Hirdetés
Hirdetés

Nem látni, mi állíthatná meg a forintgyengülést – öt kikerülhetetlen téma a mai napra

Eidenpenz József, 2019. szeptember 03., 11:28

Ismeretlen tartományokban jár az euró/forint, 333 felett egy picivel van egy ellenállás brókercégek szerint, de nem várnak nagyobb fordulatot. Drámai a forint helyzete, vagy nincs itt semmi látnivaló? Az amerikai tőzsde csúnya eséssel nyithat, Európában is szomorkás a hangulat.

A hétfői amerikai ünnepnap után valószínűleg rossz hangulatban fognak nyitni az ország részvénypiacai. Az ipari részvények Dow Jones Industrial indexe 0,8, az S&P 500 index 0,7, a Nasdaq technológiai indexe 0,6 százalékos esést mutat a tőzsdén kívüli határidős kereskedésben.

Európában is szomorkás a miliő, a német és francia indexek 0,4 százalékkal esnek. A brit tőzsdeindex látszólag stagnál ugyan, de az angol font jelentős gyengülése miatt más devizákban számolva már veszítenek a részvényesek. A rossz hangulatot a Reuters a kaotikus Brexit-politikával és az amerikai-kínai feszültségekkel magyarázza.

Hirdetés

Itthon a BUX index egy százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt egy százalék feletti mínuszban, a Telekom stagnál. A forint tegnap óta keveset változott, a múlt héten beállított történelmi mélypont (332,1) közelében, 331,50-en áll az euró.

1. Merre tovább, forint?

Tovább gyengülhet az angol font az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint. De a forintról is azt írják, hogy “némi oldalazás után a technikai kép alapján folytatódhat az emelkedés a 333,22-es szint irányába”, amely szerintük technikai ellenállási szint. “Az RSI indikátor a túlvett tartományba ért, de egyelőre nincs kilátás nagyobb korrekcióra” – teszik hozzá.

“Korrekció nélkül emelkedik a dollár forintárfolyama, a 300-as lélektani szintet is gond nélkül törte át” – írják. A 305,80 a következő potenciális ellenállási szint. Az euró-dollárnál sem számítanak tartós fordulatra, ám átmeneti korrekciós hullám indulhat.

EUR/HUF hosszú távon (grafikon: Tradingviev.com)
EUR/HUF hosszú távon (grafikon: Tradingview.com)

Az Erste Befektetési szerint a forintárfolyamban “addig valószínűleg nehéz lesz fordulni, amíg az EUR/USD kurzus meredeken tart lefelé”.

Nincs itt semmi látnivaló – írta viszont a forintról az Alapblog. Emlékeztetnek rá, hogy 2008 vége körül hatalmasat ugrott az euró, 230-ról 310-re. A mostani mozgás viszont “alig több mint 2-3 százalék az eddigi egyensúlyinak tekinthető 320-325 forintos szintről, ami a devizapiacon sem mondható különlegesnek”… “még csak arról sem beszélhetünk, hogy hirtelen szaladt fel az árfolyam. Egy ‘normális’ devizakrízisben ez a mozgás egy óra alatt megvan”.

2. Washington és Peking

A tőzsdék állapotának továbbra is első számú befolyásoló tényezője lehet, hogy mi a helyzet a kereskedelmi háborúban. Miután egy új vámtarifa-csomag életbe lépett elsejétől, hétfőn a munka ünnepét tartó USA-ban főleg azt számolgatták, mibe kerül ez az amerikai fogyasztóknak. A Reuters ma azt emelte ki, hogy nehezen akar összejönni a következő tárgyalási forduló a felek között.

A Bloomberg arról írt, hogy Washington elutasította Peking kérését a hétvégén hatályba lépett vámtarifák halasztásáról. De az, hogy a kínai tisztviselőknek az USA-ba történő látogatásáról még nem sikerül megállapodni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez nem is fog megtörténni.

3. Újra választások lesznek Britanniában?

A brit ellenzék törvényt akar alkotni a megállapodás nélküli Brexit ellen, vagy legalább újabb halasztást elérni. Ezt a kormányfő minden eszközzel igyekszik megakadályozni. Lehet, hogy októberben újra a választók rendezhetik át az erőviszonyokat.Talán így lehet röviden összefoglalni, ami történik, bár a történet szokás szerint bonyolult és kaotikus. Az angol font mindenesetre új és új mélységekbe zuhan, reggel közel három éves mélyponton volt a dollárral szemben.

GBP/USD (grafikon: Tradingviev.com)
GBP/USD (grafikon: Tradingviev.com)

4. Reménysugár a JPMorgantól

A “JPMorgan azt mondja, venni” – írta a Bloomberg. A befolyásos brókercég szerint a vámvita rövid távú negatív hatásait hosszabb távon “a technikai indikátorok és a központi bankok monetáris könnyítései” felülírhatják. Így ismét itt az ideje részvényeket venni.

A hírügynökség is megjegyzi, hogy a piaci szereplők nagy része láthatóan nem így gondolja: például ömlik a pénz a biztonságos menedéknek számító nemesfémekbe. Az ezeket vásárló ETF-ekbe (tőzsdén jegyzett alapokba) 2013 februárja óta nem látott összeg érkezett.

5. Itt vannak a Mol augusztusi marzsai

A Mol augusztusi marzsai vegyesek az Erste Befektetési szerint. Az olajcég “augusztusban 5,4 dollár/hordó finomítói marzsot ért el, míg a petrolkémiai árrés 402 euró/tonna lett. Ez megfelel az idei júliusi szintnek, amikor a finomítói marzs 5,9 dollár/hordó, míg a petrolkémiai marzs 372 euró/t volt. Tavaly augusztusban azonban jobbak voltak a marzsok”. A brókercég véleménye szerint a hír semleges a részvényárra nézve.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?