Hirdetés
Hirdetés

Repedések a Facebook-koalíció falán – új trónkövetelők jöhetnek?

Eidenpenz József, 2019. október 07., 19:06

A tőzsdék óvatosan optimisták az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kezdete előtt. A forint határozottan gyengült ma. Az Elmű és az Émász részvénye nagyot ugrott a felvásárlási ajánlat hatására. A Facebook még számos vizsgálat elé nézhet, lehet, hogy nem lesz Libra. De megcsinálhatják mások.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Ma nap közben sokat javult a tőzsdei hangulat. Kezdetben az USA-ban az árfolyamok elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos aggodalmak hatására morzsolódtak le, de este hétre nulla körüli szintre jutottak. A nyugat-európai indexek pedig egész szép, 0,6-0,7 százalékos pluszt értek el. A tárgyalások október 10-én indulnak.

Itthon a BUX index csupán pár pontot csökkent. A Mol felfelé, a Richter lefelé tartott, az OTP stagnált. Az Elmű és az Émász annak nyomán ugrott jó nagyot, hogy megérkezett az E.On felvásárlási ajánlata. Ami  érzékelhetően magasabb volt a tőzsdei árfolyamnál. Így az Elmű hat, az Émász 13 százalékkal száguldott.

Hirdetés

Az euró/forint emelkedett, 333,50-re, ami 1,3 forintos emelkedés. Ezúttal gyengült a lengyel zloty, a cseh korona és a török líra is.

Újabb vizsgálatok a Facebook ellen

A Facebook sok hideget kapott mostanában, a különböző szabályozó hatóságoktól, a felhasználóktól is. Tröszt-ellenes eljárások, adatvédelmi kritikák, össztűz a Libra kriptodeviza tervére. Nemrég még Donald Trump elnök is leült Mark Zuckerberggel – vagy magához rendelte? –, hogy az internetes szolgáltatások szabályozásáról beszéljen vele.

A SeekingAlpha egyik szerzője szerint nemsokára még egy sor újabb hatósági hercehurcára kerülhet sor. Vizsgálódni fog az FTC (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság), egy államügyész-csoport (New York államból) és a Képviselőház igazságügyi bizottsága is.

Az FB-részvény szépen teljesít

A Facebook az utóbbi félévekben szépen növelte bevételét és nyereségét egyaránt. Fennáll viszont annak a veszélye, hogy a hatóságok újabb büntetéseket rónak ki rá, méghozzá milliárd dolláros nagyságrendben. Szigoríthatják az adatkezelési szabályokat is, ami megnehezítené a Facebook számára az adatok feldolgozását, és ezzel a nyereségtermelést.

A Facebook (pirossal) és az S&P 500 amerikai részvényindex. (Stockcharts.com)
A Facebook (pirossal) és az S&P 500 amerikai részvényindex. (Stockcharts.com)

Ennek ellenére, amint a grafikonon látszik, az FB árfolyama egyelőre egészen jól van. Míg az utóbbi 12 hónapban a részvények 15 százalékkal mentek fel, addig az S&P 500 és a Nasdaq indexek csak bő két százalékos pluszban vannak. A részvény még februárban alaposan kilőtt, és bár a Libra kriptodeviza tervének júniusi bejelentése után nagyot esett, még mindig felülteljesítő.

Mégsem lesz Libra?

A Paypal elsőként hagyja el a Libra Assotiation nevű egyesületet, amelyet a Libra kriptodeviza felügyeletére hoztak létre – jelentette a Reuters. A svájci, genfi székhelyű szervezetnek így 28 tagja marad. Állítólag a Visa és a Mastercard is a kilépést fontolgatja.

Más hírek szerint az egész Libra-projektet, melynek élesben történő indulását 2020-ra tervezték, elhalaszthatják a hatósági ellenszél miatt. A Libra tervezett bevezetése nem valószínű, hogy jelentősebb értéknövelő tényezőként szerepelt volna eddig a Facebook tőzsdei árazásában. Így annak elmaradása sem kell feltétlenül áresést okozzon. De a cég megítélését mindenképpen befolyásolhatja. (A Libra potenciálisan nagy jelentőségéről itt írtunk.)

Van másik?

Ám sokan felismerték, hogy a Libra létező igényeket elégíthet ki, és nem biztos, hogy olyan könnyel el lehet fojtani valami hasonlónak a megjelenését. (Ahogy a bitcoint és a többi kriptodevizát sem lehetett.)

Most például a Telegram Messenger titkosított üzenetküldő-szolgáltatás jelentette be, hogy október végén elindítja a Telegram Open Network (TON) hálózatot és azon a Gram (GRM) nevű kriptodevizát (“token”, zseton). Ez kompatibilis lesz az Ethereum hálózattal. Így okosszerződéseket is lehet majd rajta futtatni.

Felkészül a Walmart

Így például online játékok, szerencsejáték-oldalak, médiavállalkozások működtetésére is alkalmas lehet, lást korábbi cikkünkben. A Telegram kriptodevizáját már hetek óta tesztelik. Bevezetése régen tervbe volt véve.

Augusztus elején a szabadalmi beadványokból kiderült, hogy a Walmart áruházlánc-óriás is kriptodevizát készül kibocsátani. A sajtó szerint vannak arra jelek, hogy ez az áruházlánc falain kívül is életképes lesz, többről van szó, mint afféle digitális pontgyűjtő kártya.

Jöhet a Bundes-Chain

Szeptember közepi hírek szerint Németország a Libra és a hasonló fizetési megoldások tiltására készül. De úgy, hogy közben a német állam hivatalos alternatívát nyújthat a polgároknak. Készülhet a “Bundes-Chain”.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?