Hirdetés
Hirdetés

Olyan történt a magyar gazdaságban, amit tíz éve nem láttunk

2018. március 14., 14:14

Egy évtized után Magyarország ismét japán jenben bocsátott ki devizakötvényt.

Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint tíz év elteltével Magyarország ismét japán jenben bocsátott ki devizakötvényt. Japán jen kötvényt utoljára 2007-ben bocsátottak ki, ezt követően azonban az EU-IMF hitelek miatt már nem tudtunk megjelenni a japán piacon. A mostani, mintegy 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvénykibocsátást így mérföldkőnek nevezte az ÁKK a japán befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében, tudta meg a Privátbankár.hu. A kibocsátott kötvények kamata 0,37 százalék.

A közlemény szerint miután tavaly az ország visszakerült befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél, ismét megkezdődhetett a keleti piacépítés. A szamuráj-kötvények kibocsátásáról még tavaly döntött Varga Mihály, elmondása szerint azzal, a céllal, hogy növeljék a biztonságot, valamint erősítsék a gazdaság több lábon állását és szélesítsék a befektetői kört.

Hirdetés

Mi a helyzet az adósságokkal?

Az ÁKK vezérigazgatója, Barcza György elmondta: a 2018-ban lejáró devizaadósság összege 2,3 milliárd euró, ami meghaladja a tervezett 1 milliárd eurós külföldi kötvénykibocsátást, így a központi költségvetés adósságában a deviza aránya tovább csökkenhet, az év végére várhatóan 20 százalék alá, a tavaly év végi 22 százalékról. A mostani kibocsátás mintegy 227 millió euró értékű, az egész évre tervezett devizakötvény-kibocsátás kevesebb mint harmada, tette hozzá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvolt a kamatemelés!

Megvolt a kamatemelés!

Amerikában sor került az immár hatodik kamatemelésre, és jönnek a továbbiak, most már félnek az inflációtól, nem úgy, mint Európában. A tőzsdék mérsékelten estek, emelkedett az olaj és az arany. Viszonylag jól bírja a Facebook az adatkiszivárgási botrányt, Zuckerberg igyekszik rendet tenni. A BÉT-en az OTP és a Richter gyengül, a Mol emelkedik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?