Hirdetés
Hirdetés

Nem Törökország, Kína az igazi hangulatfokozó

Eidenpenz József, 2018. augusztus 16., 19:23

Kellemesre váltott ma a hangulat a tőzsdéken, aminek azonban nem annyira a török helyzet, mint inkább Kína tárgyalási készsége lehetett az oka. A dollár nem erősödött tovább, ez számos árupiaci termék piacán okozott enyhülést. A BUX szárnyalt, picit a forint is erősödött.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Kínai szójáték a parkban
Kínai szójáték a parkban

Az amerikai tőzsdéket ma az derítette jó kedvre, hogy Kína szerint még e hónapban tárgyalnak a vámokról, és jó gyorsjelentések érkeztek. A dollár enyhe korrekciója, gyengülése is megkönnyebbülést hozott. Különösen a Wal-Mart és a Cisco remekelt.

Az amerikai indexek közül így az S&P 500 0,9, a Nasdaq 0,8, a Dow Jones ipari átlag 1,5 százalékkal ment fel. A német DAX 0,6, a francia CAC 0,8, a brit FTSE szintén 0,8 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Európában a török líra lassú stabilizációja lehetett jó hír. A német DAX-ban az SAP három százalékos emelkedése volt kiemelkedő. A DAX indexet mostanában a Bayer húzta le, amely a múlt heti bírósági döntés után (a Monsanto ellen az USA-ban) értékének ötödét veszítette el.

Szárnyalt az Opus

A BUX index remekül teljesített, 1,8 százalékkal emelkedett, az OTP 3,5, a Richter 3,3 százalékkal emelkedett (10 200, 5350 forintra). A Mol 0,6 százalékkal süllyedt 2800-ra, a Telekom is esett kicsit. Az Opus nyolc százalékkal szárnyalt.

A forint is erősödött, pár fillérrel lejjebb, 324,30-on volt az euró este. De 323,30 is volt nap közben.

További árfolyamok itt láthatók

Törökországban kiderült, hogy Katar beruházásokkal siet az ország segítéségére, és nemzetközi befektetők előtt beszélt a pénzügyminiszter. Volt, amit kizárt, például az IMF-hitelfelvételt, más eszközöket viszont beígért a pénzügyi helyzet stabilitására.

Lírában vagy dollárban?

A török líra fél százalékkal ma is erősödött, a török részvények száz elemű vezető indexe, a BIST 100 viszont nagyot esett, 3,5 százalékkal. A napokban általában a török részvényárak stagnáltak vagy keveset mozogtak lírában számolva, a líra erősödése és gyengülése viszont megrángatta értéküket dollárban vagy euróban számolva.

A sajtó eléggé sokat ír arról, hogy valójában Kína jelenti az igazi veszélyt a világgazdaságra nézve, nem Törökország. Ha Kínában válság lesz, ahhoz képest a török problémák “babazsúrnak” tűnnek majd.

Árutájkép csata után

Az olaj, az arany kissé magához tért az előző napi zuhanásból. Néhány termék, mint élősertés, palládium, ezüst, réz, határozottabban emelkedtek a szerdai árupiaci vérengzés után.

A kriptodevizák ma megint kisebb-nagyobb mértékben süllyednek, a bitcoin 6300 dollár körül jár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?