Hirdetés
Hirdetés

Őrületes fordulat volt a tőzsdén, hasít a Mészáros-papír - az autósok örülhetnek

Gáspár András, 2018. december 07., 10:49
Cimkék
forint
, tőzsde
, deviza
, BUX
, 4IG

Amikor tegnap Európa bezárt, még nem sejtettük, mekkora fordulat jön a zárásra Amerikában - ezt a hullámot lovagolják meg ma a befektetők a kontinensünkön. Budapest is szépen emelkedik, a Mészáros-csoport informatikai cége ismét rakétázik, miközben a forint továbbra is betonban van. Az OPEC-tagok nem bírnak megállapodásra jutni, az olajár tovább esik.

Őrületes amerikai fordulatra reagálnak az európaiak

Ritkán látható jelenségnek lehettünk szemtanúi csütörtökön az amerikai tőzsdén: esti összefoglalónkban még méretes zuhanásról adhattunk hírt, a kereskedés végére azonban elképesztő fordulat után majdhogynem eltűntek a mínuszok: a kereskedés közben látott 2 százalék fölötti esés helyett a Dow Jones 0,3, az S&P pedig mindössze 0,15 százalékos csökkenéssel zárta a kereskedést, míg a technológiai Nasdaq a végére majdnem fél százalékot emelkedett is. Az esést a Huawei globális pénzügyi igazgatójának letartóztatása váltotta ki, amit az amerikai-kínai kereskedelmi háború újabb fordulataként értékelt a piac. A fordulatot pedig az hozta, hogy a Fed állítólag a vártnál óvatosabb lesz a kamatemelésekkel - a lazulás esélyének örültek a befektetők. Ma teszik közzé a friss amerikai munkaerőpiaci adatokat, ebből a gazdaság állapotára és a FED várható lépéseire próbálnak majd következtetéseket levonni a befektetők.

Hirdetés

Az amerikai tőzsdék még a zuhanás állapotában voltak, amikor az európaiak bezártak, így Nyugat-Európában és Budapesten is komolyabb eséssel ért véget a tegnapi kereskedés - ma délelőtt viszont az európai piacok is tudnak reagálni az amerikai fordulatra. A csütörtök összességében két éve (a Brexit-népszavazás óta) nem látott esést hozott Európában, ma viszont szinte minden index pluszban jár közel 1 órával a nyitás után: a frankfurti DAX közel 1, a párizsi CAC40 1,3 százalékos emelkedést mutat, a londoni FTSE100 pedig másfél százalékkal a tegnapi záró fölött jár.

Tovább tépik a Mészáros-papírt, betonban a forint

Friss árfolyamok >>
Az állás 10 órakor - friss árfolyamok >>

A tegnapi komolyabb korrekció után a BUX is felfelé tart ma, 10 óra előtt 0,8 százalékos volt az index emelkedése. A vezető részvények közül a Richter emelkedik legjobban (több mint 1,5 százalékos a plusz), az OTP és a Magyar Telekom nyeresége valamivel 1 százalék alatt van, de a Mol is többet ér ma, mint tegnap. Ki kell emelnünk a legújabb Mészáros-üdvöskét, a 4IG-t, amely viszonylag nagy forgalomban 9 százalékos erősödésnél jár délelőtt. (Az előző hónapban egyébként 78 százalékot ment a 4IG árfolyama >>)

A devizapiacon a forint továbbra is betonban van, a 321-325 közötti szűk sávból gyakorlatilag hónapok óta nem mozdul ki az euró árfolyama - most is épp ennek közepén, 322,85 körül áll a jegyzés.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Örülhetnek az autósok: olcsó maradt az olaj

Az olaj ára ismét csökken, a Brent újra 60 dollár alá csúszott hordónként, a WTI 51,5 dollár alatt jár. Az autósok dörzsölhetik a tenyerüket, az OPEC legutóbbi tárgyalásai megállapodás nélkül értek véget, így egyelőre nem fogják vissza a termelést, marad a túlkínálat. Ma Bécsben újra asztalhoz ülnek, ami megrángathatja az olajárakat - ha megint nem lesz megállapodás, tovább eshetnek az árak.

Zuhanópályán a Bitcoin

A Bitcoin ára megint nagyot zuhant, miután az amerikai felügyelet várhatóan nem adja meg a jóváhagyást ahhoz, hogy a kriptodevizán alapuló kereskedési termék (ETF) piacra kerüljön még idén - ez a lépés kiemelhetné a Bitcoint a szürkezónából, egyfajta elismerést jelentene, ha valódi befektetési termékként kezdenék kezelni, azonban az ETF indítása jó ideje csúszik. Az újabb 12 százalékos esés azt jelenti, hogy alig 3330 dollárt ér jelenleg egy Bitcoin - utoljára 2017 szeptemberében, a nagy árrobbanás előtt ért ilyen keveset a kriptodeviza.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Egy bécsi ügyvéd közvetítésével csalhatták lépre ismeretlenek Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bizalmasát, Johann Gudenust. Az ügyvéd ajánlotta be nála azt a titokzatos nőt, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. Gudenus többször is találkozott vele az ibizai megbeszélés előtt, de nem fogott gyanút. A megbízó kiléte továbbra sem ismert.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?