Hirdetés
Hirdetés

Öt lényeges hír a mai naphoz – kitaláltak valamit a német szocialisták

Eidenpenz József, 2019. június 03., 12:02

Nem túl jó a tőzsdei hangulat, a már több fronton dúló kereskedelmi háború mellett Trump politikai nyomásgyakorlásra is használja befolyását Európában. Az euró és a német részvények ezt meglepően jól tűrik. Borulhat a német koalíció, de a szocialisták kitaláltak valamit a vezetési válság kezelésére.

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és frakcióvezetője a párt berlini székházában 2019. május 26-án, az európai parlamenti választások estéjén.MTI/EPA/Hayoung Jeon
Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és frakcióvezetője 2019. május 26-án (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Nem túl jó a tőzsdei hangulat ma sem, a német DAX ugyan 0,2 százalékos pluszban van, akárcsak az EuroStoxx 50 eurozónás index, de esik Párizs, Amszterdam, Varsó, Sanghaj. A BUX index negyed százalékos pluszban van, a Richter viszi fel főleg, de az OTP is szerény emelkedést mutat.

A Mol süllyed, a forint kissé erősödik (324,30 az euró). A héten sokféle lényeges hír és adat érkezhet, többek között inflációs számok, azután az EKB tart kamatdöntést, a Fed pedig közzéteszi úgynevezett Bézs-könyvét.

Hirdetés

1. Trump, Trump és megint Trump

A politikai hírek nem túl fényesek. Donald Trump megérkezett Londonba, és nyíltan a megállapodás nélküli Brexit és a szélsőjobb mellett kampányol. Lopez Obrador mexikói elnök a hétvégén kilátásba helyezte, hogy országa szigorítana a migrációs szabályokon. Ezzel igyekezvén kifogni a szelet Donald Trump amerikai elnök vitorlájából, aki a napokban vámokat vetett ki a mexikói termékekre.

Trump a hétvégén is jól megsértette a mexikóiakat egy Twitter-üzenetben (Az általa használt “abuser” szó több értelmű, bármilyen visszaélések elkövetőjétől a szexuális bűnözőkig.) A kínaiak viszont azt mondták, nem hajlandóak engedményekre a vámháborúban.

További árfolyamok itt láthatók

2. Inog a német koalíció

A hétvégén lemondott Andrea Nahles, a kormányzó koalícióban levő szociáldemokrata SPD elnöke. Ez az egész koalíció létét megkérdőjelezi. Az Európai Parlament választáson az SPD megint csúnyán leszerepelt, a Zöldek megerősödtek, akik most új választásokat követelnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online verziója szerint az SPD-t egy háromtagú bizottság vezetheti majd. Átszervezik parlamenti frakciójukat is. Ennek fényében némileg meglepő, hogy a német DAX pluszban van, és az euró ára sem igazán változik. A tőzsdei befektetők rendszerint nem szeretik a politikai bizonytalanságot.

3. Borúlátó óriások

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs, a világ legnagyobb befektetési bankjai közül kettő is aggodalmát fejezte ki, hogy a kereskedelmi háború könnyen recessziót okozhat az USA-ban – írta a Bloomberg. A Morgan Stanley szerint ez kilenc hónap múlva következhet be, ha az USA 25 százalékos vámot vet ki további 300 milliárd dollár értékű kínai termékre, és a kínaiak válaszlépéseket tesznek.

A Goldman pedig azt mondja, egy recesszió valószínűsége az év második felében 25-ről 40 százalékra nőtt ez utóbbi egy hónapban. (Erről itt is írtunk.)

4. Jön a kriptó-Facebook?

Az amerikai árutőzsdei hatóság, a CFTC nagyon korai szakaszban levő tárgyalásokat folytat a Facebook céggel arról, hogy a Facebook által tervezett kriptodeviza (Globalcoin) az ellenőrzése alá esik-e – tudósított a Financial Times. A hétvégén pedig a hatodik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, az EOS fejlesztői jelentették be, hogy blokklánc-alapú közösségimédia-szolgáltatást indítanak Voice (“hang”) néven.

5. Merre tovább, Zwack?

Adóteher alatt is nőhet a Zwack? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas elemzése. “Jelentős nyomot hagy a Zwack eredményein az év elején életbe lépő adóváltozás, ennek ellenére a részvény árfolyama rendületlenül stabil, a befektetők továbbra is bíznak a cégben” – írják. Frissített modelljük alapján még “enyhén növekedett is a részvény fair értéke egy év alatt, így nagyjából reális áron foroghat jelenleg a papír”. Bár nagy növekedési potenciál nem látszik, “a kedvező osztalékhozam miatt vonzó lehet a részvény”.

(Lezárult egy gyorsjelentési időszak, ilyenkor a részvényelemzők általában újra értékelik az elemzett társaságokat. Erről ma itt írtunk.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?