Hirdetés
Hirdetés

Pesszimista befektetők, pengeélen a forint

2019. május 23., 11:20

Továbbra is inkább a pesszimizmus az úr a piacokon a befektetőket az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódásának lehetséges veszélyei mozgatják. A tőzsdék lassú lejtmenetben vannak, miközben a forint továbbra is a 327-es szint környékén táncol.

Hirdetés
Az Európai Parlament épülete. (Fotó: AFP)
Az Európai Parlament épülete. (Fotó: AFP)

Halvány reménysugárként felvillant, hogy a kínaiak és az amerikaiak ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, amikor minap az ázsiai ország amerikai nagykövete arra utalt, hogy részükről megvan a hajlandóság erre. Az optimizmus azonban gyorsan elillant, miután Washington részéről semmiféle pozitív reakció nem követte ezt. Így csütörtökön újra a viharfelhők vehetik át a terepet a tőzsdék és tőkepiacok felett, lássuk mik azok a piacmozgató hírek, amelyek befolyással lehetnek a hazai és nemzetközi eszközökre.

1; Állóháború az USA és Kína között
Miután a múlt héten kiderült, hogy a felek között megszakadtak a tárgyalások, a piacok folyamatosan éheznek az új információkra, amelyek arról szólnak, hogy Washington és Peking ismét tárgyalásos úton próbálja rendezni a nézeteltéréseket. Ebből a szempontból a legfrissebb hírek aligha mondhatóak pozitívnak. Az amerikai pénzügyminiszter elmondása szerint egyelőre nincs meg a tárgyalások folytatásának időpontja, így a kereskedelmi háborúnak továbbra sem látszódik a vége. Nem véletlen, hogy szerdán mínuszban zártak világszerte a fontosabb tőzsdeindexek, és csütörtökön is folytatódott az esés.

2; A forint sem tud erősödni
A magyar fizetőeszköz beragadt a 326-327-es sávba. Ha nem lennénk egy százaléknyi távolságra a forint történelmi mélypontjától, akkor a stabilitásnak akár még örülhetnénk is, így azonban félő, hogy az újabb lejtmenet előtt tartunk csak egy kis pihenőt. A forint kapcsán specifikus új információ nem jelent meg. A piac talán a gyengüléssel próbál hatást gyakorolni az MNB-re a jövő keddi monetáris tanács ülés előtt. Az elemzők ugyanakkor a mostani kamatdöntő ülésen nem váraknak érdemleges bejelentést, további lépéseket valószínűleg csak június végén jelenthetnek majd be.

3; Ellentétes jelzések Németországból
Az előző negyedévi stagnálás után a belső kereslet fellendülésének köszönhetően növekedésnek indult a német bruttó hazai termék az idei első negyedévben a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott kimutatása alapján. Az első negyedévben a német gazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a végleges adatok szerint az előzetes adatokkal megegyező mértékben, ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az előző negyedévben, a 2018-as negyedik negyedévben nulla volt a negyedéves német GDP-növekedés, a 2018-as harmadik negyedévben pedig 0,2 százalékkal csökkent a GDP negyedéves bázison. A tavalyi első negyedévben 0,4 százalék, a másodikban 0,5 százalék volt a GDP-növekedés negyedéves mértéke.
A pozitív GDP adatot miatti optimizmus azonban nem tartott sokáig, a beszerzési menedzser indexek ugyanis a vártnál gyengébben alakultak. Az igazán kellemetlen meglepetést az okozta, hogy az utóbbi időben a növekedést és a stabilitást biztosító szolgáltatói szektor részindexek is tovább csökkent, hasonlóan a hónapok óta gyengén muzsikáló ipari részindexhez.
A német adatot ráadásul követte egy EU-s beszerzési menedzser index adatsor is, amely szintén gyengébb lett az elemzői konszenzusnál.

4; Az európai parlamenti választásoktól is fáznak a befektetők
Csütörtökön Nagy-Britanniában és Hollandiában kezdetét veszi az európai parlamenti választás. Az előzetes felmérések szerint a populista pártok teret nyerhetnek a hagyományos centrista erőkkel szemben. A végső erőviszonyok viszont nagyon fontosak, hiszen napvilágot láttak olyan forgatókönyvek, amelyek földcsuszamlásszerű európai változásokat festenek fel. Így a CDU veresége esetén könnyen lehet, hogy Angela Merkel nem tölti ki hivatali idejét, de Macron pozíciója is könnyen meginoghat, ha Le Pen legyőzi. Arról nem is beszélve, hogy Olaszországban pedig Salviniék győzelme esetén könnyen lehet, hogy a mostani (szélső)bal és jobb koalícióját felrúgják, és új választásokat írnak ki. Ha hozzáveszük, hogy a britek továbbra is a brexit által gúzsba kötve táncolnak, akkor benne van a pakliban, hogy Európa legnagyobb gazdaságaiban óriási - politikai - felfordulás jöhet.

5; Nagyon zuhant a Qualcomm árfolyama
Egy amerikai bírósági döntés szerint a vállalat visszaélt domináns piaci pozíciójával a mobiltelefon chipek piacán, túlzott licencdíjakat határozott meg. A Qualcomm licenc-meghatározási gyakorlata évek óta megfojtotta a versenyt a CDMA és a prémium LTE-modem chip-piacokon, ezzel megsértette a versenytársak és a fogyasztók érdekeit, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 2017-ben indított pert a vállalat ellen azzal a váddal, hogy monopóliumuk fenntartása érdekében versenyellenes stratégiát alkalmaznak. A Qualcomm licencdíjainak meghatározását az Egyesült Államokban 2014-ig, míg Európában és Ázsiában 2009-ig visszamenőleg ellenőrizték a vizsgálatok során. A Qualcomm egyelőre nem reagált a hírekre. A részvényárfolyam 12 százalékot esett nyitás előtt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területembe – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?