Hirdetés
Hirdetés

Olyan történt a magyar gazdaságban, amit tíz éve nem láttunk

2018. március 14., 14:14

Egy évtized után Magyarország ismét japán jenben bocsátott ki devizakötvényt.

Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint tíz év elteltével Magyarország ismét japán jenben bocsátott ki devizakötvényt. Japán jen kötvényt utoljára 2007-ben bocsátottak ki, ezt követően azonban az EU-IMF hitelek miatt már nem tudtunk megjelenni a japán piacon. A mostani, mintegy 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvénykibocsátást így mérföldkőnek nevezte az ÁKK a japán befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében, tudta meg a Privátbankár.hu. A kibocsátott kötvények kamata 0,37 százalék.

A közlemény szerint miután tavaly az ország visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél, ismét megkezdődhetett a keleti piacépítés. A szamuráj-kötvények kibocsátásáról még tavaly döntött Varga Mihály, elmondása szerint azzal, a céllal, hogy növeljék a biztonságot, valamint erősítsék a gazdaság több lábon állását és szélesítsék a befektetői kört.

Hirdetés

Mi a helyzet az adósságokkal?

Az ÁKK vezérigazgatója, Barcza György elmondta: a 2018-ban lejáró devizaadósság összege 2,3 milliárd euró, ami meghaladja a tervezett 1 milliárd eurós külföldi kötvénykibocsátást, így a központi költségvetés adósságában a deviza aránya tovább csökkenhet, az év végére várhatóan 20 százalék alá, a tavaly év végi 22 százalékról. A mostani kibocsátás mintegy 227 millió euró értékű, az egész évre tervezett devizakötvény-kibocsátás kevesebb mint harmada, tette hozzá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?