Hirdetés
Hirdetés

Osztalékfizetés előtti szintre kapaszkodott a Mol, jó nagyot erősödött a forint

Eidenpenz József, 2017. május 10., 19:18

A reggel meghatározó híre az volt, hogy Donald Trump kirúgta az FBI igazgatóját, és ez nem lelkesítette a befektetőket. Az sem veszi ki jól magát, ha épp akkor rúgnak ki egy ilyen vezetőt, amikor az elnök embereinek orosz kapcsolatait vizsgálja, de inkább attól félhettek a piacok, hogy az ilyen politikai csatározások késleltetik a fontos gazdasági intézkedéseket, mint amilyen a tervezett adócsökkentés.

Ezek után az európai és az amerikai indexek is többnyire enyhe mínuszban forogtak a nap során, bár az európai zárásra javult kicsit a hangulat. Végül a német, francia indexek minimális pluszban, a brit társuk 0,6 százalékos emelkedéssel zártak. Az USA-ban az S&P 500 és a Nasdaq pár pontos pluszban, a Dow Jones szerény mínuszban tartózkodik jelenleg.

Itthon a BUX index hullámvasúton mozgott, plusz-mínusz-plusz-mínusz-plusz volt nagyjából a képlet. Végül fél százalékos emelkedéssel távozott, ami főleg az OTP-nek köszönhető. A bankpapír 1,5 százalékkal 8285-re emelkedett, a Mol 0,2 százalékkal 21 950-re. Az olajrészvény járt 22 000 forinton is, ott, ahol a 625 forintos osztalékszelvény levágása előtt, hétfőn, a papír tehát szép erő jeleit mutatja.

Hirdetés

A Richter fél százalékkal 6915 forintra emelkedett a gyorsjelentése utáni napon, a Telekom a gyorsjelentése előtt – ami ma hat órakor megjelent – 490 forinton stagnált. Holnap a Magyar Telekom részvénye először forog majd a 25 forintos osztalékszelvény nélkül.

A forint nagy utat tett meg, este 310,70 volt az euró, 1,2 forinttal olcsóbb, mint kedd este. De járt 310,50-en is. A jelenség régiós, a lengyel, cseh, török deviza is erősödött, az olaj pedig a rubelt küldte az egekbe. A bitcoin árfolyama már az 1800 dollárt kerülgeti, újabb és újabb csúcsra ér, erről itt írtunk.

Az amerikai EIA jelentése a vártnál sokkal nagyobb esést mutatott az amerikai olajkészletekben, 1,8 millió hordó helyett 5,2 millió hordó lett a mérséklődés. Ez után az árak robbantak, már 3,5-3,8 százalékos pluszban vannak, a WTI 47,60, a Brent 50,40. Ennek ellenére az olajügyekben nagyon professzionális Oilprice.com címlapja (képünkön) arról beszél, hogy az OPEC elvesztette az árháborút az innovatív, hatékony amerikai termelőkkel szemben. Ha az árháborúban becsuknak egy szelepet, az nem túl hatékony az innovációkkal szemben – írják.

A Graphisoft Park még annál is többet érhet, mint gondoltuk – írta a KBC Equitas. Új csúcsra hízott a Park bevétele és eredménytermelése, az elmúlt év fejlesztései elkezdtek beérni. A vállalat komoly mértékben (4400 forintról 5520 forintra) emelte a részvényenkénti nettó eszközértékre vonatkozó becslését. Így a brókercég saját reálisérték-becslését is megemelte 3270 forintról 3965 forintra. Újra beszállási lehetőséget lát a részvény piacán.

A Disney 2,6 százalékkal esett növekvő költségekről szóló jelentése után, de lefelé csúszott az Apple, a Facebook és a Snap is, amely első gyorsjelentése előtt áll. A Tesla jövőjéről itt írtunk, a részvény ma is emelkedett kissé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel most már komolyan hadat üzent Orbánéknak, tényleg elvonná a pénzeinket

Merkel most már komolyan hadat üzent Orbánéknak, tényleg elvonná a pénzeinket

Németország kész az EU-ra több pénzt költeni, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Például azoknak menjen, akik nem tesznek neki keresztbe. Merkel kancellár terve szerint azok kapnának EU-támogatásokat, akik menekülteket fogadnak be, és betartják a jogállamiságot, az EU-alapelveket. Nyakunkon az EU-csúcs.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?