pontot jelenthetnek egy-egy vállalati sztoriba. A részvénypiacokhoz képest kevésbé volatilisek, a nominális kamat pedig magasabb lehet, mint az államkötvényeké. Az SPB stratégiája szerint legalább B– (befektetési kategóriájú) papírokat vásárolnak, jó sztorival, pozitív fundamentális értékelésű cégektől.

Nemrég még a változó kamatozású papírokat részesítették előnyben, de most inkább ismét a fixek mellett teszik le a voksukat. Ez a piaci helyzet függvényében változik.

Kiszáradt kötvénypiac

A hazai vállalatikötvény-piac szinte kiszáradt az elmúlt években, nagyon kevés pozitív példa, jó kibocsátó van (Mol, OTP) – hangzott el. Van viszont több rossz példa is. A másodlagos piac szinte teljesen hiányzik, nagyfokú a befektetői érdektelenség.

A lakossági állampapírok kiszorító hatása nagyon erős, és még fokozódhat is a leendő Nemzeti Kötvénnyel. Az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram viszont pozitív fejlemény, élénkítheti a hazai kötvénypiacot, miközben segíti a monetáris politika transzmisszióját.

Mindenki csak retteg?

Kérdés, hogyan sikerül majd megfelelő kibocsátókat bevonnia az MNB-nek, milyen lesz a kötvények árazása, a másodlagos piaci likviditás. Nehéz lesz úgy lavírozni a lakossági állampapírok versenye mellett, hogy minden szereplő jól járjon. A program július elsején indul 300 milliárd forint értékben.

Jöhet-e a medve? – tették fel a kérdést a konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Miközben a növekedés lassul, a piacok nem tűnnek sem túlértékeltnek, sem alulértékeltnek. Az indexek csúcsközelben vannak, de mindenki folyamatosan retteg. Ilyen körülmények között még szoktak emelkedni a tőzsdék.

Behúznák a vészféket?

Eshetnek-e egyáltalán a piacok, belefér-e egy nagyobb zuhanás? – merült fel. Decemberben láttuk, hogy 20 százalék körüli süllyedésnél azonnal lépett a Fed. Nyilvánvalóan nem akarják, hogy nagyobb esés következzen be. A meredek zuhanást erre egy hasonlóan meredek felpattanás követte, amilyenre szinte senki sem számított.

Nagy esést láthatóan továbbra sem mert senki felvállalni, várhatóan a későbbiekben is bevetnek majd minden eszközt, hogy megakadályozzák – hangzott el.

A tudás felértékelődik

Az elmúlt évtizedben nehéz volt rossz lóra tenni, a legtöbb részvénynek emelkedett az értéke. Végre eljött egy olyan időszak, amikor a tudás felértékelődik, a megfelelő részvények kiválasztása lesz az elsődleges – mondta az egyik elemző. Az elemzői munka akkor értékelődik fel, amikor jön az esés. Kérdés, az intézményi befektetőknél mennyi pénz maradt még az oldalvonalon, ami a piacra áramolhat és megállíthatja a részvények értékvesztését.

Ami a magyar részvényeket illeti, fundamentális oldalról kedvező az értékeltségük. A magyar részvénypiac felülteljesítő lehet. Más viszont az osztrák papírokat szereti, mert az Eurózónában vannak, de tevékenységük többnyire nemzetközi, kelet-európai is.

Van, aki emlékeztet rá, hogy a magyar részvények eredményének jelentős része is külföldről érkezik. Nemcsak a nagyoknál, mint a régiós bankká fejlődő OTP vagy a Mol, de a Masterplasnál is az árbevétel nagy része külföldről jön.

Jó sztori az OTP?

Benne van-e az OTP sikeres terjeszkedése a jelenlegi árazásban? Mindenki mást lát, megoszlanak a vélemények. A legutóbbi gyorsjelentésre, amely kifejezetten jónak számított, például esés jött. Igaz, elterjedt a híre, hogy csökken a súlya egy nemzetközi indexben.

A banki tevékenység a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben “volumenbiznisz”, minél nagyobb valaki, annál több nyereséget tud termelni – hangzott el. Az OTP a legtöbb elemző szerint egy jó sztori, de mindig vannak kételkedők is.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG