Hirdetés
Hirdetés

Péntek 13-án minden szép és jó, sokan tovább gazdagodtak

Eidenpenz József, 2017. október 13., 18:24

A tőzsdéken ma is kellemes volt a hangulat, Európa inkább stagnált ugyan, de a BUX és az amerikai részvények újabb rekordokat döntöttek. A forint is tovább erősödött. Az olaj alaposan felment, attól tartanak, vége az Iránnal kötött megállapodásnak. A bitcoin ismét történelmi rekordot ért pár jó hír miatt.

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő szerint az az Európai Központi Bank az eszközvásárlási programjának jelenlegi havi keretösszegét legalább a felére csökkentené januártól, ez után legalább 2018 szeptember végéig folytatnák a programot – értesült a Bloomberg. Erről állítólag október 26-án állapodhatnak meg a döntéshozók, Mario Draghival az élen.

A hír a csendes péntek 13-i kereskedésben nem okozott nagy felfordulást, lehet, hogy a piac eddig is valami ilyesmire számított, sőt esetleg még erőteljesebb "tapírra" (tapering, a jegybanki könnyítések leépítése, visszafogása). Az európai kötvényhozamok ugyanis ennek nyomán furcsa módon még csökkentek is, az euró pedig alig mozdult. Az is igaz, hogy Mario Draghi EKB-elnök is nyilatkozott, és ő meg az alacsony kamatok hosszú távú megtartásának szükségességéről beszélt.

Hirdetés

A Mol húzott

A német DAX index 0,1 százalékos plusszal, a francia CAC ugyanekkora mínusszal végzett, London esett 0,3 százalékot. A német index ma sem tudott 13 ezer pont felett zárni, pedig már nagyon várják. A választások előtti utolsó napján nagyot, 1,5 százalékot erősödött az osztrák ATX, kissé süllyedt viszont a prágai mutató.

Itthon a BUX újabb történelmi csúcsot állított be 38 895 ponton, ez 0,3 százalékos növekedés. A Mol húzta fel, amely 2,3 százalékkal 3172-re ugrott. Az OTP 0,2 százalékkal esett 10 575-re. A Richter másfél százalékkal 6525-re esett, a Telekom egy forinttal 482-re.

Bankrészvények megint le

Az OTP mindenkori csúcsa 10 970 forint, a mostani árfolyam már nincs ettől messze. Az elmúlt napokban főleg az okozhatta az emelkedést, hogy Csányi Sándor akvizíciós tervekről beszélt - írta a KBC Equitas mai hírlevele.

A tegnapi esés után pedig ma az európai és amerikai bankrészvények újra süllyedtek, igaz, valamivel kisebb mértékben. Ennek az egyik oka a piaci állampapír-hozamok esése lehet, a másik az, hogy a tegnapi két amerikai banki gyorsjelenés, alaposabban vizsgálva, nem volt olyan jó, mint első pillantásra látszott. (Lehet, hogy 55 ezer pontnál sem lesz drága a BUX? A részvények értékeltségéről délután itt írtunk.)

Feltörekvő devizák fel

A forint megint erősödött, este 308,40 az euró, harminc fillérrel olcsóbb a tegnapinál. Ám nap közben 307,90-en is előfordult. Emiatt lehet, hogy az MNB majd ismét aggódni fog, és a bankközi kamatokat tovább próbálja majd leszorítani – hallani a piacon.

Ezúttal általános volt a devizaerősödés régiónkban, erősödött a török líra (0,7 százalékkal), a lengyel złoty (0,4 százalék), a román lej és a cseh korona (0,1-0,1 százalék). Nagyot ment a dél-afrikai rand, de a rubel és a brazil reál is.

Jó amerikai makroadat

A kínai export a várakozásoknál jobban alakult, ez is jó hatással lehetett a részvénypiacokra és az árucikkekre is. Az olaj 1,7 százalékos pluszban van, részben a tegnapi jó készletadat nyomán, de sokat számíthat az is, hogy küszöbön állhat az Iránnal kötött amerikai megállapodás felmondása.

Az USA-ban fogyasztói inflációs adat érkezett, és a várnál sokkal jobbak lettek a kiskereskedelmi eladások, jönnek az újabb gyorsjelentések is. Az indexek újabb rekordszintekre ugrottak, az S&P 500, a Nasdaq és a Dow Jones 0,2-0,3 százalékos pluszban áll. Donald Trump elnök megint az Obamacare-t piszkálja, ez nem tett jót a gyógyszer- és egyéb egészségüggyel kapcsolatos részvényeknek.

Csúcson a bitcoin

A bitcoin új történelmi rekordot ért el 5856 dollárnál, aminek több jó hír lehet a kiváltó oka. Egyrészt Kína állítólag újragondolja a szabályozást, és lazíthat a tilalmon. Másrészt Christine Lagarde (IMF) is azt mondta, itt az ideje komolyan venni. Harmadszor a JPMorgan főnöke is megenyhült vele kapcsolatban.

Gáz lesz? Nem lesz gáz?

Az amerikai földgáz a napokban sokat emelkedett, és az árfolyama ismét elérte a 3 dollárt. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a mintegy öt hét múlva kezdődő komolyabb felhasználási (fűtési) szezon előtt nem sikerül eléggé feltölteni a készleteket. Ha nagyon hideg tél lesz, akkor megismétlődhet a 2014-es forgatókönyv, amikor alig maradt gáz a tározókban, és az árfolyam hat dollár fölé is fellőtt.

Az USA most 2014 óta nem látott alacsony gázkészletekkel mehet neki a télnek. Végső soron csak az Anyatermészet tudja, meddig mennek majd a téli szezonban az árak – írta a SeekingAlpha szakírója.

Az autó- és repülőgépipari beszállító brit GKN profitfigyelmeztetése után 8-9 százalékos mínuszba került.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?