Hirdetés
Hirdetés

Nem véletlenül omlott össze a Waberer’s, mélyben az egyesülés előtti Mészáros-cégek

Fellegi Tamás, 2019. március 20., 11:05

Most kiderült, hogy indokolt volt a Waberer’s részvényeinek hatalmas értékvesztése: a cég masszívan veszteséges lett. Az Opus és Konzum papírok másfél éves mélyponton a közelgő egyesülés előtt, drágán adott el saját részvényt a 4iG. Továbbra is bivalyerős a forint.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

A tőzsdén tavalyelőtt 5100 forinton debütált Waberer’s részvények az elmúlt évben szakadatlanul estek, a részvény az indulóár kétharmadát vesztette el. Ez meglepőnek tűnt, de most úgy tűnik, megvan a fundamentális ok. A bevezetéskor még jól működő, nyereséges cég immár veszteséget termel, a most megjelent negyedéves jelentés szerint nem is kicsit.

Waberer's a tőzsdére vezetés óta
Waberer's a tőzsdére vezetés óta

A cég számára a piacvesztés és a költségek megemelkedése voltak a legkedvezőtlenebb tényezők, ezért a továbblépéshez a flotta csökkentését tervezik, vagyis a cég nem növekedéssel, hanem éppen ellenkezőleg, kapacitásának visszafogásával próbál stabilizálódni.

Hirdetés

A cég árbevétele ugyan 8,5 százalékkal 186 millió euróra nőtt, a cég mégis 11 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a negyedévben, jóllehet ennek bő felét egyszeri tételek adták. A céget múlt hónaptól új vezérigazgató, Robert Ziegler irányítja, célja a cég strukturális átalakítása és nyereségtermelő képességének helyreállítása. A részvény árfolyama ma 2,5 százalékkal csökken 1640 forintig.

Az egyesülés előtt álló Opus és Konzum tartósan gyengélkednek, a legalacsonyabb áron vannak azóta, hogy 2017-ben üstökösként emelkedtek sokszorosukra, miután Mészáros Lőrinc megjelent befektetőként és hatalmas vagyont hozott a cégekbe. Nem tudni, miért az áresés, lehet, hogy a befektetők nem bíznak abban, hogy az egyesült cég papírjai többet fognak érni, mint most a kettő külön.

Az Opus ma 401 forint, ami a fele korábbi legmagasabb, 800 forintos árának, a Konzum 201 forint, itt 360 forint volt a csúcs a tavalyi parlamenti választások után.

Opus
Opus

12 százalékkal zuhan 4400 forintig az elmúlt időszak sztárpapírja, a legújabb Mészáros-részvény, miután a cég bejelentette, hogy a tegnapi magas áron sajátrészvényeket értékesített.

A nagy emelkedés után megpihent a Mol és az OTP, a Richter és a Telekom viszont mértékben csökkennek 5270 illetve 463 forintig.

Az európai piacokon a német DAX gyengélkedik, de ezt szinte kizárólag a Bayer gyógyszergyár 12 százalékos zuhanása okozza, miután egy termékével kapcsolatban kifogások merültek fel Amerikában, és az ügyben vizsgálódnak most a hatóságok.

A forint folytatja napok óta tartó erősödését: 312,80 az euróhoz képest, ez újabb tetőpont tavaly május óta.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy évÉrtékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?