Hirdetés
Hirdetés

Remekelt a “kínai Tesla”, tízezer felett az OTP

Eidenpenz József, 2018. október 15., 19:05

Nagyot erősödött ma a forint, de az OTP és a Richter, valamint a BUX is. Igazán nagyot azonban megint a kormányközeli erők tőzsdei vásárlásai szóltak. Négy éves mélyponton van Kína, de az elektromos autók nagyon mennek. Szépen veszik az aranyat.

Vegyes a hangulat a világ tőzsdéin, reggel Ázsiában még csúnya esések voltak, Európában emelkedés, Amerikában szerény süllyedés látható. A Shanghai Composite kínai index négy éves mélyponton van, értéke körülbelül fele annak, mint ahol a 2015-ös csúcs volt (lásd a grafikont).

A német index 0,8 százalékkal, a brit 0,5 százalékkal ment fel, a francia stagnált, az olaszoknál két ezrelékes emelkedés volt. Az USA-ban az S&P 500 index 0,2 százalékkal esik, a Nasdaq indexe 0,5-el, a Dow Jones ipari átlag viszont minimális emelkedést tudott elérni.

Hirdetés

A rossz amerikai hangulatért a sajtó részben a Szaúd-Arábiával éleződő feszültséget, részben a rossz kiskereskedelmi eladási adatot teszi felelőssé. Európában a Brexit és Olaszország miatt visszafogottak a kedélyek. A befektetők láthatóan keresik a biztonságot, ennek köszönhetően emelkedik az arany, az ezüst.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal ment fel, ezúttal a lengyeleknél esés volt. Az OTP 1,3, a Richter 1,2, a Mol csak 0,1 százalékkal ment fel (10 040, 5260, illetve 2970 forintra). Négy  százalékkal esett az Opus, kettővel a Konzum, miközben az Estmedia limittel, húsz százalékkal szárnyalt.

Zuhan a Sears, emelkedik a Disney

A “kormányközeli” tőzsdei cégek csapatának legújabb tagjában ugyanis Andy Vajna közvetett módon részesedést szerzett. A Duna House 5,9 százalékkal szakadt.

A forint nagyot erősödött, 1,7 forinttal, 322,40-re esett az euró ára.

Az olaj a szaúdi diktatúra feltételezett politikai gyilkossága miatt kezdetben erősödött, mostanra nulla közelébe tért vissza. A Sears végül bejelentette a csődöt, 23 százalékkal zuhan. A Bank of America két százalékkal esik, mivel a profitja igen, de a hitelezése nem nőtt. A Disney amiatt emelkedik, mert az EU a várnál tovább húzza a 21st Century Fox átvételének elbírálását.

Mennek az elektromos autók

A NIO, amelyet a kínai Teslának is neveznek, túlteljesítette saját várakozásait az autóeladások számát tekintve, és nyolc százalékkal emelkedik az amerikai kereskedésben.

A bitcoin ma 7-8 százalékos pluszban is járt, a 6800 dollár körül, az ether is hasonló mértékben ment fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?