Hirdetés
Hirdetés

Rekordok dőlnek a tőzsdéken, végre átvitte a BUX a 36 ezer pontot

Eidenpenz József, 2017. július 13., 18:58

Még sohasem zárt a BUX index 36 ezer pont felett, pedig már többször ostromolta. Az új csúcs főleg a Mol megugrásának köszönhető, de az OTP is csak pár forintra van éves csúcsától. A világ nagy tőzsdéin is tartott az emelkedés és dőltek a rekordok, de csak finoman és mértékkel. A forint kissé erősödött, az olaj hullámvasúton, az arany ismét elnehezült.

Janet Yellen Fed-elnök szerdai megnyilatkozása küldte a magasba elsősorban a tőzsdeindexeket csütörtökön is, mivel a vezető meglepően „galamblelkűnek” bizonyult, a túl meredek kamatemelés ellen beszélt. Szavai nyomán az eddigi elképzeléseknél lassabb kamatemelési ütemet becsülnek a piacok.

Hirdetés

Így csütörtökön is dübörögtek a tőzsdék, sokuk rekordszintre érkezett, de az emelkedés már csak szerény volt. Az európai tőzsdék közül a német DAX 0,1, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedett, a brit FTSE 100 pár ponttal csökkent. Az USA tőzsdeindexei hat körül 0,2-0,3 százalékos pluszban voltak. Ma is beszél néhány Fed-vezető, egyébként az induló gyorsjelentési szezon van a figyelem középpontjában.

Mol a középpontban

Még sohasem zárt 36 ezer pont felett a BUX index, bár nemrég egyszer ettől már csak pár pontra állt meg. Most ez is sikerült, 36 143,37 pont az új rekord, 0,8 százalékos emelkedés után. A fő okozója ennek a Mol, amely délben hirtelen nagyot ugrott, nulla közeli szintről plusz 2,3 százalékra. Ezért talán az a hír lehet felelős, mely szerint Brüsszel eljárást indít Horvátországgal szemben az INA-irányításról szóló törvény miatt. Ez pluszjogokkal a horvát kormányt ruházza fel, így nem túl jó a Mol-nak.

A többi részvényünk visszafogottabb volt, az OTP 0,4 százalékkal ment fel 9599-re. Ez már csak pár forinttal van az éves maximumtól. A Richter 0,2 százalékkal 6885-re süllyedt. A saját részvényeit szorgosan vásároló Magyar Telekom 1,1 százalékkal, egy ötössel ment fel 478-ra.

Eresztett a lufi

A Waberers utoljára kibocsátási árán, 5100-on forgott. A Konzum-Opimus lufi épp gázkieresztő szakaszban volt, a két részvény limittel (20, illetve 15 százalékkal) zuhant. A forint a złotyhoz és a cseh koronához hasonlóan kissé tovább erősödött, 20 fillérrel lejjebb, 306,80-on járt az euró.

A német szövetségi hivatal, a Destatis közlése szerint júniusban az éves infláció 1,6 százalék volt, ami ismét lendületet jelent a májusban mért 1,5 százalékos áremelkedéshez képest.

Érdekes a sovány disznó

Az árupiacon az olaj inkább hullámvasutazott, este 1,3 százalékos pluszban, 46,10, illetve 48,40 dolláron járt (WTI és Brent). Kezdetben az aranynak jót tett a fékezett habzású kamatemelési várakozás, de estére mínuszba süllyedt. A sovány disznók határidős piacának rejtelmeiről írtunk délután, mivel az árfolyam szezonális csúcs közelében áll, a határidős árak struktúrája pedig ritka nagy backwardation-t mutat.

Szeptemberben jön a nemulass?

Az EKB szeptember 7-án tart nagy jelentőségű ülést, Mario Draghi EKB-elnök pedig két héttel korábban Jackson Hole-ban, a Fed konferenciáján mond majd beszédet, három év után először – írta a Marketwatch. Az EKB-tól azt várják, hogy szeptemberben irányt mutat a mennyiségi könnyítési programjának kivezetése, kamatpolitikája részleteiről. Várhatóan ez 2018-ban fokozatosan történik majd. (Mások szerint bejelentés inkább csak a szeptember 24-i német választások után valószínű.)

Most a Daimler körül van károsanyag-kibocsátási botrány, a részvény azonban ennek ellenére csak 0,5 százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?