Hirdetés
Hirdetés

Nem az a kérdés, emelkednek-e még a tőzsdék, hanem az, eshetnek-e egyáltalán?

2019. május 23., 19:00

Jöhet-e a medve, a tartós tőzsdei árfolyamesés? Ahogy a Fed közbelépett decemberben, úgy lehet, hogy legközelebb is gátat szabnának a nagyobb zuhanásnak. A Mol és a Magyar Telekom az eredményét befolyásoló tényezőkről beszélt. Feléledhet a tetszhalott hazai vállalatikötvény-piacunk.

Nagyon eseménydús a Mol negyedéve, amióta majdnem három hete leállt az orosz olajszállítás – mondta el Réthy Róbert, a Mol befektetési kapcsolatok vezetője a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján. Ilyenre még nem volt precedens, gőzerővel dolgoznak a probléma megoldásán. A napokban, talán már ma vagy holnap érkezhet ismét kőolaj a vezetéken.

Ennek azonban az eredményünkre csak minimális hatása van, a rendelkezésre álló készletünk ugyanis 90 napos. A pozsonyi finomítóban pedig éppen tervezett nagyleállás van, így ott kevesebb olaj kell – mondta Réthy.

Hirdetés

Az idei terv a Molnál 2,3 milliárd dollárnyi EBITDA, ez kevesebb, mint a tavalyi 2,7 milliárd. Az első, szezonálisan gyengébb negyedév ebből 500 millió dollárt hozott. A lakossági fogyasztás erős, több mint három éve évi 3-4 százalékos a növekedés. Kissé javult a külső környezet, különösen a finomítói marzs is, így az éves tervünk tartható – mondta Réthy Róbert.

Irány a kisker-hálózat

Az üzemanyagok fogyasztása nem fog mindig növekedni, ezért több lábon próbálnak állni. Fejlesztik például Fresh Corner bolthálózatukat. Teszik ezt azért, mert egyre inkább a kiskereskedelmi egységek hozzák a növekedést.

A Mol eredményét az olajár, a petrolkémiai és a finomítói marginok szabják meg. Az olajár viszonylag magas szinten áll. A finomítói margin az év elején rossz volt, az utóbbi hónapokban sokat javult, bár a tavalyinál még mindig lényegesen gyengébb.

5G hálózat Zalában

A petrolkémiai marginok meglepően stabilak, jók a cég számára. A három tényező az elmúlt hat-nyolc évben rendszerint kiegyenlítette egymást, így viszonylag kiegyensúlyozott, stabil eredményt biztosított.

A héten teszteltük az első élő 5G hálózatot Zalaegerszegen – mondta el Bauer Péter, a Magyar Telekom befektetési kapcsolatok területének vezetője. Az új technológia előremutató, mindenképp figyelni kell rá. A cég sokat költ erre, és várhatóan részt vesz az erre az évre előirányzott frekvencia-tenderen. Ehhez a technikához hosszú távon újabb hálózat-fejlesztésre lesz szükség.

Az adat lett a húzóerő

Az adatforgalom fogyasztói oldalról egyre nagyobb súlyt kap, mind fontosabb az ügyfeleknek és a cégnek is. (A korábban jellemző beszélgetés és SMS-küldés visszaszorulóban van.) Magyarország élen jár a 4G adathálózatokban világszerte. Egyre többen néznek televíziót, Youtube-ot, hallgatnak zenét 4G hálózaton.

A cég első negyedéve az igazgató szerint jól sikerült, az éves tervek ennek alapján tarthatóak. Egy friss piaci felmérés szerint a Magyar Telekom megőrizte vezető helyét a hazai mezőnyben. A Telekom a mobiltelefon-piacon 45 százalékos részesedéssel rendelkezik. A többieknél nagyobb arányban részesedik az ügyfelek által használt adatokból.

2 Gbit

A gigabites vezetékes optikai hálózat a vezetékes hálózat modernizációjáról szól. A cég egymilliónál is több háztartást ér el vezetékes hálózaton. A cél egész Magyarország lefedése. Az egyetlen cég jelenleg, amely 2 Gbit/másodperc sebességet képes biztosítani.

Mi lesz, ha kevesebb olaj kell?

Most először fordul elő, hogy a hagyományos üzemanyagoknak tényleg van komoly alternatívája a közlekedésben. Még nem tudjuk, mikor jön el a pont, ahol a fogyasztás-növekedés nagyon lelassul vagy csökkenésbe vált, de már most el kell kezdeni készülni rá. Lehet, hogy csak 2030-2035-ben lesz nagy változás. A Mol azonban olyan, mint egy tankhajó, nagyon nehéz elindítani, és nagyon nehéz megállítani vagy irányt változtatni vele – mondta el Réthy Róbert. Az a Mol, amit ismerünk, teljesen átalakulhat emiatt.

A cég szerint a magasabb hozzáadott értékű termékek iránti kereslet a terveik szerint emelkedik, ami jó marginokat eredményez a Telekom számára. A Magyar Telekom 27 forintos osztaléktervet tett közzé nemrég, ez teljesen független a frekvencia-aukciótól – hangzott el. A cég osztalékpolitikája egyébként konzervatív. A korábbi években 25 százalékot fizettek – emlékeztettek rá.

Hozam helyett kockázat?

A jelenlegi egyetlen független hazai befektetési szolgáltatónak nevezte cégét Szabó Sándor, az SPB Befektetési Rt. prémium banking igazgatója. Ezen kívül az egyik legaktívabb a nemzetközi vállalati kötvények piacán, amelyeket más termékek mellett kínál saját ügyfeleinek is. Mi szól emellett? – tette fel a kérdést.

A pénzügyi válság, 2008 óta nem annyira a hozam, hanem a kockázat a meghatározó tényező, amely a befektetők döntését irányítja – mondta Szabó. Korábban a vállalati kötvények az állampapíroknál kockázatosabb, de a részvényeknél biztonságosabb eszközöknek számítottak. Ez volt a tankönyvi tétel.

Biztonságos?

Ez ma már nem biztos, hogy így van, és az államkötvények is kockázatosabbak lettek. Amire sok példa van, mint Görögország (a nagy visszatérő) vagy Argentína (bóvli kategória). Nagy különbségek vannak adott régiókon belül is. Egyes államkötvények, mint az amerikaiak azonban továbbra is kockázatmentesnek számítanak.

A vállalati kötvények piacán egyes cégek, óriásholdingok, mint a Volkswagen mutatói összevethetők egész országokéval, például Belgiuméval. Szektoronként, földrajzilag és hitelminősítés szerint is nagyok a különbségek.

Fix vagy változó

Egyes vállalati kötvények jó belépési pontot jelenthetnek egy-egy vállalati sztoriba. A részvénypiacokhoz képest kevésbé volatilisek, a nominális kamat pedig magasabb lehet, mint az államkötvényeké. Az SPB stratégiája szerint legalább B– (befektetési kategóriájú) papírokat vásárolnak, jó sztorival, pozitív fundamentális értékelésű cégektől.

Nemrég még a változó kamatozású papírokat részesítették előnyben, de most inkább ismét a fixek mellett teszik le a voksukat. Ez a piaci helyzet függvényében változik.

Kiszáradt kötvénypiac

A hazai vállalatikötvény-piac szinte kiszáradt az elmúlt években, nagyon kevés pozitív példa, jó kibocsátó van (Mol, OTP) – hangzott el. Van viszont több rossz példa is. A másodlagos piac szinte teljesen hiányzik, nagyfokú a befektetői érdektelenség.

A lakossági állampapírok kiszorító hatása nagyon erős, és még fokozódhat is a leendő Nemzeti Kötvénnyel. Az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram viszont pozitív fejlemény, élénkítheti a hazai kötvénypiacot, miközben segíti a monetáris politika transzmisszióját.

Mindenki csak retteg?

Kérdés, hogyan sikerül majd megfelelő kibocsátókat bevonnia az MNB-nek, milyen lesz a kötvények árazása, a másodlagos piaci likviditás. Nehéz lesz úgy lavírozni a lakossági állampapírok versenye mellett, hogy minden szereplő jól járjon. A program július elsején indul 300 milliárd forint értékben.

Jöhet-e a medve? – tették fel a kérdést a konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Miközben a növekedés lassul, a piacok nem tűnnek sem túlértékeltnek, sem alulértékeltnek. Az indexek csúcsközelben vannak, de mindenki folyamatosan retteg. Ilyen körülmények között még szoktak emelkedni a tőzsdék.

Behúznák a vészféket?

Eshetnek-e egyáltalán a piacok, belefér-e egy nagyobb zuhanás? – merült fel. Decemberben láttuk, hogy 20 százalék körüli süllyedésnél azonnal lépett a Fed. Nyilvánvalóan nem akarják, hogy nagyobb esés következzen be. A meredek zuhanást erre egy hasonlóan meredek felpattanás követte, amilyenre szinte senki sem számított.

Nagy esést láthatóan továbbra sem mert senki felvállalni, várhatóan a későbbiekben is bevetnek majd minden eszközt, hogy megakadályozzák – hangzott el.

A tudás felértékelődik

Az elmúlt évtizedben nehéz volt rossz lóra tenni, a legtöbb részvénynek emelkedett az értéke. Végre eljött egy olyan időszak, amikor a tudás felértékelődik, a megfelelő részvények kiválasztása lesz az elsődleges – mondta az egyik elemző. Az elemzői munka akkor értékelődik fel, amikor jön az esés. Kérdés, az intézményi befektetőknél mennyi pénz maradt még az oldalvonalon, ami a piacra áramolhat és megállíthatja a részvények értékvesztését.

Ami a magyar részvényeket illeti, fundamentális oldalról kedvező az értékeltségük. A magyar részvénypiac felülteljesítő lehet. Más viszont az osztrák papírokat szereti, mert az Eurózónában vannak, de tevékenységük többnyire nemzetközi, kelet-európai is.

Van, aki emlékeztet rá, hogy a magyar részvények eredményének jelentős része is külföldről érkezik. Nemcsak a nagyoknál, mint a régiós bankká fejlődő OTP vagy a Mol, de a Masterplasnál is az árbevétel nagy része külföldről jön.

Jó sztori az OTP?

Benne van-e az OTP sikeres terjeszkedése a jelenlegi árazásban? Mindenki mást lát, megoszlanak a vélemények. A legutóbbi gyorsjelentésre, amely kifejezetten jónak számított, például esés jött. Igaz, elterjedt a híre, hogy csökken a súlya egy nemzetközi indexben.

A banki tevékenység a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben “volumenbiznisz”, minél nagyobb valaki, annál több nyereséget tud termelni – hangzott el. Az OTP a legtöbb elemző szerint egy jó sztori, de mindig vannak kételkedők is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?