Hirdetés
Hirdetés

Nem látni, mi állíthatná meg a forintgyengülést – öt kikerülhetetlen téma a mai napra

Eidenpenz József, 2019. szeptember 03., 11:28

Ismeretlen tartományokban jár az euró/forint, 333 felett egy picivel van egy ellenállás brókercégek szerint, de nem várnak nagyobb fordulatot. Drámai a forint helyzete, vagy nincs itt semmi látnivaló? Az amerikai tőzsde csúnya eséssel nyithat, Európában is szomorkás a hangulat.

A hétfői amerikai ünnepnap után valószínűleg rossz hangulatban fognak nyitni az ország részvénypiacai. Az ipari részvények Dow Jones Industrial indexe 0,8, az S&P 500 index 0,7, a Nasdaq technológiai indexe 0,6 százalékos esést mutat a tőzsdén kívüli határidős kereskedésben.

Európában is szomorkás a miliő, a német és francia indexek 0,4 százalékkal esnek. A brit tőzsdeindex látszólag stagnál ugyan, de az angol font jelentős gyengülése miatt más devizákban számolva már veszítenek a részvényesek. A rossz hangulatot a Reuters a kaotikus Brexit-politikával és az amerikai-kínai feszültségekkel magyarázza.

Hirdetés

Itthon a BUX index egy százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt egy százalék feletti mínuszban, a Telekom stagnál. A forint tegnap óta keveset változott, a múlt héten beállított történelmi mélypont (332,1) közelében, 331,50-en áll az euró.

1. Merre tovább, forint?

Tovább gyengülhet az angol font az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint. De a forintról is azt írják, hogy “némi oldalazás után a technikai kép alapján folytatódhat az emelkedés a 333,22-es szint irányába”, amely szerintük technikai ellenállási szint. “Az RSI indikátor a túlvett tartományba ért, de egyelőre nincs kilátás nagyobb korrekcióra” – teszik hozzá.

“Korrekció nélkül emelkedik a dollár forintárfolyama, a 300-as lélektani szintet is gond nélkül törte át” – írják. A 305,80 a következő potenciális ellenállási szint. Az euró-dollárnál sem számítanak tartós fordulatra, ám átmeneti korrekciós hullám indulhat.

EUR/HUF hosszú távon (grafikon: Tradingviev.com)
EUR/HUF hosszú távon (grafikon: Tradingview.com)

Az Erste Befektetési szerint a forintárfolyamban “addig valószínűleg nehéz lesz fordulni, amíg az EUR/USD kurzus meredeken tart lefelé”.

Nincs itt semmi látnivaló – írta viszont a forintról az Alapblog. Emlékeztetnek rá, hogy 2008 vége körül hatalmasat ugrott az euró, 230-ról 310-re. A mostani mozgás viszont “alig több mint 2-3 százalék az eddigi egyensúlyinak tekinthető 320-325 forintos szintről, ami a devizapiacon sem mondható különlegesnek”… “még csak arról sem beszélhetünk, hogy hirtelen szaladt fel az árfolyam. Egy ‘normális’ devizakrízisben ez a mozgás egy óra alatt megvan”.

2. Washington és Peking

A tőzsdék állapotának továbbra is első számú befolyásoló tényezője lehet, hogy mi a helyzet a kereskedelmi háborúban. Miután egy új vámtarifa-csomag életbe lépett elsejétől, hétfőn a munka ünnepét tartó USA-ban főleg azt számolgatták, mibe kerül ez az amerikai fogyasztóknak. A Reuters ma azt emelte ki, hogy nehezen akar összejönni a következő tárgyalási forduló a felek között.

A Bloomberg arról írt, hogy Washington elutasította Peking kérését a hétvégén hatályba lépett vámtarifák halasztásáról. De az, hogy a kínai tisztviselőknek az USA-ba történő látogatásáról még nem sikerül megállapodni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez nem is fog megtörténni.

3. Újra választások lesznek Britanniában?

A brit ellenzék törvényt akar alkotni a megállapodás nélküli Brexit ellen, vagy legalább újabb halasztást elérni. Ezt a kormányfő minden eszközzel igyekszik megakadályozni. Lehet, hogy októberben újra a választók rendezhetik át az erőviszonyokat.Talán így lehet röviden összefoglalni, ami történik, bár a történet szokás szerint bonyolult és kaotikus. Az angol font mindenesetre új és új mélységekbe zuhan, reggel közel három éves mélyponton volt a dollárral szemben.

GBP/USD (grafikon: Tradingviev.com)
GBP/USD (grafikon: Tradingviev.com)

4. Reménysugár a JPMorgantól

A “JPMorgan azt mondja, venni” – írta a Bloomberg. A befolyásos brókercég szerint a vámvita rövid távú negatív hatásait hosszabb távon “a technikai indikátorok és a központi bankok monetáris könnyítései” felülírhatják. Így ismét itt az ideje részvényeket venni.

A hírügynökség is megjegyzi, hogy a piaci szereplők nagy része láthatóan nem így gondolja: például ömlik a pénz a biztonságos menedéknek számító nemesfémekbe. Az ezeket vásárló ETF-ekbe (tőzsdén jegyzett alapokba) 2013 februárja óta nem látott összeg érkezett.

5. Itt vannak a Mol augusztusi marzsai

A Mol augusztusi marzsai vegyesek az Erste Befektetési szerint. Az olajcég “augusztusban 5,4 dollár/hordó finomítói marzsot ért el, míg a petrolkémiai árrés 402 euró/tonna lett. Ez megfelel az idei júliusi szintnek, amikor a finomítói marzs 5,9 dollár/hordó, míg a petrolkémiai marzs 372 euró/t volt. Tavaly augusztusban azonban jobbak voltak a marzsok”. A brókercég véleménye szerint a hír semleges a részvényárra nézve.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?