Hirdetés
Hirdetés

Óriási esés a tőzsdéken – ingatlanba menekülnek a szupergazdagok?

2019. augusztus 05., 19:12

Nagyon csúnya mínuszban vannak a tőzsdék világszerte, különösen az USA-ban. A Wall Street fő indexei hétfőn élesen lefelé indultak el, a technológiai társaságokkal az élen. A közvetlen kiváltó ok az lehetett, hogy Kína hajlandó volt elengedni a jüan árfolyamát, válaszul a legutóbbi amerikai vámtarifa-fenyegetésre.

Forrás: elitepark.hu
Képünk illuszttráció (Forrás: elitepark.hu)

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy ha nem születne megegyezés Kínával, akkor újabb nagy értékű kínai árukosárra vet ki vámot. (10% -os vámtarifát vet ki a fennmaradó 300 milliárd dolláros kínai importra.) A piacon már akkor is attól tartottak, hogy ez tovább súlyosbíthatja a folyamatban lévő kereskedelmi háborút. A kínaiak erős ellenállása most csak fokozta az aggodalmakat.

Kína hagyta, hogy a jüan hétfőn több mint egy évtized alatt nem látott szintre süllyedjen. (A gyenge deviza rendszerint erősíti az exportot, ez a vámok hatását részben ellensúlyozhatja.)

Hirdetés

A jüan/dollár sok éve először ugrott a 7,0-s, kulcsfontosságú szint fölé. Elemzők, mint az Investing.com által idézett Ryan Detrick, az LPL Financial vezető piaci stratégája szerint ez egyfajta megtorlás az USA vámpolitikájával szemben.

Nem jött be a kamatcsökkentés

Pedig már a múlt hét is rossz volt a tőzsdéken, először a Fed kommentárjai, majd Trump kedvetleníthették el a befektetőket. Az S&P 500 (SPX) és a Nasdaq (IXIC) indexek a 2019-es legrosszabb heti teljesítményüket mutatták fel.

Annak ellenére, hogy az USA-ban egy évtized óta első alkalommal csökkentették az irányadó kamatlábat. (A Fed elnöke azonban arról beszélt, hogy ebből nem lesz kamatcsökkentési sorozat.)

Csúcson az arany

Ma a Dow Jones ipari átlag (DJI) 2,4, az S&P 500 (SPX) 2,5, a Nasdaq Composite (IXIC) pedig 3,0 százalékos mínuszban van. A 11 főbb ágazat az S&P indexben mind vörös volt, azaz esést mutatott. De főleg a technológiai szektor esett, amelynek kitettsége jelentős a kínai piacok felé. Az Apple például 4,7 százalékkal esik. Esnek a kamatérzékeny bankrészvények is.

A CBOE volatilitási indexe, a VIX, amely a befektetői aggodalmakat mutatja, körülbelül három hónap óta nem látott szinten van, 21,71 pontra emelkedett. Erősödik az arany is, újabb több éves csúcsokra, már 1477 dollár.

A BUX még egész jól állt

Az S&P 500 indexben szereplő társaságok több mint háromnegyede jelentett negyedéves eredményéről eddig, mintegy 74% -kal meghaladva az elemzők profitvárakozásait – írják a Reutersre, a Refinitiv IBES adataira hivatkozva. (Hogy a pozitív meglepetések miért nem mindig valóban pozitívak, arról korábban itt írtunk.)

Az európai indexek is szenvednek, az EuroStoxx 50 index két százalékos mínuszban zárt. A forint ma kissé erősödni tudott, de a BUX is esett, egy százalékkal.

Az OTP-nek oka van

“Az OTP már egyszer eljátszotta, hogy szinte minden ok nélkül esett mintegy 1000 forintot. Most is ezt teszi, bár most annyival több oka van, hogy Trump elrontotta a hangulatot. Ugyanakkor az OTP várhatóan 10 százalék körüli mertékben növelte a második negyedéves eredményét tavalyhoz képest, amely jónak mondható. Így a 11 780 pontnál húzódó ellenállásnak és a közelben levő 200 napos mozgóátlagnak, együttesen meg kellene fognia az árfolyam esését” – írta ma az Erste Befektetési Zrt. A papír 11 870-en zárt.

Menekülnek a szupergazdagok

Bár az amerikai indexek nemrég még történelmi csúcsokat állítottak be, az utóbbi pár nap nagy ingadozások és csúnya esések története. A Marketwatch szerint az amerikai szupergazdagok, a felső egy százalék részvényeket adnak el, ingatlanokat vásárolnak, készpénztartalékaikat növelik. Az árupiaci kitettség is nő. Vagy például olyan egzotikus részvényeket vesznek, mint a szaúd-arábiai tőzsdén levők.

A részvények árazása ugyanis magas, és nagy az egyenlőtlenség a társadalmakban.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász szerint mostanra bebizonyosodott, hogy a “Trumponomics” néven emlegetett gazdaságpolitika két sarokköve, az adócsökkentés és a védővámok kivetése egyáltalán nem működik – írtuk ma.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?