Hirdetés
Hirdetés

Nem ez volt a bitcoin első összeomlása, de lesz-e vajon végső?

Fellegi Tamás, 2018. február 09., 14:51

A két hónappal ezelőtti csúcsáról 70 százalékot esett vissza a bitcoin, mielőtt korrigált, de még most is közel 60 százalék a veszteség a csúcshoz képest. Sokan máris temetik a kriptodevizákat, mások azt mondják, volt már korábban ilyen összeomlás, csak semmi pánik, megy az ár még új csúcsra is. Érvek és ellenérvek.

9 éves történet

A bitcoint sokkal régebben alkották meg, mint sokan gondolnák: 2008 végén, amikor tombolt a válság, és épp megszűnt a bankrendszer iránti bizalom. A bitcoin megalkotója azt hirdette, hogy itt a bankok nélküli fizetőeszköz, de kezdetben nem nagyon mozdult rá senki. A bankrendszer iránti bizalom hamar visszatért, a válságot viszonylag jól kezelték, a világ legfőbb valutái, mint a dollár, az euró vagy a jen, sőt a kínai jüan, hibátlanul üzemelnek.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Hirdetés

A bitcoint később kezdték felkapni, leginkább akkor, amikor a kamatok világszerte eltűntek, így a befektetők mindenféle befektetésre nyitottá váltak. Pár év után aztán értéke lett a bitcoinnak, voltak nagy fellendülések és visszaesések az árban, de a világ figyelmét igazán csak tavaly keltette fel, amikor ezerről 20 ezer dollárra emelkedett az ár, gyorsuló ütemben. Ennek valóban klasszikus lufi jellege volt, utána össze is omlott az ár, kevesebb, mint 2 hónap alatt 70 százalékkal esett vissza.

Amikor még kicsi volt

Sokan azt mondják, ezzel vége is a történetnek, a lufi kipukkadt. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a múltban is voltak százalékosan hasonló mozgások, csak akkor ezzel nem foglalkoztak annyian. De hát pont ez lehet a lényeg: akkor még csak kevesen vettek részt a játékban, most viszont az egész világ ezzel foglalkozott, a gazdasági lapok pedig percenkét tudósítottak az árfolyamról, ami példátlan esemény.

A mostani felfutás tehát magán viselte a világméretű mánia jeleit, a korábbiak még nem. Nézzük, mi is zajlott korábban? 2012 januárjában 7,38 dolláron állt az ár, aztán két hét alatt 3,80-ra esett vissza, ami közel 50 százalék. Akkor azonban még alig hallott valaki a digitális valutáról, összértékben sem volt sok pénzről szó: nem volt még 10 millió bitcoin sem kibányászva, így az összérték a csúcson sem volt több 70 millió dollárnál.

Az első nagy szárnyalás és összeomlás

Az ár aztán újra elérte a csúcsot, és még abban az évben újra lefeleződött, de aztán iszonyatos szárnyalás jött, 2013 novemberére elérte az 1163 dollárt. Onnan jött az összeomlás, ami mértékében a mostaninál nagyobb, 87 százalékos volt, viszont több mint egy évig tartott, pontosan 411 napig, míg elérte mélypontját 152 dolláron. Ekkor viszont meg is volt a pontos ok: először nagy mennyiségű bitcoint loptak el a legnagyobb bitcointőzsdén, majd be is zárt a MtGox nevű japán intézmény, hatalmas veszteséget hátrahagyva.

A bizalom tehát megingott, hisz látszott, hogy míg a bitcoint biztonságosabbnak ígérték a hagyományos pénzeknél, a valóságban szabadon ellopható megfelelő törvényi szabályozás híján, és a befektetőket kártérítés sem illeti, vonatkozó befektetővédelmi szabályok híján. Sokáig nem is került elő újra a kriptodeviza kérdés, de a hosszú, elnyúló kamatmentes időszak mégiscsak lehetővé tette, hogy újra felkapják azt. Jött a tavalyi év az égig tartó emelkedéssel majd a mostani korrekció.

Ami változott

Más-e most a helyzet, mint korábban? Két lényeges eltérés van, ami befolyásolhatja a jövőbeni helyzetet. Az egyik, ahogy említettük, most vált világméretűvé az érdeklődés, így most már mindenki részt vett a dologban, aki hajlott rá. Ezzel együtt a bitcoin állomány összértéke is hatalmasra duzzadt: mivel ma már 17 millió darab van belőle, a 20 ezres csúcson ez már 340 milliárd dollárt jelentett, ami nagyságrendileg már összevethető a világ legnagyobb tőzsdei cégeivel, melyek mögött komoly fundamentális érték van.

A másik döntő tényező, hogy a bitcoin mellett megjelentek más kriptodevizák, sőt gombamód szaporodnak, már legalább 1500 van, amelyekkel különböző platformokon kereskednek. Ezek összértéke januárban érte el csúcsát, 830 milliárd dolláron, ami már ténylegesen elérte a világ legnagyobb tőzsdei cégének értékét. Ez már olyan mérték, ahonnan csak limitált út van felfelé, hisz a világ teljes részvényállománya 80 ezer milliárd dollár körül volt a csúcson, a kriptodevizáké nyilván ennek csak kis hányada lehet, akármekkora is a mánia.

Van felső korlát

Újabb 10-20-szorozás így már lényegében megvalósíthatatlan lenne egy esetleges újabb csúcsról, ráadásul a rengeteg befektetett pénz eloszlana az egyre több és több kriptodeviza között. Így jó eséllyel a bitcoin ebből már csak kisebb szeletet kapna, ami megint csak korlátozza, hogy az égig menjen. Következésképp, ha sikerülne is újra elérni a 20 ezres csúcsot, onnan újabb sokszorozás, parabolikus emelkedés már objektív okok miatt nem valósulhat meg.

Lufi vagy nem lufi, ez itt a kérdés

Ettől függetlenül természetesen még előfordulhat, hogy feléled újra a bitcoin és akár el is éri korábbi csúcsát, ugyanakkor ennek valószínűsége már kisebb, mint a korábbiakban. Azt a kérdést pedig, hogy végleg kipukkad-e a lufi, csak akkor lehet megválaszolni, ha az ár még a mostaninak is a töredékére esik, és 1-2 évig fel sem áll onnan. Ha viszont ez nem következik be, akkor nincs is igazi lufi, és tartósan létjogosultságot nyer az instrumentum. Lássuk, hogy dönt a piac.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Emiatt tör ki újból a hidegháborús hangulat?

Emiatt tör ki újból a hidegháborús hangulat?

Az amerikai kormány visszavonta Kína felé tett meghívását a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlatára. A döntés azután született, hogy Peking újabb rakétákat telepített a Dél-kínai-tenger partjainál. A két hatalom kapcsolata egyre intenzívebb versenybe vált, Washington szerint a kommunista vezetés titkolózik folyamatos fegyverkezéséről, Peking szerint ez már-már a hidegháborúra emlékeztető gyanakvást bírálja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?