Hirdetés
Hirdetés

Nem okozott meglepetést a Moody’s, de a forint gyengült

2018. június 09., 09:17

Nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzőknek, hogy bár péntekre tűzte ki Magyarország besorolásának felülvizsgálatát a Moody's, végül nem változtatott. A K&H Bank osztályzatán javítottak, Budapestet nem vizsgálták. Az euró/forint egy forinttal feljebb ment tegnap.

Nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzőknek, hogy bár péntekre tűzte ki Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású, stabil kilátással nyilvántartott államadós-besorolásának felülvizsgálati időpontját a Moody's Investors Service, a nemzetközi hitelminősítő azonban most nem frissítette a magyar adósminősítést, sem annak kilátását.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a Moody's még kivár, pedig legalább a kilátás javítása indokolt lett volna a részéről, hiszen a másik két nagy hitelminősítővel szemben még nem hozta meg ezt a döntést.

Hirdetés

Pálffy Gergely rámutatott: valószínű, hogy a hitelminősítő az őszi felülvizsgálata során fogja javítani a magyar adósbesorolás kilátását, de az is lehet, hogy ezt átugorva egyből a felminősítésről határoz.

További javulást várnak el

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint meglepetés lett volna, ha a Moody's javította volna Magyarország Baa3 mínusz szintű besorolását, még mielőtt annak kilátását a jelenlegi stabilról pozitívra változtatta volna. A Moody'shoz hasonlóan a Standard & Poor's és a Fitch Ratings sem változtatott Magyarországgal kapcsolatban az idei első félévben, de a másik két minősítő már korábban pozitívra javította az adósságbesoroláshoz kapcsolódó kilátást.

Megjegyezte, hogy a Moody's pozitívan nyilatkozott a külső adósság folytatódó csökkenéséről, de a minősítés, illetve a kilátás javításához további javulást lát szükségesnek a növekedés fenntarthatósága, a magánberuházások növekedése, a munkaerőpiaci helyzet, illetve a költségvetés strukturális egyenlege és az üzleti környezet stabilitása terén.

Egy bankot felminősítettek

Ezeket a felülvizsgálatokat nem kötelező végrehajtani a kitűzött időpontokban – jegyzi meg az MTI. A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolást sem vizsgálta a Moody's Investors Service.

Javította a K&H Bank hosszú és rövid távú forintbetét-besorolását csütörtökön a Moody's, az eddigi Baa3/Prime-3-ról egy fokozattal Baa2/Prime-2-re emelte.

A forint tegnap este a Moody’s bejeelntése előtt eléggé gyenge volt, az euróval szemben 320,60 is volt az árfolyam. Késő este 319,70 volt az árfolyam, de ez is egy forintos emelkedés csütörtök estéhez képest. A cseh, lengyel, román fizetőeszközök árfolyama nem változott érdemben tegnap.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?