Hirdetés
Hirdetés

Patinás vállalat részvénye zuhant a mélybe

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 26., 10:35

Miközben a legnagyobb amerikai cégek értéke újabb csúcsokra ér és a lassan 10 éve tartó emelkedő trend töretlen, a nagy múltú General Electric papírja sokéves mélypontra esett. Gyengül az argentin peso, miután lemondott a jegybankelnök.

Amerikában töretlen a részvénypiaci emelkedő trend, az S&P 500 grafikonja immár kiegyensúlyozott, kis korrekciókkal tarkított, stabil emelkedést mutat.

S&P 500, kiegyensúlyozott emelkedés
S&P 500, kiegyensúlyozott emelkedés

A trendet a legnagyobb technológiai, internetes cégek vezetik, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft vagy a Google, de más iparágban is remekelnek a nagyok, erre jó példa a McDonald’s. Van azonban egy több mint 100 éves, patinás cég, amelynek nem mennek jól a dolgai, így részvényének árfolyama az utolsó két évben harmadára esett, a 11,27 dolláros ár egyúttal sokéves mélypont.

Hirdetés

Az utolsó négy napban az esés begyorsult, az eladások pánikszerűvé váltak: egy hosszú eső trend után, amikor szinte minden részvényes bukóban van (csak azon kevesek nem, akik a válság legkeményebb napjaiban vettek, ők valószínűleg már rég eladták), sokan meghúzzák a stopot, hogy mekkora veszteséget hajlandók elviselni.

General Electric, 4 napos zuhanás
General Electric, 4 napos zuhanás

A papír mindenesetre annak ékes példája, hogy még hosszú, emelkedő általános piaci trendben sem célszerű egy nem jól teljesítő részvényhez ragaszkodni.

Ma az ázsiai és európai részvénypiacok eseménytelenek, nálunk a Mol emelkedik egy százalékkal 2886 forintig, a Richter csökken fél százalékkal 5085 forintig, a Telekom kismértékben drágul 400 forintig.

Újra gyengül az argentin peso, miután lemondott a jegybankelnök. Meg lehet őt érteni, önmagában a jegybank nem tudja egy ország válságát kezelni, ha közben a kormány nem folytat takarékos, a költségvetést kiegyensúlyozó fiskális politikát, és nem teszi meg az egyéb szükséges intézkedéseket a stabilitás érdekében.

A forint stabil, a szeptember eleji második gyengélkedés után (az első június végén volt) most egyensúlyba jutott az árfolyam 232-324 között az euróval szemben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?