Hirdetés
Hirdetés

Óriási olajáresés lett az oroszok miatt, hírbe hozták az OTP-t

Eidenpenz József, 2017. július 05., 19:02

Miután Oroszország nem lelkesedne a további kitermelés-csökkentésért, hatalmasat esett az olaj ára, főleg ez húzta vissza a tőzsdéket is. A forint elveszítette azt, amit tegnap megnyert, nagyot menetelt viszont az OTP.

A tegnapi amerikai szünnap még ma is éreztette a hatását, eléggé gyér volt a forgalom a tőzsdéken, de korántsem volt eseménytelen nap. Az olaj például hatalmasat esett, miután megjelent a hír, hogy Oroszország nem lelkesedne egy további kitermelés-csökkentésért, amit az OPEC-től egyébként vártak. A két főbb olajfajta 3-4 százalékos eséssel 45,3 és 48,0 dollárra ért (WTI és Brent).

Ez persze az olajrészvényekre is hatással volt, főleg ezek húzták vissza a tőzsdeindexeket, de nem kizárólag. A német DAX például, amelyben nincs igazán szerepe az olajnak, egész nap alacsony szinten szenvedett, a vesztesek között autógyárak (BMW, Deaimler) és más cégek (Telekom, RWE) egyaránt voltak.

Hirdetés

Hírbe hozták az OTP-t

Végül az EuroStoxx 50 index ezreléknél is kisebb mértékben változott, a német DAX, francia CAC és a brit FTSE egyaránt 0,1 százalékkal ment fel. Az olasz és spanyol tőzsde teljesített eléggé rosszul, főleg a bankok és az olajcégek miatt. Ma este a Fed legutóbbi ülésének aktáit teszik közzé.

Itthon a BUX index megint nagyon felülteljesítő volt, az index 1,2 százalékkal emelkedett, főleg az OTP miatt. A bankot a Banca Romaneasca eladása kapcsán emlegették ma, mint lehetséges vevőt, talán ez lehetett az ok. Egyébként ma az európai bankok részvényeinek ára nagy átlagban alig változott, az olasz bankoké esett, a német pénzintézeteké inkább stagnált.

Végül az OTP 3,1 százalékkal 9375 forintra szárnyalt, a Mol is másfél százalékkal 21 060 forintra emelkedett. A Richter 1,4 százalékkal 6850 forintra ment fel, a Telekom pedig három forinttal 467-re (ez 0,6 százalék). A forint kissé gyengült, a 308,80-as euró mintegy 80 fillérrel magasabb az előző napinál. A dollár ezúttal alig mozdult.

A Konzumtól a Duna House-ig

A Konzum és az Opimus ma is hatalmas, összesen mintegy 3,3 milliárdos forgalmával tűnt ki, egyébként a részvények ára kissé esett. (Kedden még mindkettő a megengedett maximális mértékben, „limittel” emelkedett.) A két papír így 1355 és 175 forinton vonult le a parkettről.

Erős negyedévet zárt hitelközvetítésben a Duna House, ami jó hír, mivel az alaptevékenység üzemi eredménye nagyrészt ebből a szegmensből származik – írta a KBC Equitas. A részvény ennek ellenére 3700-ról 3600-ra esett. „A fentiek megerősítenek minket korábbi véleményünkben, és továbbra is felértékelődést várunk a részvénytől. Fair értékbecslésünkön és nyitott ötletünkön most nem változtatunk, a célszintet 4 500 forintnál, a veszteségvágó megbízás szintjét 3 300 forintnál hagyjuk” – írják.

Gyorsjelentések jönnek

Lufi, vagy nem lufi? – ezt boncolgatja az Equilor blogja a technológiai részvények kapcsán. Más szektorokra is kitérnek, a végkövetkeztetés pedig az, hogy „érdemes lehet megvárni a júliusban induló második negyedéves gyorsjelentési szezont – addigra nem csak a legfrissebb bevétel- és profit számokat ismerjük meg, de valószínűleg a rövidtávú korrekció is véget ér.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?