Hirdetés
Hirdetés

Nemsoká vége a jó világnak, egyre óvatosabbnak kell lenni

Fellegi Tamás, 2017. november 30., 12:30

A Generali Alapkezelő ma tartott befektetői reggelije keretében előadások hangzottak el a makrogazdasági helyzetről, a jegybank politikájáról és a lakossági befektetésekről. A leglényegesebb kérdés persze az, hogy majdnem egy évtizednyi tőzsdei emelkedés után, igen alacsony kamatkörnyezetben mit tehetnek a befektetők?

Hazai helyzet

Végh Richárd, a tőzsde elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy itthon a lakosság teljes pénzügyi megtakarítása 46 ezer milliárd forint, ami 3 év alatt 30 százalékos növekedés, ugyanakkor a közvetlen részvénymennyiség 460 milliárd, ami ennek egy százaléka. A 460 milliárd nominálisan rekordösszeg, de az aránya nem nőtt az összes befektetésen belül.

A befektetési alapok iránt már lényegesen nagyobb az érdeklődés, az egyéni befektetők szívesen bízzák profikra a pénzt. Ebben a szektorban ugyanakkor az intézményi befektetők is konzervatívak: kisebb a részvényállományuk, mint a szomszédos országokban.

Hirdetés

Ez elvileg annyiból kedvezőtlen, hogy a tőke kevéssé finanszírozza a reálgazdaságot, viszont tény, hogy kevés a vonzó kötvény és részvény, kevés az új kibocsátás. Ugyanakkor egy előnye is lehet az alacsonyabb kitettségnek: a jelenlegi rendkívül régóta tartó emelkedő trend, a túlfeszült piacok óhatatlanul komoly korrekciót fognak eredményezni, így viszont kevésbé fognak sérülni a befektetések.

Öreg, de különös bika

Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi tőzsdei bikapiac már igen érett, igen régi, viszont nem mutatja azokat a jellemzőket, amelyek ilyenkor szokásosak: nincs nagy volatilitás, nincsenek heves árfolyam ingadozások. Mindez persze változhat majd, amikor a jegybankok megszüntetik a pénznyomtatást, sőt elkezdik visszavonni a fedezetlen pénzeket.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mikor kell megszabadulni a kockázatos befektetésektől? Pallag szerint akkor, ha az infláció megjelenik, a Generali szerint ez már jövőre bekövetkezhet, és ha ehhez érdemi kamatemelések is társulnak (értelemszerűen egyelőre Amerikában), akkor már felmerülhetnek az aggályok. Pallag szerint amúgy is Amerikára érdemes figyelni, hisz a globális tőkepiaci folyamatok onnan indulnak ki.

Intő jel

Intő jelnek tekinthető, hogy Amerikában a munkabérek növekedése az indokoltnál magasabb, ami óhatatlanul inflációs nyomáshoz fog vezetni, ugyanakkor rövid időn belül a többi jegybanknak is át kell térnie a szigorítási ciklusra. A jelenlegi bikapiac a jövő év végén, ha kitart addig, immár megdönt minden korábbi rekordot a hosszát tekintve, így viszont meredeken nő az esélye, hogy véget ér.

Óvatosság

Ezek alapján a Generali már a kötvényhozamok emelkedésére, azaz az árfolyamok csökkenésére számít. Ami a részvénypiacokat illeti, még az európai tőzsdéken várnak némi emelkedést, Amerikában mérsékeltebb emelkedési potenciált látnak. A részvények mindazonáltal ígéretesebbek, mint az állampapírok, miután utóbbiak árfolyama számára már nincs felfelé út, a hozamok tovább már nem csökkenhetnek.

A befektetőknek így egyre kevésbé lesz könnyű dolga, az alacsony kamatkörnyezet lehetetlenné teszi az érdemi kockázatmentes befektetést, miközben a kockázatosabb eszközökben is egyre rövidebb a még várható emelkedő szakasz. A Generali ilyen körülmények között konzervatív stratégiát követ, így ha esetleg a vártnál korábban érne véget a 8 és fél éve tartó emelkedő trend, kevésbé érintse a befektetőket ennek hatása, ugyanakkor a még meglévő emelkedési potenciálból is profitálhassanak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?